Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
1. 12. 2016,
16.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

1

Natisni članek

Lee Duck-hee tenis

Četrtek, 1. 12. 2016, 16.18

6 let, 7 mesecev

Gluhi 18-letnik, ki postaja teniška zvezda #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

1

Duck-hee Lee | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Številni so menili, da zaradi telesne okvare nima nobenih možnosti v profesionalnem tenisu. Zaradi ljubezni do igranja tenisa ter velike podpore svojih staršev je južnokorejski igralec Lee Duck Hee danes 143. igralec sveta.

Lee Duck Hee, 18-letni gluhi teniški igralec, ima vse možnosti, da mu uspe v profesionalnem tenisu. Ko je bil star dve leti, so ugotovili, da je gluh, kar je bil za starše velik šok. "Ta otrok je gluh in nič ne sliši," so bile besede zdravnika. Pri štirih letih so ga poslali v šolo za gluhe, a je njegova mama kmalu ugotovila, da tam nima prihodnosti in da bi se zelo težko sam preživljal.

Veliko jih je bilo, ki so dvomili o njegovem športnem uspehu, danes pa postaja teniška zvezda. Trenutno je med 18-letniki in mlajšimi igralci drugi najvišje uvrščeni igralec na lestvici ATP. Na turnirju serije ATP ali na turnirju za grand slam mu še ni uspelo zaigrati v glavnem žrebu, je pa zelo dobre rezultate dosegel na turnirjih serije Challenger, kjer je septembra igral v finalu.

Ni imel veliko možnosti, zato ga je mama učila brati z ustnic

"Želela sem, da se vključi v družbo. Videla sem, da starejši učenci znajo le govorico gluhih. Ko so šli na avtobus, so morali pisati na papir, da so se sporazumevali z voznikom avtobusa. Ko so učenci stari 18 ali 19 let, imajo zelo malo možnosti, da dobijo delo, če znajo le govorico gluhih," je za nytimes.com povedala Park Mi Ja, mama Leeja Ducka Heeja.

Ob večerih je zato svojega sina učila brati z ustnic in po nekaj letih je Duck Hee pustil šolo za gluhoneme. "Le nekaj odstotkov gluhonemih učencev se lahko vključi v družbo in zasluži svoj denar. Večina se jih vda v usodo in se vrne domov k svojim staršem, ki morajo skrbeti zanje. Želeli smo, da bi bil samostojen in bi živel kot preostali."

Zelo uspešno športno pot ima tudi gluhi košarkar Miha Zupan, ki je pred časom igral za slovensko košarkarsko reprezentanco. Zupan danes igra v dresu romunskega kluba Oradea. Med teniškimi igralci pa je med Slovenci uspelo Marinu Keglu. Ta je bil leta 2012 mladinski evropski prvak.

Trenerju so povedali že na prvem sestanku V tenis se je zaljubil, ko je gledal svojega bratranca. | Foto: Guliverimage/Getty Images V tenis se je zaljubil, ko je gledal svojega bratranca. Foto: Guliverimage/Getty Images

Njegov oče Lee Sang Jin je bil nekdaj uspešen atlet, zato je menil, da je najboljša pot sina usmeriti v šport. Ker bi v ekipnih športih težko komuniciral s svojimi soigralci, so se raje odločili za individualne športe. Med gledanjem svojega bratranca se je Duck Hee zaljubil v tenis.

"Res sem užival, ko sem gledal tenis, in si rekel, da bom poskusil tudi sam. Bratranec mi je dal lopar, udaril sem nekaj žogic in bilo mi je všeč. Zares sem užival v igranju tenisa, preprosto sem rad vihtel lopar," je povedal glavni junak te zgodbe.

Starši so ga od začetka spodbujali in si želeli, da to ne bi bil samo hobi ali zabava. "Bili smo zelo resni. Ko sva z možem prvič govorila s trenerjem, sva mu povedala, da nismo prišli samo za zabavo: 'Ustvarjamo njegovo kariero in njegovo prihodnost, zato, prosim, trening vzemite resno. Če nima nobene možnosti in potenciala, ne bomo nadaljevali.'"

Skeptičen je bil tudi njegov trener, a …

Njegov trener na srednji šoli je priznal, da je bil glede Ducka Heeja sprva skeptičen. Ko sem ga prvič srečal, sem dvomil o tem, da bi lahko postal vrhunski igralec. Pozneje, ko sem spremljal njegov razvoj in napredek, sem bil zmeraj bolj prepričan, da mu lahko uspe."

Mnogi so menili, da v profesionalnem tenisu nima nobenih možnosti. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mnogi so menili, da v profesionalnem tenisu nima nobenih možnosti. Foto: Guliverimage/Getty Images

Podobna mnenja so večkrat slišali tudi njegovi starši, a so jih namenoma preslišali. Verjeli so, da bi sinu lahko uspelo v tenisu.

"Devetdeset odstotkov trenerjev in staršev je govorilo, da ne bo mogel igrati na profesionalni ravni. Vedno so govorili, da je v osnovni šoli hitrost žogice počasna in da mu zato uspeva. Na profesionalni ravni pa je hitrost žogice tako hitra, da se ne bo mogel odzvati, ker je ne bo slišal," je razlagala mama.

Andy Murray meni, da je sluh pri tenisu zelo pomemben. | Foto: Guliverimage/Getty Images Andy Murray meni, da je sluh pri tenisu zelo pomemben. Foto: Guliverimage/Getty Images Murrayja je motil že hrup dežja na strehi

V preteklosti je veliko vrhunskih igralcev dejalo, da so smer žogice ocenili po zvoku. Med njimi sta bila tudi legendarna Martina Navratilova in nekdanji prvi igralec sveta Andy Roddick.

Na zadnjem OP ZDA se je Andy Murray, prvi igralec sveta, pritoževal, da ga moti hrup dežja, ki je padal na streho osrednjega igrišča Arthur Ashe Stadium. "Ko igramo tenis, uporabljamo tudi svoja ušesa, ne samo oči. To nam pomaga, da ugotovimo hitrost žogice, rotacijo žogice in kako močno je tekmec udaril žogico. Če bi igrali tenis s slušalkami na glavi, bi bila za nasprotnika brez slušalk to velika prednost. Kar zapleteno je. Še vedno lahko igrate, ampak je zagotovo težje," je povedal 29-letni Škot.

Kot da bi nasprotniku bral misli

A kot kaže, Leeju Ducku Heeju zelo dobro uspeva, saj je na svetovni lestvici ATP napredoval na 143. mesto. Leejevo predvidevanje je očitno postalo močno orožje. Woo Chung Hyo, njegov bratranec in trener, pravi, da njegov varovanec predvidi poteze nasprotnika po tem, kako zavihti lopar. Christopher Rungkat, ki je lani igral proti Leeju, je priznal, da ni mogel verjeti, kako dobro predvideva, kam bo nasprotnik poslal žogico. "Zdelo se je, da je vedno vedel, kam bom poslal žogico. Mislim, da ne ugiba. Videti je bilo, kot da je bral moje misli."

Osemnajstletnik ima svojo gluhost danes za prednost, saj meni, da se lažje osredotoči na igranje tenisa, ker okrog sebe na sliši hrupa. Kakorkoli že, o mladem teniškem talentu bi lahko v prihodnosti še veliko slišali. Že zdaj je dokazal, da se z voljo lahko veliko doseže.

Ne spreglejte