Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
17. 11. 2019,
22.16

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,07

9

Natisni članek

Dominic Thiem Stefanos Cicipas

Nedelja, 17. 11. 2019, 22.16

4 leta, 5 mesecev

LONDON, NITTO ATP FINALS, FINALE

Še pred tremi leti ga je kot najstnik ogreval, zdaj pa mu je zadal boleč poraz

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,07

9

Stefanos Cicipas | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Zmagovalec finalnega teniškega turnirja v Londonu je postal Stefanos Cicipas, potem ko je v napetem finalu premagal Avstrijca Dominica Thiema. Dvoboj se je končal z izidom 6:7 (8), 6:2 in 7:6 (4). Cicipas je s tem postal prvi grški igralec, ki mu je v tenisu uspel tako velik podvig.

Prijateljski objem po velikem finalu | Foto: Reuters Prijateljski objem po velikem finalu Foto: Reuters

Za prihodnost tenisa se ni treba bati

Po tem, kar smo v nedeljo videli v finalu, lahko brez težav rečemo, da se za prihodnost tenisa ni bati. Ko se bo enkrat poslovila velika trojica (Rafael Nadal, Novak Đoković, Roger Federer), bodo ljubitelji tenisa lahko še vedno uživali v izjemnih predstavah. Stefanos Cicipas in Dominic Thiem sta v velikem finalu pokazala vrhunski tenis, saj so o zmagovalcu odločile malenkosti. Cicipas je še pred tremi leti kot 18-letnik ogreval Dominica Thiema, danes pa mu je v finalu zadal boleč poraz in se veselil svojega največjega uspeha v karieri.

"Nisem se zlomil pod pritiskom"

"Res sem zadovoljen s tem, kako sem igral in da sem ostal miren v ključnih trenutkih. Gre za res velik trenutek. Ne samo zame, ampak tudi za vse preostale, mojo državo in mojo ekipo. Ponosen sem na to, kako sem se boril in kako sem bil osredotočen pri žogicah za 'break'. Nisem se zlomil pod pritiskom in bil zelo zrel pri svojih odločitvah," je po zmagi povedal 21-letni Grk.

O prvem nizu odločila podaljšana igra

Prvi je serviral Stefanos Cicipas in igro dobil brez izgubljene točke. Dvoboj je začel na najboljši mogoč način, a prav nič drugače ga ni začel Dominic Thiem. Ta je ravno tako uvodno igro na svoj servis dobil brez izgubljene točke. V četrti igri je imel Cicipas svojo prvo priložnost za "break", a mu je ni uspelo izkoristiti. Thiem je dvakrat dobro serviral in izenačil na 2:2. V sedmi igri je zapretil Avstrijec, ko je povedel z 0:30, pozneje je imel celo dve žogici za odvzem servisa, a se je Grku uspelo izvleči iz težav. Dobil je igro in povedel s 4:3. V osmi igri si je dve priložnosti za odvzem servisa ustvaril Stefanos (15:40), a je Thiem izničil prednost in izenačil na 4:4.

Dominic  je prvi niz dobil po izjemno izenačenem dvoboju. | Foto: Gulliver/Getty Images Dominic je prvi niz dobil po izjemno izenačenem dvoboju. Foto: Gulliver/Getty Images

Avstrijec v prvem nizu dosegel le eno točko več

V nadaljevanju sta bila igralca izenačena in po 57 minutah igre je o prvem nizu odločila podaljšana igra. Dominic Thiem je povedel že s 3:0, a se je Cicipas vrnil in izenačil na 5:5. Prvo žogico za niz je imel Avstrijec, a je ni izkoristil, je pa zato drugo priložnost. Podaljšano igro je dobil z 8:6 ter po uri in petih minutah dobil uvodni niz. Kako izenačen je bil prvi niz, pove podatek, da je Thiem v prvem nizu dosegel le eno točko več.

Stefanos Cicipas se je v drugem nizu razletel po igrišču. | Foto: Gulliver/Getty Images Stefanos Cicipas se je v drugem nizu razletel po igrišču. Foto: Gulliver/Getty Images Drugi niz je trajal le 26 minut

Drugi niz se je začel povsem po ritmih Grka. Ta je že v uvodni igri nasprotniku vzel servis in naslednjo igro dobil brez izgubljene točke. A kot da še ne bi imel dovolj, je Avstrijcu še enkrat vzel servis in po desetih minutah drugega niza povedel s 3:0. Thiem se je prvič na tabelo vpisal v peti igri in izid zmanjšal na 4:1. Cicipas v nadaljevanju te prednosti ni zapravil in drugi niz, ki je trajal le 26 minut, dobil s 6:2.

Dominic Thiem je v končnici tretjega niza pokleknil in izgubil proti pet let mlajšemu nasprotniku. | Foto: Gulliver/Getty Images Dominic Thiem je v končnici tretjega niza pokleknil in izgubil proti pet let mlajšemu nasprotniku. Foto: Gulliver/Getty Images

Na koncu je bil bolj zbran Cicipas

Tretji niz se je začel zelo razburljivo. Cicipas si je v uvodni igri priigral dve priložnosti za "break", a ju zapravil. Mladi Grk je znova pritisnil v tretji igri zadnjega niza, ko je povedel s 15:40. Izkoristil je drugo priložnost in povedel z 2:1. V šesti igri se je pet let mlajši Stefanos znašel v težavah. Dominic je povedel s 15:40, si ustvaril dve žogici za odvzem servisa in izenačenje na 3:3. Šestindvajsetletni Avstrijec je izkoristil drugo žogico in se vrnil v igro. Nekaj minut pozneje je po igri na svoj servis povedel s 4:3. V nadaljevanju sta oba igralca prihajala do iger na svoj servisa, tako da je o odločilnem nizu odločila podaljšana igra. V odločilnih trenutkih je več zbranosti pokazal Stefanos Cicipas, ki je prvič v karieri dobil finalni turnir najboljše osmerice. Dvoboj je trajal dve uri in 37 minut.

Roger Federer
Sportal Vse bližje so dnevi, ko se bodo morali umakniti
Stefanos Cicipas
Sportal Veliki finale sta si priborila Stefanos Cicipas in Dominic Thiem #video
Ne spreglejte