Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
15. 2. 2019,
11.38

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

2

Natisni članek

Robi Cokan

Petek, 15. 2. 2019, 11.38

5 let, 2 meseca

Kaj je slovenskemu trenerju zaupal legendarni Goran Ivanišević?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

2

Robi Cokan, Kaja Juvan | Foto Sportida

Foto: Sportida

Robi Cokan je teniški trener Kaje Juvan, naše zelo nadarjene teniške igralke. Cokan jo je spremljal tudi na nedavnem turnirju za grand slam (OP Avstralije). Slovenski trener se je tam veliko naučil, saj je bil tudi po 12 ur na dan na terenu. Pogosto mu z nasveti pomaga Goran Ivanišević, nekdanji legendarni hrvaški teniški igralec.

Robi Cokan se je kot trener prvič udeležil turnirja za grand slam. Kot nam je pred časom zaupal v pogovoru, ni točno vedel, kaj lahko v Avstraliji pričakuje od svoje varovanke, saj je, kot pravi, meja med zmago in porazom zelo tanka. Kaja se je na OP Avstralije prebila v drugi krog kvalifikacij.

Kaja Juvan | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Kaj je Kaja spoznala na OP Avstralije?

"Dejstvo je, da smo, ko smo prišli tja, videli, da Kaja igra na tako visoki ravni, da se lahko meri z najboljšimi igralkami. To smo videli že na turnirju na Novi Zelandiji. Tudi na treningih, ko je igrala z drugimi igralkami, je dobivala praktično vse tekme. Vedeti je treba, da se ti mora pri tem iziti veliko stvari. Kaja je imela žreb, kakršnega je pač imela, njena nasprotnica pa je prav tako dobro igrala. Tudi Kaja sama je videla, da lahko igra s temi igralkami. Ne samo v kvalifikacijah, ampak tudi na glavnem turnirju. To mora biti njena popotnica za naprej," je povedal Cokan.

Aljaž Bedene
Sportal Aljaž Bedene končal turnir v Buenos Airesu

Robi Cokan | Foto: Sportida Foto: Sportida "Ta tenis je neverjeten"

V preteklosti smo lahko že večkrat slišali, da je psihološka pripravljenost igralca oziroma igralke zelo pomembna. In kakšno je mnenje našega sogovornika, ki meni, da gre eno z drugim?

"Ko si fizično dobro pripravljen, si tudi psihološko bolj zaupaš. To pomeni, da verjameš, da lahko igraš dolgo tekmo in da lahko igraš proti dobrim igralkam. Po drugi strani smo lahko videli, kaj se je dogajalo v Avstraliji. Serena Williams je vodila s 5:1, imela je vse pod nadzorom, nato pa je v petnajstih minutah izgubila dvoboj. Tudi pri Naomi Osaka smo v finalu videli, da je vodila v prvem nizu, v drugem je imela vodstvo 5:3 in 40:0, nato pa se je niz obrnil. Ta meja je zelo tanka. Malo podvomiš vase in hitro gre lahko kaj narobe. Ta tenis je neverjeten."

Kaja Juvan in Robi Cokan
Sportal Slovenka, ki trenira enkrat manj in zmaguje na največjih turnirjih

Turnirji za grand slam: odprta knjiga znanj

Kot smo že omenili, je bila to za Cokana prva trenerska izkušnja na največjih turnirjih. Zanj je bilo nekaj novega že to, da sta s Kajo začela hoditi po mladinskih turnirjih za grand slam, kjer se je povezal z drugimi trenerji. "Lahko rečem, da smo trenerji prijatelji in da dobro sodelujemo. Nekateri so zelo odprti, drugi malo manj, ampak ni nobenih težav glede komunikacije. Kar zadeva turnirje za grand slam, lahko rečem, da so odprta knjiga znanj. Bil sem 12 ur na igriščih, gledal in se učil. Tam dejansko dobiš največ znanja."

Goran Ivanišević | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Pogosto z nasveti pomaga tudi Goran Ivanišević

Kaja Juvan je še vedno dijakinja, ki jo letos čaka matura. Zaradi šolskih obveznosti ne trenira toliko kot njene nasprotnice, a po besedah Cokana trenira bolj kakovostno. "To pomeni, da je bolj predana, na trening pride z več energije, ker ve, da jo potrebuje. Dokler ne bo končala šole, količine treninga ne moremo povečati."

Eden izmed Cokanovih velikih idolov je Goran Ivanišević, ta pa mu danes večkrat pomaga s koristnimi nasveti. "Zelo zanimivo misel mi je povedal Goran Ivanišević: 'Če delaš zelo dobro, več kot dve uri in pol na dan ne moreš trenirati.' Če opraviš kakovosten kondicijski trening, je potem dve uri in pol tenisa tisto, kar igralec potrebuje. S to tezo se sam že dolgo časa strinjam. Bomo videli, kako bo v prihodnje, ampak trenutno to dobro deluje," je še povedal 33-letni slovenski trener. Poudaril je, da je Ivanišević zelo odprta in prijetna oseba, med drugim je lani v Umagu opravil trening s Kajo Juvan.

Ne spreglejte