Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2022,
10.03

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

4

Natisni članek

Novak Đoković

Ponedeljek, 10. 10. 2022, 10.03

1 leto, 6 mesecev

O (ne)igranju Novaka Đokovića na OP Avstralije

Nekdanja ministrica bi Đokovića pustila doma: "Samo zato, ker ima milijone?"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

4

Novak Đoković | Vse več se govori o (ne)nastopanju Novaka Đokovića na OP Avstralije prihodnje leto. | Foto Guliverimage

Vse več se govori o (ne)nastopanju Novaka Đokovića na OP Avstralije prihodnje leto.

Foto: Guliverimage

"Pravzaprav sem si upal sanjati," je po 90. turnirski zmagi v Astani povedal Novak Đoković, eden najboljših teniških igralcev vseh časov. Srb se še ne namerava ustaviti, saj ima v letošnji sezoni še ker nekaj načrtov. Vse več se govori tudi o njegovem (ne)nastopanju na OP Avstralije prihodnje leto. Proti Srbu je ostro nastopila nekdanja avstralska ministrica.

Novak Đoković je v Astani osvojil 90. turnirsko zmago. | Foto: Reuters Novak Đoković je v Astani osvojil 90. turnirsko zmago. Foto: Reuters

Premor zaradi prepovedi igranja mu očitno ni škodil

Letošnja zgodba Novaka Đokovića je širši športni javnosti znana, kar tri mesece ni smel igrati na turnirjih. Srb namreč ni cepljen in je zaradi tega imel prepoved igranja na določenih turnirjih. A zdi se, da mu premor ni prav nič škodil.

Konec tedna je Astani v Kazahstanu zmagal na tretjem zaporednem turnirju (pred tem turnirjem je slavil v Wimbledonu in Tel Avivu) in s tem svoj niz zmag podaljšal na 16.

"Ne bi si mogel želeti boljšega ponovnega začetka sezone. Sem izjemno motiviran, da sezono končam na način, kakor sem igral zadnjih nekaj tednov," je takoj po dvoboju povedal Nole, ki je turnirske lovorike dobil v 19 različnih državah.

Novak Đoković je po prekinitvi osvojil tri zaporedne turnirje. | Foto: Reuters Novak Đoković je po prekinitvi osvojil tri zaporedne turnirje. Foto: Reuters

Ima najvišji odstotek zmag

Z 90 turnirskimi lovorikami je na večni lestvici uvrščen na peto mesto. Trenutno jim imajo največ Jimmy Connors (109), Roger Federer (103), Ivan Lendl (94) in Rafael Nadal (92). Do konca leto bi Đoković že lahko ujel Rafo, saj naj bi letos igral še na turnirju serije masters v Parizu in nato na finalnem turnirju v Torinu, na katerem si je že zagotovil mesto. Đoković se prav tako lahko pohvali z najvišjim odstotkom zmag v svoji profesionalni karieri. Razlike med najboljšimi pa so zelo majhne.

"Vedno sem upal, da bom imel izjemno kariero." | Foto: Reuters "Vedno sem upal, da bom imel izjemno kariero." Foto: Reuters Že od začetka je bil njegov namen doseči največ v tenisu

Po končanem finalnem dvoboju v Kazahstanu so ga vprašali, ali je kdaj sanjal o tem, da bo osvojil 90 turnirskih zmag, in Beograjčan jim je odgovoril: "Pravzaprav sem si upal sanjati."

"Vedno sem upal, da bom imel izjemno kariero. Seveda nisem vedel, v koliko finalih bom igral in na koliko turnirjih bom zmagal, a moj namen je bil vedno doseči največ v našem športu," je povedal 35-letni teniški igralec, ki se že kar nekaj časa zaveda, da spada med starejše igralce na turneji.

"Hvaležen in blagoslovljen sem, da lahko v tem obdobju življenja igram tako dobro. Veste, 35 let ni 25 let. Mislim pa, da verjetno izkušnje na tovrstnih dvobojih pripomorejo tudi k pravilnemu psihološkemu pristopu," je povedal trenutno sedmi igralec sveta.

Letos januarja je moral Đoković zapustiti Avstralijo. Kako bo prihodnje leto? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Letos januarja je moral Đoković zapustiti Avstralijo. Kako bo prihodnje leto? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Bo prihodnje leto lahko vstopil v Avstralijo?

Sredi prejšnjega tedna so za 21-kratnega zmagovalca turnirjev za grand slam iz Avstralije prišle spodbudne novice. Craig Tiley, direktor OP Avstralije, je namignil, da bi Srb januarja prihodnje leto lahko zaigral na prvem turnirju za grand slam. "Smo na dobri poti, da bomo imeli na turnirju vse najboljše igralce," je namignil Tiley.

Julija so v Avstraliji namreč omilili ukrepe, tako da v državo lahko vstopijo tudi tisti, ki niso polno cepljeni. Nekateri so nad to novico navdušeni, je pa tudi nekaj tistih, ki menijo, da Đoković ne bi smel vstopiti v deželo tam spodaj. Letos januarja je avstralsko sodišče odločilo, da mora Novak zaradi neveljavnega vizuma zapustiti Avstralijo, prav tako pa so mu za tri leta prepovedali vstop v to državo.

Karen Andrews, nekdanja avstralska ministrica za notranje zadeve | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Karen Andrews, nekdanja avstralska ministrica za notranje zadeve Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Samo zato, ker je vrhunski igralec z veliko milijoni dolarjev"

Ena tistih, ki bi Đokovića pustila doma, je Karen Andrews, zdaj že nekdanja avstralska ministrica za notranje zadeve. Ta se sprašuje, kaj bodo naredili tisti migranti, ki so se znašli v podobnih okoliščinah kot eden najboljših teniških igralcev vseh časov. Pravi, da bi bila to tudi klofuta tistim, ki so po njenem mnenju ravnali pravilno in se cepili.

"Zakaj bi Novaka Đokovića spustil v državo samo zato, ker je vrhunski igralec z veliko milijoni dolarjev? Ne bi smelo veljati eno pravilo zanj, drugo pravilo pa za preostale," je v ponedeljek za radio ABC dejala Andrewsova.

Novak Đoković, Astana
Sportal Đoković do 90. turnirske zmage, konec niza Swiatkove
Novak Đoković
Sportal Po Novaku Đokoviću poimenovali jamskega hrošča
Srdjan Đoković
Sportal Pri enem najboljših športnikov so imeli včasih doma komaj dovolj hrane
Ne spreglejte