Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 1. 2022,
14.40

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

Angelique Kerber Arina Sabalenka WTA Emma Raducanu Tamara Zidanšek OP Avstralije

Torek, 18. 1. 2022, 14.40

2 leti, 3 mesece

OP Avstralije (WTA), 2. dan

Najboljša Slovenka strla odpor Nizozemke, Emma Raducanu do prvenca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Tamara Zidanšek | Tamara Zidanšek je po skoraj dveh urah in pol ogorčenega boja premagala Nizozemko Arantxo Rus. | Foto Guliverimage

Tamara Zidanšek je po skoraj dveh urah in pol ogorčenega boja premagala Nizozemko Arantxo Rus.

Foto: Guliverimage

Najboljša slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je z zmago začela nastope na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. V prvem krogu je 24-letna Slovenka proti Nizozemki Arantxi Rus, 66. igralki sveta, zmagala sicer šele po ogorčenem boju v podaljšani igri s 3:6, 6:3 in 7:6 (8). Napredovala je tudi mlada Britanka Emma Raducanu, presenetljiva zmagovalka zadnjega odprtega prvenstva ZDA; 17. nosilka je bila s 6:0, 2:6 in 6:1 boljša od Američanke Sloane Stephens.

Andy Murray
Sportal Murray po hudem boju izločil 21. nosilca: Neverjetno je!

Tamara Zidanšek, ki je lani izpadla v prvem krogu Melbourna, se je za uvod nastopov na prvem grand slamu sezone z 31-letno nizozemsko tekmico merila skoraj dve uri in 27 minut. Po tekmi, polni preobratov in številnih neizsiljenih napak - Zidanškova jih je naredila 48, Rusova pa 60 - pa je izkoristila osmo zaključno žogico podaljšane igre za zmago.

"Potrebuješ kakšno tekmo, da prideš v ritem"

Prejšnji teden je v Avstraliji igrala dvoboj pri 39 stopinjah. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Prejšnji teden je v Avstraliji igrala dvoboj pri 39 stopinjah. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Danes nisem odigrala svojega najboljšega tenisa. Kar mi je bilo všeč, pa je to, da sem celotno tekmo razmišljala pozitivno, vztrajala sem, ves čas sem se spodbujala. Verjela sem, kljub temu, da se morda nisem najbolje počutila. To je zelo pomagalo za končni uspeh," je po dvoboju za Tenis Slovenija povedala Zidanškova, ki je prejšnji teden na podoben način začela tudi turnir v Adelaide.

"Tekma je bila kar zanimiva. V karieri se mi je velikokrat zgodilo, da sem imela prve dvoboje zelo težke. To ne velja samo zame. Velikokrat potrebuješ kakšno tekmo, da prideš v ritem. Začetek ni nikoli lahek. Ne glede na to, da sem prejšnji teden že igrala, je bila to danes povsem nova tekma," je razmišljala slovenska igralka in dodala, da je prejšnji teden na peti celini igrala v ekstremnih razmerah.

"Prejšnji teden so bile razmere zares ekstremne. Temperatura je bila 39 stopinj Celzija. Na igrišču je bilo verjetno še bolj vroče. Danes pa je bila to nova tekma, na katero smo se pripravili, kot da prejšnje ni bilo," je poudarila.

Slovenska tenisačica ni dobro začela dvoboja, saj je izgubila prvi dve igri na svoj začetni udarec in tekmica si je priigrala prednost 4:1, ki jo je zadržala do konca uvodnega niza za zmago s 6:3 po 33 minutah igre.

Tudi drugi niz je Zidanškova slabo začela in zaostajala z 0:2, nato pa le dobila tri zaporedne igre, preden je Rusova izenačila na 3:3. Vseeno je nato slovenska igralka v osmi igri tekmici odvzela servis in nato na svoj začetni udarec po 45 minutah igre dobila drugi niz s 6:3.

