Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
28. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

Natisni članek

tenis

Nedelja, 28. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost

Bil je že na poti k sodniku, da preda dvoboj ... Potem pa je sledila senzacija

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80
Michael Chang | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Leta 1989 se je na OP Francije zgodil dvoboj, ki bo vedno zapisan v zgodovino tenisa. Takrat je 17-letni Američan Michael Chang v četrtem krogu premagal prvega igralca sveta Ivana Lendla, čeprav je zaradi krčev komaj stal na nogah. S svojimi taktičnimi potezami je Lendla spravljal ob živce, občinstvo na tribunah pa je ob njegovih potezah norelo.

Ravno v tistem času je bilo na Kitajskem izjemno turbulentno obdobje. Takrat so bile serije demonstracij študentov, intelektualcev in delavcev za večjo politično in družbeno svobodo, ki so se začele 14. aprila 1989, krvavo pa so se končale po posredovanju kitajske ljudske armade 4. junija, dan pred tem, ko je Chang igral proti Ivanu Lendlu. Tiste noči je vojska s tanki in tovornjaki zapeljala v množico protestnikov, vojaki so streljali nanje, medtem ko so se protestniki branili s kamenjem. Pri tem je bilo ubitih nekaj sto, po nekaterih podatkih pa celo nekaj tisoč ljudi.

Še danes ni natanko znano, koliko je bilo leta 1989 smrtnih žrtev v protestih na Kitajskem.  | Foto: Reuters Še danes ni natanko znano, koliko je bilo leta 1989 smrtnih žrtev v protestih na Kitajskem. Foto: Reuters

Ni se mogel odlepiti od televizije

Vse dogajanje sta Michael in njegova mama Betty spremljala prek televizije v hotelski sobi v Parizu. Starši Michaela Changa, Joe in Betty Chang, prihajajo namreč s Tajvana. Država je nastala leta 1949, ko so se po zmagi revolucije na Kitajskem privrženci generala Čangkajška umaknili pred komunisti na otok Tajvan.

"Nisem se mogel odlepiti od televizije. Tanki so prišli na cesto sredi nedelje," je še dodal Chang, ki je v drugem tednu OP Francije s svojimi uspehi na obraze Kitajcev želel privabiti čim več dobre volje. Deloma mu je to verjetno tudi uspelo.

Igra, ki je mejila že na anarhijo Michael Chang še danes velja za najmlajšega zmagovalca turnirja za grand slam. Star je bil 17 let in štiri mesece. To je bila tudi njegova edina zmaga na turnirjih velike četverice. | Foto: Guliverimage/Getty Images Michael Chang še danes velja za najmlajšega zmagovalca turnirja za grand slam. Star je bil 17 let in štiri mesece. To je bila tudi njegova edina zmaga na turnirjih velike četverice. Foto: Guliverimage/Getty Images

Prihodnji dan je Michael Chang stopil na osrednje igrišče, ko se je v četrtem krogu pomeril s Ivanom Lendlom. Dvoboj, ki bo ljubiteljem tenisa za vedno ostal v spominu. V štirih urah so lahko videli pravo dramo, igro, ki je že mejila na anarhijo. Sedemnajstletnik je prvega igralca sveta s svojo taktiko uničil. Lendl pa je bil proti koncu dvoboja videti povsem zmeden in presenečen nad potezami Američana, ki je odigral dvoboj svojega življenja.

Chang je bil tistega leta postavljen kot 15. nosilec turnirja, a je sam pri sebi čutil, da se lahko enakovredno bori s takrat najboljšim igralcem sveta. V svojih uvodnih treh dvobojih je oddal le en niz, med drugim je takrat premagal Peta Samprasa z izidom 6:1, 6:1 in 6:1. Proti Lendlu je dvoboj začel slabo, saj je izgubil uvodna dva niza in kazalo je, da je konec njegovega pohoda. A Chang je vedel, kaj je ključ do uspeha.

"Predvsem nimaš servisa, sploh pa ne drugega"

"Leto pred tem sva igrala na enem izmed turnirjev. Ivan me je premagal, nato pa sva se skupaj z avtom peljala nazaj v hotel." Chang se še danes spominja, da mu je češki igralec dal nekaj nasvetov. "Predvsem nimaš servisa, sploh pa ne drugega, tako da mi nič ne moreš. Lahko tečeš, vendar bi bilo bolje, če malo izboljšaš igro, če želiš preživeti na igrišču," mu je takrat dejal desetkratni zmagovalec turnirjev za grand slam. "Ukvarjal sem se s temi stvarmi in naslednje leto sem ga bil zmožen premagati," se spominja Chang.

