Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
8. 12. 2016,
17.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Natisni članek

tenis ATP WTA Blaž Kavčič Grega Žemlja Blaž Rola

Četrtek, 8. 12. 2016, 17.03

6 let, 6 mesecev

Včasih sta po šestih urah garanja komaj prihajala domov

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Tenis | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V sredo je Teniška zveza Slovenije že v nekoliko prazničnem vzdušju najboljšim teniškim igralcem podelila nagrade za letošnje uspehe. Nagrado za najboljšo igralko je dobila Polona Hercog, pri fantih pa je ta nagrada pripadla Gregi Žemlji. Vseeno ne moremo spregledati tega, da je bila letošnja sezona naših najboljših pod pričakovanji.

Še pred kratkim so nas naši najboljši teniški igralci razveseljevali z vrhunskimi rezultati. Najboljša moška uvrstitev na lestvici ATP je 43. mesto Grege Žemlje, Blaž Kavčič je bil že na 68. mestu, medtem ko se je Blaž Rola v svoji karieri najvišje uvrstil z 78. mestom. Danes so vsi omenjeni igralci zunaj stoterice. Dejstvo je, da so jih od najboljših mest večinoma oddaljile tudi poškodbe.

Pri ženskem tenisu je stanje še slabše. Polona Hercog, trenutno naša najboljša igralka, je sezono končala na 141. mestu, potem ko je bila leta 2011 že na 35. mestu. V zlatih časih slovenskega ženskega tenisa so bile celo tri Slovenke (Katarina Srebotnik, Maja Matevžič, Tina Pisnik) uvrščene med najboljših petdeset igralk na svetu. Pri dekletih slika sicer ni tako črna, saj imamo kar nekaj perspektivnih mladih tekmovalk. Med njimi najbolj izstopa mlada Kaja Juvan.

Slabših rezultatov se zavedajo tudi v vodstvu teniške zveze. Kako je letošnjo sezono videl direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič?

 

Najslabša sezona v zadnjih šestih letih

Blaž Trupej, dolgoletni kapetan slovenske ekipe, je že večkrat poudaril, da Slovenci v preteklosti nismo znali ceniti rezultatov. "Mislim, da je to v zadnjih šestih letih najslabša sezona. Za to obstaja tudi nekaj objektivnih razlogov. Kavčič zaradi poškodb pol sezone ni tekmoval, Blaž Rola prav tako ni igral skoraj pol sezone. Grega Žemlja je edini, ki je vseskozi nastopal. Res je, da smo bili od njega vajeni veliko boljših rezultatov, ampak … Dejstvo je, da fantje niso posegli po rezultatih, ki smo jih bili vajeni, ampak mislim, da nas v prihodnjih letih čakajo približno tako dobre uvrstitve, kot so jih dosegali v preteklosti," nam je povedal Trupej, ki verjame, da imajo vsi trije naši pred seboj še kar nekaj let profesionalnega tenisa.

V tujini so se čudili in spraševali o receptu Blaž Kavčič je treniral tudi šest ur na dan. | Foto: Vid Ponikvar Blaž Kavčič je treniral tudi šest ur na dan. Foto: Vid Ponikvar

Kako vidi slovenski tenis Blaž Kavčič, ki je bil prvi slovenski igralec, uvrščen med najboljših sto na lestvici ATP? Pravi, da so se v tujini čudili temu, kar je uspelo slovenskemu moškemu tenisu. "V tujini sem dobili veliko vprašanj, kakšen je recept. Nekatere države imajo neomejeno količino denarja in ne morejo ustvariti takšnega števila igralcev," je uvodoma povedal 29-letni Ljubljančan, ki se še dobro spominja časov, ko je treniral v Kranju.

"Ogromno smo trenirali in to je edina pot do uspeha. Ne bi rad kritiziral slovenskega tenisa … Vem, da se igralci trudijo in da imajo željo. Opažam sicer, da mladi igralci niso 100-odstotno osredotočeni na tenis. Z Grego se večkrat pogovarjava o tem, kako sva skupaj trenirala v Kranju. Imela sva šest ur treninga na dan. Zvečer sva od utrujenosti komaj prihajala domov. Danes vidim, da jim gre še cela vrsta drugih stvari po glavi. Mi smo garali tri, štiri leta, da smo dosegli rezultate. Res pa je, da je bilo lažje, ker nas je bilo veliko igralcev, ki smo imeli visoke cilje in smo drug drugega vlekli naprej. Vseeno je tenis šport, v katerem se stvari zelo hitro spremenijo. Zelo hitro se pokažejo kakšni mladi igralci."

"V mojih časih je bilo med nami veliko konkurence," pravi Blaž Rola. | Foto: Vid Ponikvar "V mojih časih je bilo med nami veliko konkurence," pravi Blaž Rola. Foto: Vid Ponikvar

Po Žemlji in Kavčiču je velik preboj uspel še dvema

Po velikih uspehih Žemlje in Kavčiča sta se v svetovno elito prebila še Blaž Rola in Aljaž Bedene, ki se je pozneje odločil, da bo igral za Veliko Britanijo. Rolo je pot vodila na študij v ZDA, kjer je izjemno napredoval. Tudi 26-letni Ptujčan ugotavlja, da je v moškem tenisu nastala praznina.

"O tem se velikokrat pogovarjamo z Grego in Blažem … V mojih časih je bilo med nami veliko konkurence. Po moji generaciji se je vse skupaj nekako izgubilo. Za nami se je pojavila praznina. Zdaj prihaja Sven (Sven Lah, op. p.), ki zelo dobro igra, za njim pa spet ni nobenega. Veliko sem bil odsoten od doma, tako da razlogov za to ne poznam. Ne vem, kako bomo zapolnili to praznino. Vidim, da se Teniška zveza Slovenije trudi in spodbuja mlade k ukvarjanju s športom. Najpomembneje se mi zdi, da se mladi pri tenisu zabavajo."

Ne spreglejte