Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2022,
8.35

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Karen Kačanov US Open Matteo Berrettini Casper Ruud Nick Kyrgios OP ZDA

Sreda, 7. 9. 2022, 8.35

1 leto, 7 mesecev

OP ZDA (ATP), 9. dan

Kyrgios se poslavlja z OP ZDA, v polfinale tudi Casper Ruud

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Casper Ruud | Casper Ruud je prvi polfinalist OP ZDA. | Foto Reuters

Casper Ruud je prvi polfinalist OP ZDA.

Foto: Reuters

V uvodnem četrtfinalnem dvoboju OP ZDA je Norvežan Casper Ruud v treh nizih odpravil Italijana Mattea Berrettinija in se kot prvi prebil med najboljše štiri v New Yorku. Rus Karen Hačanov se je uvrstil v svoj premierni polfinale na turnirjih za grand slam z zmago nad Avstralcem Nickom Kyrgiosom.

Caroline Garcia
Sportal Afričanka piše zgodovino v New Yorku, 18-letnica se je poslovila

Triindvajsetletnik iz Osla, letošnji finalist Rolanda Garrosa, je sijajno začel dvoboj in dobil 11 od prvih 13 iger. Nato se je zbral tudi Matteo Berrettini in znižal zaostanek v drugem nizu, do preobrata pa ni prišel.

V tretjem nizu je imel nekdanji polfinalist New Yorka (2019) takoj prednost odvzema servisa, vodil pa je tudi s 5:2. Casper Ruud se ni dal, v osmi igri je ubranil dve žogici za znižanje Italijana, v deveti izničil "break" ter nato prepričljivo dobil podaljšano igro.

"To je bil začetek, kot mi doslej v karieri še ni uspel. Vse mi je uspevalo, žogico sem zadeval točno tja, kamor sem si zamislil. Poleg tega je Matteo začel slabše kot ponavadi. Izkoristil sem svoje priložnosti, nato pa postal nekoliko nervozen ob koncu drugega niza," je po dvoboju dejal trenutno še sedmi igralec lestvice ATP.

Norvežan je na virtualni lestvici že drugi tenisač sveta. | Foto: Reuters Norvežan je na virtualni lestvici že drugi tenisač sveta. Foto: Reuters

"Vse skupaj je bilo že predobro. To je sicer v redu, a te lahko vse skupaj preveč ponese. Potem si misliš, da lahko hodiš po vodi, kar seveda ni mogoče," je slikovito razlagal Norvežan in dodal: "Moral sem se umiriti, na srečo sem s servisom rešil drugi niz, tretji pa je bil že tako zelo zahteven."

Ruud je na virtualni lestvici zdaj že drugi tenisač sveta za Špancem Rafaelom Nadalom. S prebojem v finale bi celo prehitel 22-kratnega zmagovalca turnirjev velike četverice in postal številka ena, če Nadalov rojak Carlos Alcaraz ne bi prišel do finala.

"Pred turnirjem sploh nisem vedel, da lahko postanem številka ena. To so mi tukaj povedali šele predstavniki ATP. Seveda so sanje vsakega mladeniča, da bi kdaj postal najboljši na lestvici," je še ta podatek pospremil Ruud.

Zelo zanimiv dvoboj se obeta med Nickom Kyrgiosom in Karenom Kačanovim. Igralca sta se pred dvema letoma sporekla na družbenih omrežjih, zato bo imel dvoboj danes še dodaten naboj. Do zdaj sta odigrala dva medsebojna dvoboja, izid v zmagah pa je izenačen (1:1).

Karen Hačanov je bil po petih nizih boljši od Kyrgiosa. | Foto: Reuters Karen Hačanov je bil po petih nizih boljši od Kyrgiosa. Foto: Reuters

V teniškem trilerju je bil na koncu boljši Hačanov

Kyrgios, ki je v osmini finala zaustavil lanskega zmagovalca Rusa Danila Medvedjeva, je v trilerju s petimi nizi ostal brez polfinala na OP ZDA v New Yorku. Kyrgios je moral dva dni po izjemni zmagi proti Medvedjevu po treh urah in 39 minutah priznati premoč Rusu Hačanovu, s 5:7, 6:4, 5:7, 7:6 (3) in 4:6.

Med dvobojem je imel finalist Wimbledona Kyrgios težave z mečno mišico, prav tako pa vročekrvni Avstralec ni varčeval z ugovarjanjem in zmerjanjem, za kar si je prislužil novo denarno kazen.

"Uspelo mi je," je dejal Hačanov, vidno ponosen na svoj prvi polfinale na turnirjih za grand slam. Za finale bo prekrižal lopar z Norvežanom Casperjem Ruudom.

"Končno ste mi izkazali nekaj ljubezni," je Hačanov povedal občinstvu na tribuni, ki je večinoma ves čas dvoboja navijalo za Kyrgiosa.

"To je bil nor dvoboj, pričakoval sem, da bo tako. Pripravljen sem bil teči, se boriti vseh pet nizov. Igrala sva skoraj štiri ure, in to je bil tudi edini način, da sem premagal Nicka."

Polfinale:

Casper Ruud (Nor, 5) : Matteo Berrettini (Ita, 13) 6:1, 6:4, 7:6 (4)
Karen Hačanov (Rus/27) : Nick Kyrgios (Avs/23) 7:5, 4:6, 7:5, 6:7 (3), 6:4;

Ne spreglejte