Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 1. 2022,
15.15

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

16

Natisni članek

Novak Đoković

Sobota, 15. 1. 2022, 15.15

2 leti, 3 mesece

Zgodba Novaka Đokovića

Morda o primeru Novaka Đokovića tega še niste vedeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

16

letališče Đoković | Foto Guliver Image

Foto: Guliver Image

Le še nekaj ur nas loči do konca avstralske zgodbe Novaka Đokovića. V nedeljo naj bi bilo dokončno znano, ali je prvi teniški igralec sveta vendarle upravičen do avstralskega vizuma. S tem bi posledično lahko igral na OP Avstralije, na turnirju za grand slam, kar je njegov glavni cilj. Obravnava bo v soboto ob 23.15 po slovenskem času.

Novak Đoković
Sportal Đoković spet priprt: znano je, kam so ga namestili

V športu že dolgo nismo bili priča takšni zgodbi preobratov. Novak Đoković, prvi igralec sveta, bo uporabil vsa pravna sredstva za  pridobitev avstralskega vizuma in nastopanja na OP Avstralije. Če mu bo uspelo, bo lovil že 21. zmago na turnirjih za grand slam, in v primeru zmage bo tudi dosegel rekord vseh časov. Kot kaže, Beograjčanu lovorike in rekordi res veliko pomenijo. Nekateri bi se že zdavnaj umaknili, a Novak vztraja in upa do zadnjega dne.

Glavno vprašanje v primeru se vrti okoli tega, ali Đoković sploh lahko vstopi v Avstralijo kot necepljen tujec. Po obstoječih pravilih obstajajo izjemno stroge izjeme, med katerimi ni prebolelosti okužbe s koronavirusom v zadnjih šestih mesecih, na kar se sklicuje Srb. To izjemo so sicer med svoja pravila uvrstili prireditelji OP Avstralije in s tem poskrbeli za zmedo.

A ta zgodba se ni začela pred nekaj dnevi, temveč že na začetek decembra. Kronološko smo s pomočjo zapisov na spletni strani CNN povzeli nekaj ključnih podatkov.

Novak Đoković
Sportal Znano je, kdaj bo odločilna obravnava, Đokovića ni bilo na spregled

7. december – Avstralska teniška zveza naj bi ta dan igralcem poslala sporočilo, v katerem je bilo navedeno, da prebolelost okužbe z novim koronavirusom, dokazana z zdravniškim potrdilom, je izjema. Ob tem so poudarili, da morajo svoje prošnje oddati do 10. decembra (Đoković je bil pozitiven "šele" 16. decembra).

14. december – Novak Đoković se je v Beogradu udeležil košarkarske tekme, kjer naj bi bilo okuženih kar nekaj ljudi.

16. december – Srb je najprej opravil hitri antigenski test, ki je bil negativen. Zaradi previdnosti je opravil še PCR-test ter še istega dne zvečer dobil rezultat, da je pozitiven. V svoji izjavi je rekel, da je test dobil šele 17. decembra.

17. december – Đoković se je udeležil teniške prireditve v Beogradu, kjer je mladim teniškim igralcem podelil nagrade. Nihče od njih ni nosil maske, prav tako med njimi ni bilo nobene varnostne razdalje. Pred tem je opravil antigenski test, ki je bil po njegovem pričanju negativen. Po tistem dogodku je dobil obvestilo, da je bil njegov PCR-test pozitiven.

18. december – Novak Đoković je imel v svojem centru s francoskim medijem L'Equipe intervju. Prvi igralec sveta je priznal, da je vedel, da je pozitiven. Izjavil je, da je vseskozi nosil masko, razen med fotografiranjem. Novinar L'Equipe Franck Ramella in fotograf Etienne Garnier sta 12. januarja razkrila, da ju takrat nihče ni obvestil, da je Novak pozitiven.

23. december – Iz dokumenta srbskega inštituta za javno zdravje je razvidno, da je Novak Đoković prebolel okužbo z novim koronavirusom. Tega je kot dokaz uporabil, ko je prišel v Avstralijo.

30. december – Đoković je od avstralske teniške zveze dobil potrdilo o zdravniški izjemi. Ta mu na podlagi prebolelosti okužbe z novim koronavirusom v zadnjih šestih mesecih omogoča vstop v Avstralijo brez cepljenja in karantene.

