Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
16. 5. 2021,
20.08

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

5

Natisni članek

teniški globus Rafael Nadal Novak Đoković

Nedelja, 16. 5. 2021, 20.08

1 leto, 2 meseca

Finale, Rim (ATP)

Nadal po grdem padcu do desete zmage v Rimu

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

5

Rafael Nadal

Zmagovalec prestižnega turnirja serije masters v Rimu je Rafael Nadal, potem ko je v finalu premagal Novaka Đokovića 7:5, 1:6, 6:3. Za Španca je to že deseta zmaga na tem turnirju in je dobra napoved pred OP Francije, kjer je Španec zmagal že 13-krat.

Ljubitelji tenisa so še enkrat več prišli na svoj račun, saj so lahko gledali še eno teniško poslastico med Rafaelom Nadalom in Novakom Đokovićem. Zmaga je na koncu zasluženo pripadla prvemu, ki je v večnem mestu slavil še desetič. Za glavna teniška akterja je bil to že 57. medsebojni dvoboj. Kljub porazu Đokovića ta v zmagah še vedno vodi z 29:28. S to zmago se je 34-letni teniški igralec izenačil z Novakom Đokovićem v zmagah na turnirjih serije masters. Zdaj jih imata oba 36.

"To je bil zame zelo pozitiven vikend in sem zelo vesel," je po zmagi povedal kralj peska, ki bo konec maja branil zmago na OP Francije, drugem letošnjem turnirju za grand slam.

Razen nekaj odrgnin Nadal ob padcu ni utrpel nobenih poškodb. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Razen nekaj odrgnin Nadal ob padcu ni utrpel nobenih poškodb. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rafa se je po grdem padcu pobral in dobil prvi niz

Že na začetku dvoboja je postalo zanimivo, ko je Đokoviću že v drugi igri uspel "break" in povedel z 2:0. Srbski teniški zvezdnik je v drugi igri izkoristil šele tretjo žogico za odvzem servisa. A prednost Đokovića ni trajala dolgo, saj je Nadal udaril nazaj že v naslednji igri in izničil "break" prednost, v četrti igri pa izenačil na 2:2.

V sedmi igri smo videli neroden padec Nadala, ki se je spotaknil ob linijsko črto. Španec je bil upravičeno besen, saj bi se lahko po nepotrebnem poškodoval. Glavnemu sodniku se je za slabe razmere na igrišču pritožil tudi Srb.

Do odločilnega preobrata v prvem nizu je prišlo v enajsti igri, ko je Majorčan še drugič v prvem nizu Đokoviću vzel servis in povedel s 6:5. Te prednosti ni izpustil in prvi niz dobil po eni uri in 15 minutah (7:5).

Rafael Nadal
Sportal Đoković in Nadal za naslov v Rimu

Novak Đoković | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nole za drugi niz porabil pičlih 43 minut

Uvodno igro drugega niza je Novak Đoković dobil suvereno in povedel z 1:0. V drugi igri je imel Beograjčan že vodstvo z 0:30. Rafa je za tem dobil štiri zaporedne točke in izenačil na 1:1. V četrti igri je Đoković še enkrat več povedel z 0:30. Pozneje si je priboril dve žogici za "break", izkoristil je prvo in povedel s 3:1. Prvi igralec sveta je v naslednji igri potrdil "break" in povedel s 4:1. A ni bilo še konec. Prvi igralec sveta je še enkrat udaril v šesti igri in povedel že s 5:1. Seveda, tega vodstva ni zapravil in drugi niz dobil po vsega 43 minutah.

Rafael Nadal | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V odločilnem nizu je odločila šesta igra

Tretji niz je odprl Rafa in tudi dobil uvodno igro. Že takoj na začetku odločilnega nizaj je bilo videti, da sta igralca nekoliko dvignila ritem igre. V uvodnih igrah sta oba igralca brez težav dobivala igre na svoj servis. V peti igri je zapretil Nole, ki si je priigral dve žogici za odvzem servisa, a se je Španec uspel izviti iz težav in povedel s 3:2. V šesti igri smo videli atomski tenis Nadala. Ta je Noletu brez izgubljene točke vzel servis in povedel s 4:2. V osmi igri je imel Nadal že prvo zaključno žogico za zmago. Novak se ni predal in znižal izid na 5:3. To mu je uspelo v deveti igri, ko je izkoristil prvo žogico in se po dveh urah in 50 minutah veselil desete zmage na rimskem pesku.

Je imel Đoković sploh še dovolj moči? Novak Đoković | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Verjetno je na končni izid vplivala tudi utrujenost. Đoković je moral zaradi petkovega slabega vremena v soboto igrati dva dvoboja. To pomeni, da je tisti dan na igrišču preživel več kot štiri ure, medtem ko se je Nadal po zmagi v polfinalu (po uri in pol) odpravil v hotel. Že pred dvobojem se je veliko ugibalo, kako bo to vplivalo na Beograjčana. Ali je to vplivalo na končni rezultat, lahko presodite sami.

Novak Đoković, Rafael Nadal | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kako sta Đoković in Nadala igrala v medsebojnih finalih v Rimu

 2009      Nadal : Đoković     7:6(2), 6:2
 2011      Đoković : Nadal     6:4, 6:4
 2012      Nadal : Đoković     7:5, 6:3
 2014      Đoković : Nadal     4:6, 6:3, 6:3
 2019      Nadal : Đoković     6:0, 4:6, 6:1
 2021      Nadal : Đoković 7:5, 1:6, 6:3

 

Finale, Rim

Rafael Nadal (Špa, 2) : Novak Đoković (Srb, 1) 7:5, 1:6, 6:3
Novak Đoković
Sportal In kaj bo Đoković počel po karieri? #video
Ne spreglejte