Nizozemka Arantxa Rus je namučila najboljšo Slovenko. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nizozemka Arantxa Rus je namučila najboljšo Slovenko. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tretjega je Zidanškova začela z breakom in povedla ter prevzela pobudo, si priigrala prednosti 2:0, 3:1, 4:2 in 5:3, nato pa vso prednost zapravila ob zaključku niza. Čeprav je imela Slovenka 5:4 in na svoj servis že 40:0 za zmago v dvoboju, je zapravila vse tri zaključne žoge. Tekmici je dopustila, da je prišla do izenačenja na 5:5 ter imela celo prednost 6:5, na koncu pa je Zidanškova izenačila, tako da je odločala podaljšana igra.

"Čaka me veliko dela"

V drugem krogu se bo pomerila z Britanko Heather Watson, s katero se je pomerila že prejšnji teden. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V drugem krogu se bo pomerila z Britanko Heather Watson, s katero se je pomerila že prejšnji teden. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko A ko se je že zdelo, da bo Zidanškova po prednosti 5:0 zlahka dobila tie-break in s tem zmagala, je prišlo do novega preobrata. Rusova je prišla do izenačenja na 6. točki, nato povedla s 7:6, preden je Zidanškova izkoristila osmo zaključno žogico in po 68 minutah igre v tretjem nizu zmagala.

"Imaš dneve, ko igraš dobro, in dneve, ko igraš slabše. Danes se res nisem najboljše počutila. Kot sem rekla, sem danes vztrajala in z borbenostjo dosegla res veliko. Do naslednje tekme me čaka veliko dela, da bom na igrišče prišla bolje pripravljena. Veseli pa me, da mi je v težkih položajih uspelo ostati mirna. Borila sem se do konca in zato mi je uspelo zmagati. Lahko bi se obrnilo tudi drugače, ampak se ni. Verjela sem vase in to je bilo danes zelo pomembno," je še menila Zidanškova.

V drugem krogu OP Avstralije se bo Zidanškova pomerila z Britanko Heather Watson, s katero se je pomerila tudi prejšnji teden na turnirju v Adelaide. Takrat je Slovenka po slabih dveh urah in pol v prvem krogu zmagala z 2:6, 6:2, 7:6 (4). Watsonova je bila v prvem krogu Melbourna s 6:3, 5:7 in 6:2 boljša od Egipčanke Mayar Sherif.

Slovo trikratne dobitnice grand slamov na rojstni dan

Angelique Kerber je izpadla proti Kaii Kanepi. | Foto: Reuters Angelique Kerber je izpadla proti Kaii Kanepi. Foto: Reuters Medtem pa se je že v prvem krogu poslovila dobitnica treh grand slamov Angeligue Kerber. Nemko je na njen 34. rojstni dan premagala estonska tekmica Kaia Kanepi, ki je zmagala s 6:4 in 6:3.

Kerberjeva letos na peti celini ni imela visokih pričakovanj. Kot je dejala 16. nosilka, ji je koronska okužba odvzela preveč priprav za odprto prvenstvo Avstralije.

V prvem krogu sta izpadli tudi njeni rojakinji Andrea Petković in Tatjana Mari, kar pomeni, da Nemčija prvič po letu 1977 ne bo imela igralke v drugem krogu OP Avstralije.

Medtem pa je imela nemalo težav tudi ženska številka 2 Arina Sabalenka. Belorusinja je proti domačinki Storm Sanders zaostajala za en niz, preden je namerila začetni udarec, umirila "glavo" in zmagala s 5:7, 6:3 in 6:2.

"Začetek nove sezone ni bil najboljši, zato sem zelo vesela te zmage. Skušala sem se umiriti, ne razmišljati preveč in le igrati tenis," je po zmagi dejala Belorusinja.