Po zgodovinski zmagi se je Michael Chang sesedel. | Foto: YouTube Po zgodovinski zmagi se je Michael Chang sesedel. Foto: YouTube Bil je tik pred tem, da preda dvoboj

Po porazu v uvodnih dveh nizih je Changu uspelo dobiti tretjega in četrtega. V petem pa se je na osrednjem pariškem igrišču začela odvijati prava drama. Na začetku zadnjega niza so Changa tako grabili krči, da je komaj stal na nogah. Pri izidu 2:1 je že bil na poti proti sodniku, da bi dvoboj predal, a se je na sredi premislil in obrnil nazaj.

"Mislil sem si. 'Prišel si tako daleč, zakaj bi zdaj odnehal?' Prepričan sem bil, da lahko dvoboj končam. Odločil sem se, da bom na igrišču delal karkoli. Lobal, dajal visoke žoge in šel na zmago."

Ni želel sesti, ker ni vedel, ali bo še lahko vstal

To se mu je na koncu obrestovalo. Njegova igra ni bila prav nič všečna, kar so mu dali vedeti tudi gledalci na tribunah kljub temu, da je iskal vse načine za "preživetje". Med odmori sploh ni želel sesti na stol, saj se je bal, da zaradi krčev ne bo mogel več vstati. Po eni izmed točk je tako dolgo časa pil vodo, da mu je sodnik izrekel opozorilo, vendar se ni pustil motiti. Z vsako naslednjo dobljeno točko so bili gledalci vedno bolj navdušeni nad mladim Američanom. Pravzaprav so se popolnoma vživeli v to nenavadno igro.

Michael Chang Underhand Serve vs Ivan Lendl (French Open 1989) [HD] from Hykha on Vimeo.

Presenetil ga je s spodnjim servisom

V petem nizu pri izidu 4:2 in 15:30 je šel Chang še dlje. Lendla je presenetil s spodnjim servisom. Čeh je nadvse presenečen prehitro stopil naprej in žogico udaril tako slabo, da jo je Chang ob naslednjem udarcu poslal mimo njega in dobil točko. Množici na tribunah ni bilo nič jasno. Niso mogli verjeti, kaj se dogaja na igrišču. Te poteze pa so začele načenjati tudi Lendlove živce.

Nikomur ni bilo jasno, kaj počne

A 17-letni navihani Chang je imel za konec še enega aduta v rokavu. Kljub vsem težavam, ki so ga pestile v zadnjem, petem nizu, je imel v deveti igri pri izidu 3:5 na servis Lendla dve zaključni žogici (15:40) za zmago v četrtem krogu OP Francije. Trikratni zmagovalec OP Francije je prvi servis zgrešil ... Nato je sledil še zadnji psihološki udarec. Chang je stopil nekaj korakov naprej in drugi servis čakal takoj za servisnim poljem.

Gledalci so spet čudili. Med njimi je bilo čutiti zmedenost in posmeh. Lendel se je obrnil k glavnemu sodniku in mu s pogledom želel povedati, naj nekaj stori. Že takrat je bilo jasno, da si Lendl tisti dan ne bo mogel sam krojiti usode. Zgrešil je drugi servis in si zabil še zadnji žebelj v krsto, Chang pa si je pokril obraz in v joku padel na tla. Po tej zmagi je priznal, da je vso moč in motivacijo črpal iz dogajanja na Kitajskem.

Chang se je na koncu prebil v finale. kjer je po petih nizih premagal Stefana Edberga in vse do danes ostaja najmlajši teniški igralec, ki je osvojil turnir za grand slam. Ta pa je bil tudi prvi in zadnji v njegovi teniški karieri.

Ivan Lendl in Michael Chang nikoli nista spregovorila o tem dvoboju. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ivan Lendl in Michael Chang nikoli nista spregovorila o tem dvoboju. Foto: Guliverimage/Getty Images Dva tedna po dvoboju sta se srečala v garderobi

Dva tedna po pariškem čudežu sta se nasprotnika srečala v Wimbledonu v garderobi in Michael ni vedel, kako se bo Lendl odzval po težkem porazu. "Nisem vedel, kako se bo odzval. Pristopil je k meni, me pogledal v oči in rekel: 'Odlično odprto prvenstvo Francije. Čestitam.'"

Chang je po vseh teh letih priznal, da z Lendlom nikoli nista spregovorila o tem dvoboju. Očitno sta ga želela po svoje oba pozabiti, a v zgodovino tenisa bo zapisan kot eden od najbolj spektakularnih.

Ne spreglejte