Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
20. 4. 2017,
11.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

1

Natisni članek

Serena Williams Špela Ponomarenko Janić Martina Ratej Viktorija Azarenka

Četrtek, 20. 4. 2017, 11.22

6 let, 6 mesecev

Se bo Serena Williams po porodu res vrnila?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

1

Serena Williams | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Serena Williams, ena najboljših športnic vseh časov, je v sredo sporočila, da je noseča in s tem šokirala športni svet. Že zdaj se mnogi sprašujejo, če se bo 23-kratna zmagovalka turnirjev za grand slam sploh še kdaj vrnila na igrišča. Sama pravi, da je bomo leta 2018 spet gledali na turnirjih.

Serena Williams je bila več kot zadnjih dvajset let vpeta v profesionalni tenis. Prvič je na turnirju serije WTA zaigrala že davnega leta 1995. Zdaj je jasno, da bo morala za nekaj časa lopar postaviti v kot, potem ko pričakuje svojega prvega otroka. Serena naj bi rodila letos septembra, ravno ko bo na sporedu OP ZDA.

Prepričana je, da se bo vrnila

Glede na njena leta, Serena Williams bo 26. septembra dopolnila 36 let, se postavlja vprašanje, ali se bo še kdaj vrnila v vrhunski tenis, ki zahteva celotnega človeka. Nekaterim teniškim igralkam je v preteklosti to uspelo. Tiskovna predstavnica Kelly Bush Novak je za ameriške medije potrdila, da Serena jeseni pričakuje otroka, kar pomeni, da bo manjkala preostali del letošnje sezone, v letu 2018 pa naj bi jo spet videli igrati. To je brez pomislekov potrdila tudi Serena Williams.

Serena Williams | Foto:

Ona bo odlična mama

"Res sem vesel zanjo. Obiskal sem jo s svojim sinom in bo odlična mama," je povedal nekdanji prvi igralec Andy Roddick, ki je zelo dober prijatelj Williamsove in se poznata že od otroštva.

Andy Roddick je zelo dober prijatelj Serene Williams. | Foto: Guliverimage/Getty Images Andy Roddick je zelo dober prijatelj Serene Williams. Foto: Guliverimage/Getty Images Verjame v njeno vrnitev

Pam Shriver, nekdanja vrhunska igralka, misli, da si bo Serena po porodu želela vrniti na igrišča in da leta pri tem ne bodo igrala vloge. "Lahko bi si za vzgled vzela Rogerja Federerja. Vem, da so razlogi različni, ampak poglejte, kaj mu je uspelo pri 35 letih. Mislim, da ni prav veliko razlike, če si star 35, 37 ali 38 let."

Clijstersova je v vlogi mame osvojila še tri turnirje za grand slam. | Foto: Guliverimage/Getty Images Clijstersova je v vlogi mame osvojila še tri turnirje za grand slam. Foto: Guliverimage/Getty Images

Belgijka se je uspešno vrnila, a je bila deset let mlajša

Ena izmed njih je nekdanja belgijska igralka Kim Clijsters, ki se je zaradi nosečnosti začasno upokojila in se pri šestindvajsetih letih vrnila na igrišča. Clijstersova je v vlogi mame osvojila še tri turnirje za grand slam. Po porodu se je prav tako vrnila legendarna avstralska teniška igralka Margaret Court, 24-kratna zmagovalka turnirjev za grand slam in njena rojakinja Evonne Goolagong, ki je na turnirjih velike četverice zmagala sedemkrat.

Poleti se po porodu vrača Viktorija Azarenka. Belorusinja, ki šteje 27 pomladi, je izpustila večji del lanske sezone. Po zadnjih informacijah naj bi se nekdanja prva igralka sveta vrnila letos poleti.

Paula Radcliffe, nekdanja maratonka,  je že zelo kmalu po porodu začela s tekom. | Foto: Guliverimage/Getty Images Paula Radcliffe, nekdanja maratonka, je že zelo kmalu po porodu začela s tekom. Foto: Guliverimage/Getty Images

Paula Radcliffe je tekla že dvanajst dni po porodu

Uspešne vrnitve na športna prizorišča poznamo tudi v drugih športih. Ena bolj znanih, zdaj že upokojena, je britanska atletinja Jessica Ennis-Hill, ki je leta 2015 le devet mesecev po porodu postala svetovna prvakinja v sedmeroboju. Jessica je priznala, da je bila vrnitev na atletske steze zelo težka in da je celo razmišljala, da bi vse skupaj pustila. Velik fenomen je tudi svetovna prvakinja Paula Radcliffe, ki je že dvanajst dni po porodu začela teči.

Nekaj uspešnih vrnitev poznamo tudi pri nas Vlogo mame in vrhunske športnice zelo dobro usklajuje kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić. | Foto: Nina Jelenc Vlogo mame in vrhunske športnice zelo dobro usklajuje kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić. Foto: Nina Jelenc

Nekaj primerov poznamo tudi v Sloveniji, med njimi je tudi slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej, ki ima z materinstvom mnogo izkušenj, saj sta njena sinova Marcel in Matic že najstnika.

Številnim dekletom in ženam, seveda ne brez veliko truda, uspeva združevati družinsko in vlogo poklicne športnice. Na primer rokometni reprezentantki Barbari Lazović, ki ima sina Luko.

Vlogo mame in vrhunske športnice zelo dobro usklajuje kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić, ki je uspešno nastopila tudi na olimpijskih igrah v Riu De Janeiru. Primorska kajakašica ima namen nastopiti tudi na olimpijskih igrah v Tokiu. "Jasno je, da moraš za to imeti veliko željo in voljo, da lahko vse skupaj uskladiš. Ni lahko, ampak verjetno nisem edina, tako da je zagotovo mogoče," je pred časom razkrila trikratna sredozemska prvakinja in lastnica treh kolajn s svetovnih prvenstev.

Ne spreglejte