Presenetljiva zmagovalka OP ZDA do prve zmage v Avstraliji

Napredovala je tudi mlada Britanka Emma Raducanu, presenetljiva zmagovalka zadnjega odprtega prvenstva ZDA; 17. nosilka je bila s 6:0, 2:6 in 6:1 boljša od Američanke Sloane Stephens.

Emma Raducanu je vpisala prvo zmago na OP Avstralije v njeni karieri. | Foto: Reuters Emma Raducanu je vpisala prvo zmago na OP Avstralije v njeni karieri. Foto: Reuters

"Oba sva dali vse, kar sva imeli. Bilo je zelo težko za 1. krog, a sem pričakovala, da bova igrali zelo dolge točke," je dejala 19-letna Britanka, ki nastopa na svojem prvem avstralskem grand slamu.

"Zelo sem zadovoljna s svojo stopnjo igre v prvem nizu in tudi, da sem lahko spet našla to raven igre v tretjem," je dodala Raducanujeva. V naslednjem krogu se bo pomerila s Črnogorko Danko Kovinić (98. igralka z lestvice WTA).

OP Avstralije, WTA (zanimivejši dvoboji)

Tamara Zidanšek (Slo, 29) - Arantxa Rux (Niz) 3:6, 6:3, 7:6 (8).
Arina Sabalenka (Blr/2) - Storm Sanders (Avs) 5:7, 6:3, 6:2.
Garbine Muguruza (Špa, 3) - Clara Burel (Fra) 6:3, 6:4
Anett Kontaveit (Est/6) - Katerina Siniakova (Češ) 6:2, 6:3;
Elise Mertens (Bel/19) - Vera Zvonarjova (Rus) 6:4, 7:5;
Irina Begu (Rom) - Oceane Dodin (Fra) 2:6, 7:5, 6:3;
Simona Halep (Rom/14) - Magdalena Frech (Pol) 6:4, 6:3;
Alize Cornet (Fra) - Viktorija Tomova (Bol) 6:3, 6:3;
Iga Swiatek (Pol/7) - Harriet Dart (VBr) 6:3, 6:0;
Rebecca Peterson (Šve) - Daria Saville (Avs) 6:2, 6:3;
Magda Linette (Pol) - Anastazija Sevastova (Lat) 6:4, 7:5;
Darja Kasatkina (Rus/25) - Stefanie Vögele (Švi) 6:3, 6:1;
Sorana Cirstea (Rom) - Petra Kvitova (Češ/20) 6:2, 6:2;
Kristina Kučova (Slk) - Misaki Doi (Jap) 6:3, 7:5;
Samantha Stosur (Avs) - Robin Anderson (ZDA) 6:7 (5), 6:3, 6:3;
Anastazija Pavljučenko (Rus/10) - Anna Bondar (Mad) 6:2, 6:1;
Hailey Baptiste (ZDA) - Caroline Garcia (Fra) 4:6, 7:6 (4), 6:3;
Maddison Inglis (Avs) - Leylah Fernandez (Kan/23) 6:4, 6:2;
Marketa Vondroušova (Češ/31) - Priscilla Hon (Avs) 6:2, 6:3;
Ljudmila Samsonova (Rus) - Emina Bektas (ZDA) 7:5, 6:4;
Zhang Shuai (Kit) - Viktorija Golubić (Švi) 6:3, 6:4;
Jelena Ribakina (Kaz/12) - Zarina Dijas (Kaz) 6:7 (3), 7:6 (3), 6:1;
Heather Watson (VBr) - Mayar Sherif (Egi) 6:3, 5:7, 6:2;
Clara Tauson (Dan) - Astra Sharma (Avs) 6:3, 6:4;
Ana Konjuh (Hrv) - Shelby Rogers (ZDA) 4:6, 6:3, 7:5;
Wang Xinyu (Kit) - Ann Li (ZDA) 7:6 (5), 6:3.

Kaja Juvan
Sportal OP Avstralije: zapravljene priložnosti Kaje Juvan
Ne spreglejte