Pred koncem leta so se na družbenih omrežjih pojavile fotografije, kako Đoković trenira v Španiji. V svoji izjavi pa je navedel, da pred tem 14 dni ni potoval. Obrazec je izpolnjeval njegov agent in se za napako opravičil.

1. januar – Ekipa Novaka Đokovića je izjavo o potovanju predložila ministrstvu za notranje zadeve. Ta ji je nato dovolil vstop v Avstralijo, ne da bi ekipa morala v karanteno.

2. januar – Đoković je dobil dovoljenje za prihod v Avstralijo tudi od zvezne države Viktorija, kjer poteka OP Avstralije, prvi letošnji turnir za grand slam.

5. januar – Đoković je v nočnih urah po avstralskem času prispel v Melbourne. Pred tem pa je na družbenih omrežjih objavil, da je na poti v Avstralijo, saj je dobil potrdilo o zdravniški izjemi. Ob prihodu so mu vzeli potni list, opravil pa je razgovor z uradniki mejne kontrole.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

6. januar – Avstralska vlada se je odločila, da mu bo preklicala vizum in ga namestila v hotel Park, kjer so nastanjeni migranti.

Scott Morrison, premier Avstralije, je na tiskovni konferenci potrdil, da je ministrstvo za zdravje 29. novembra avstralski teniški zvezi poslalo dokument, kjer je navedeno, da prebolevnost ni dovolj, da lahko igralec vstopi v Avstralijo.

Novak Đoković | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

10. januar – Potekalo je zaslišanje na okrožnem sodišču. Sodnik Anthony Kelly se je odločil v prid Đokovića. S tem je razveljavil odvzem vizuma in Đokovića spustil na prostost. Sodnik je ob tem povedal, da je imel Alex Hawke, minister za priseljevanje, pooblastilo, da Novaku odvzame vizum in odredi deportacijo.

11. januar – Avstralske mejne sile (ABF) je zanimalo, ali je Đoković pred prihodom v Avstralijo oddal lažno potovalno deklaracijo.

12. januar – Novak Đoković se je oglasil na družbenih omrežjih in povedal svojo plat zgodbe. Ob tem je priznal, da je bil na javnih mestih, čeprav je vedel, da je okužen z novim koronavirusom, prav tako pa je zapisal, da je njegova ekipa avstralski vladi poslala dodatna pojasnila. O njegovi zgodbi se je pojavilo vse več dvomov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

13. januar – Medtem ko je Đoković čakal na odločitev ministrstva za priseljevanje, so organizatorji OP Avstralije opravili žreb. 20-kratni zmagovalec turnirja za grand slam je dobil svojega nasprotnika v prvem krogu. To je njegov rojak Miomir Kecamnović.

14. januar - Alex Hawke, minister za priseljevanje, se je v petkovih popoldanskih urah po avstralskem času odločil, da Novaku Đokoviću še drugič prekličejo vizum za vstop v Avstralijo. Nekaj ur za tem se je primer znova preselil na okrožno zvezno sodišče. Sodnik Anthony Kelly se je odločil, da bo primer predal zveznemu sodišču.

15. januar – V nočnih urah po slovenskem času bo na zveznem sodišču na sporedu prvo zaslišanje, kjer bodo določili urnik sojenja in preostale podrobnosti. Sodnik David O’Callaghan se je medtem odločil, da bodo o primeru odločali trije sodniki Poleg njega bosta o primeru odločala še sodnika James Allsop in Anthony Besanko. Odločilno zaslišanje se bo začelo v soboto ob 23.15 po slovenskem času. 

Kako gledate na sago o Novaku Đokoviću?

  • Minister Alex Hawke se je pravilno odločil, da mu prekine vizo.
    76,05 %
    8763 glasov
  • Novak Đoković bi moral ostati in igrati turnir.
    23,16 %
    2669 glasov
  • Ne vem, ne spremljam zgodbe.
    0,78 %
    90 glasov
Oddanih 11522 glasov
Novak Đoković
Sportal Marketinški strokovnjak: Đoković iz te zgodbe ne bo izšel kot zmagovalec
Ne spreglejte