Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
29. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Monika Seleš tenis Pariz WTA

Nedelja, 29. 5. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

SKOK V PRETEKLOST

Pariz ji je obrnil življenje na glavo, nato še neuravnovešenec z nožem (video)

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Monika Seleš

Moniki Seleš, nekdanji teniški igralki, je OP Francije obrnilo življenje na glavo. Seleševa namreč še danes velja za najmlajšo igralko, ki je zmagala na Roland Garrosu. Imela je šestnajst let in šest mesecev. Tri leta za tem je njeno kariero prekinil neuravnovešenec, ki jo je zabodel v hrbet.

Te dni v Parizu poteka OP Francije, kjer se merijo najboljše igralke in igralci na svetu. To leto mineva 26 let, ko je Monika Seleš dobila prvi turnir za grand slam – OP Francije. Ta zmaga je prišla leta 1990, ko je imela nekdanja jugoslovanska teniška igralka vsega 16 let in 6 mesecev in do leta 1997 veljala za najmlajšo igralko, ki je dobila turnir velike četverice. Leta 1997 je njeno mejo znižala Martina Hingis. Švicarka je na OP Avstralije zmagala pri 16 letih in treh mesecih.

Po prvi zmagi na turnirju za grand slam si je zaželela nekaj posebnega. Avto njenih sanj - lamborghinija. | Foto: Po prvi zmagi na turnirju za grand slam si je zaželela nekaj posebnega. Avto njenih sanj - lamborghinija.

Kdo je Monika Seleš?

Monika Seleš se je rodila in odraščala v Novem Sadu v Jugoslaviji. Tenis je začela igrati pri petih letih, kjer jo je naprej treniral njen oče. On je bil tisti krivec, da je Monika udarjala forhend kot tudi beckhend z obema rokama. Trenersko vlogo je nato prevzela danes že pokojna Jelena Genčić, ki je trenirala tudi danes prvega igralca sveta Novaka Đokovića.

Pri enajstih letih je Monika zmagala znameniti mladinski turnir Orange Bowl v Miamiju, kjer jo je opazil znameniti trener Nick Bollettieri, pri katerem je trenirala dve leti. Prvi profesionalni turnir je odigrala pri 14 letih, leta 1989 je prešla med profesionalke. Istega leta se je na OP Francije prebila do polfinala, naslednje leto pa je kot najstnica osvojila najbolj prestižen turnir na pesku.

Končalo se je po dveh nizih

V velikem finalu je Seleševa igrala proti takrat prvi igralki sveta Steffi Graf in jo premagala z izidom 7:6 (6) in 6:4. V dvoboju je bilo kar nekaj preobratov, vendar je Seleševi uspelo ubraniti vse napade Nemke oziroma je skozi ves dvoboj ona diktirala tempo.

"Neverjetno. Zato, ker se je lani tukaj vse začelo, ko sem prišla do polfinala," je po dvoboju povedala Seleševa. Takrat jo je po treh nizih premagala prav Steffi Graf. "Pri 15 letih je nisem mogla premagati psihološko, prav tako fizično nisem bila dovolj močna. Danes v finalu je bila moja strategija igrati moj najboljši tenis, brez taktike. Predstavljala sem si, da igram na domačem igrišču in rekla sem si, da se je ne smem bati."

V finalu OP Francije je premagala takrat prvo igralko sveta Steffi Graf. | Foto: V finalu OP Francije je premagala takrat prvo igralko sveta Steffi Graf.

Nočna mora

Precej manj razlogov za dobro voljo je imela Grafova, ki je proti Seleševi izgubila drugi dvoboj zapored. Mesec pred tem jo je Monika premagala v Nemčiji in tako prekinila niz 66 zaporednih zmag Grafove. Do zdaj sem proti njej izgubila le dva dvoboja, tako da še ni moja nočna mora in upam, da ne bo. Nisem tako udarjala žogice kot po navadi, nekaj je manjkalo. Preprosto nisem bila 100-odstotna prepričana o svojih udarcih, " je po dvoboju povedla štiri leta starejša Grafova.

Zaželela si je lamborghinija

Novopečena zmagovalka turnirja je imela ob zmagi za 16-letnico malce nenavadno željo. Leta 1990 je za zmago v Parizu dobila ček v vrednosti 293 tisoč dolarjev (262 tisoč evrov). Zaželela si je avto svojih sanj - lamborghinija. "Želim si avto, vendar bo potrebno veliko prepričevanja," se je ob tem hihitala mlada teniška igralka in dodala: "Starši pravijo, da je prehiter."

Seleševa danes živi v ZDA. | Foto: Seleševa danes živi v ZDA.

Če bi se samo ostrigla, bi bila novica

In kako se danes 42-letna Seleševa spominja prve zmage? "Samo biti v Parizu in zmagati. Mislila sem si, 'o moj bog'. Nisem vedela, da se bo moje življenje tako spremenilo. Mesec dni po tem, če sem se postrigla, je bila že novica," je povedala Monika, ki pravi, da je bila tisti čas veliko bolj "nedolžna".

Kaj bi bilo, če se ne bi zgodil 30. april 1993

Nekoliko starejši ljubitelji tenisa se zagotovo spomnijo dogodka iz leta 1993. Monika Seleš je takrat doživljala pravo nočno moro. V četrtfinalu turnirja v Hamburgu jo je med odmorom s 23-centimetrskim nožem od zadaj napadel neuravnovešeni navijač Steffi Graf Günter Parche. Seleševa je dobila centimeter in pol globoko rano, dogodek pa je za vedno zaznamoval teniški šport.

Vrnila se je šele po dveh letih

Kar dve leti je trajalo, da se je vrnila na teniška igrišča, in to več kot uspešno. Istega leta je igrala v finalu OP ZDA, kjer jo je premagala njena velika nasprotnica Steffi Graf, s katero ima razmerje zmag in porazov 5-10. Mnogi menijo, da bi bilo lahko razmerje popolnoma drugačno, če ne bi doživela že omenjenega napada.

Zadnji uradni dvoboj je odigrala leta 2003 v Parizu, kjer se je poslovila že v prvem krogu. | Foto: Zadnji uradni dvoboj je odigrala leta 2003 v Parizu, kjer se je poslovila že v prvem krogu.

Zadnji dvoboj je odigrala leta 2003

Seleševa je zadnji dvoboj odigrala na OP Francije leta 2003, uradno pa se je iz profesionalnega tenisa umaknila pet let pozneje. V svoji (pre)kratki karieri je osvojila 53 turnirskih zmag, o tistem dogodku, ki jo je zaznamoval za vedno, pa še danes nerada govori.

Ne spreglejte