Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
15. 8. 2015,
18.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Portorož ATP Grega Žemlja

Sobota, 15. 8. 2015, 18.49

8 let

Italijan, ki je v Portorožu pokvaril slovensko slavje

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijanski teniški igralec Luca Vanni je v Portorožu na turnirju Tilia Slovenia Open v finalu premagal slovenskega igralca Grego Žemljo in tako pokvaril slovensko slavje.

Za 30-letnega Italijana, ki je trenutno 141. igralec sveta, je bila to prva zmaga na turnirju serije Challenger. Kljub glasni podpori slovenskega občinstva je moral Grega Žemlja na koncu priznati premoč razpoloženemu Vanniju, ki je slovensko občinstvo očaral s svojo odkritostjo in nasmehom. Žemlja tokrat ni ponovil svojega uspeha iz leta 2013, ko je zmagal na turnirju v Portorožu.

Pesti za Žemljo je stiskal tudi predsednik države

Finalni dvoboj se je končal po dveh nizih, igralca pa sta na osrednjem igrišču ŠRC Marina Portorož igrala eno uro in 40 minut. S tem nastopom bo Grega Žemlja napredoval po lestvici ATP, saj je pridobil dodatnih 48 točk, organizatorji turnirja pa mu bodo na račun nakazali 3.600 evrov. To je bil za 28-letnega Žirovčana šele prvi poraz v Portorožu na turnirjih serije Challengerja (9-1).

Osrednje igrišče je bilo v soboto zvečer nabito do zadnjega kotička. Vzdušje je bilo na trenutke celo nekoliko nogometno. Pravi pridih morskega turnirja je pričaral še beli dim iz bližnje restavracije, ki se je vil skozi igrišče in imel vonj po ribah.

Navijaško je bil razpoložen tudi predsednik države Borut Pahor, ki je znan kot velik ljubitelj športa. Pahor je na koncu obema finalistoma podelil lovoriki.

Italijan serviral "bombe", ko je bilo najbolj potrebno

Luca Vanni je že na začetku dvoboja pokazal, da gre za izjemno kakovostnega nasprotnika. Skozi ves dvoboj je zelo dobro serviral, prav tako pa je delal zelo malo napak. S svojo napadalno in konstantno igro je v šesti igri prvega niza izkoristil prvo žogico za "break" in povedel s 4:2. Italijan tega vodstva ni izpustil do konca in po 31 minutah zasluženo dobil uvodni niz.

Drugi niz je bil še bolj zanimiv in izenačen. Videli smo kar nekaj dolgih izmenjav žogic. Oba akterja sta imela v zadnjem, odločilnem nizu kar nekaj priložnosti za "break", vendar tega ni znal noben izkoristiti. Na koncu je odločala podaljšana igra. Takrat je Italijan znova blestel s svojim začetnim udarcem, saj je v podaljšani igri Žemlji "zabil" štiri ase. Vanni je pozneje izkoristil drugo zaključno žogico in na koncu zasluženo slavil svojo prvo zmago na tovrstnem turnirju.

Zmanjkuje mi besed

Za Žemljo je uvrstitev v finale največji uspeh v zadnjih dveh letih, potem ko je imel pred tem veliko težav z boleznijo (mononukleozo). Kljub temu uspehu Grega ni mogel skriti razočaranja. "Super je bilo ta teden. Vsa čast občinstvu, sploh danes (sobota op.p.). V veliko čast mi je bilo igrati pred predsednikom države. Malo sem razočaran in mi zmanjkuje besed ... Upam, da je to zame začetek nekega novega obdobja," je takoj po dvoboju povedal nekdanji 43. igralec sveta, ki se bo že kmalu odpravil na nov turnir v Italijo, kjer bo iskal novo priložnost.

Veliko več razlogov za dobro voljo je imel Luca Vanni. Tudi on je imel kar nekaj navijačev na tribunah. "To je moja prva zmaga na turnirjih serije Challenger. Pred tem sem dvakrat igral v finalu, a vedno izgubil. Vse čestitke tudi Gregi, ki sem ga včasih spremljal po televiziji, danes pa sem igral proti njemu. Hvala organizatorjem in občinstvu. Upam, da se vidimo prihodnje leto," je povedal simpatični Italijan, ki je bil naravnost navdušen na Portorožem.

Ne spreglejte