Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
4. 4. 2011,
16.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

MotoGP Jorge Lorenzo VN Španije

Ponedeljek, 4. 4. 2011, 16.32

8 let

V kaosu se je najbolje znašel Lorenzo

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jorge Lorenzo je s prvo letošnjo zmago, in to pred domačim občinstvom v Jerezu prevzel primat v prvenstvu 2011. VN Španije je zaznamovala spolzka mokra steza, ki je zahtevala velik davek.

Branilec naslova svetovnega prvaka je bil tokrat najboljši v izpeljavi misije 'preživetje', kar pa ne moremo reči za njegove tekmece, ki so padali kot domine in se dejansko sami izločili iz boja za zmago. Lorenzo je na pravi poledici tvegal ravno toliko, da se je računica izšla. V Jerezu je bil Jorgejev najresnejši nasprotnik za zmago Hondin zasebnik Marco Simoncelli, ki je suvereno v medsebojnem merjenju moči ugnal Yamahinega tovarniškega dirkača, a očitno v specifičnih razmerah pretiraval in končal v pesku. Italijan je izpustil idealno priložnost za svojo prvo zmago v MotoGP, a kljub temu še enkrat potrdil, da je pravi kaliber, na katerega bo treba v prihodnje računati.

Rossi torpediral Stonerja

Zelo zagret za vrhunski dosežek je bil tudi Ducatijev tovarniški voznik Valentino Rossi, ki je začel z 12. štartnega položaja, a prav kmalu ujel priključek z vodilnimi. Žal je pri prehitevanju zmagovalca prejšnje dirke v Katarju, Hondinega Caseyja Stonerja, naredil napako, padel in s seboj v pesek odnesel še Avstralca. Hvala bogu so bile zaradi mokre steze hitrosti bistveno manjše kot sicer in nihče od njiju v incidentu ni bil poškodovan. Oba dirkača sta nadaljevala z dirko, a je Stoner že po eni minuti dokončno odstopil, medtem ko je Rossi odpeljal vseh 27 krogov in na koncu glede na več kot minuto zaostanka osvojil fantastično peto mesto. V Katarju, kjer smo bili priča dirki na suhi stezi, bi bil denimo s takšnim časovnim primanjkljajem suvereno zadnji in daleč od točkovne cone. Italijan je tokrat pač unovčil padce svojih kolegov, ki jih je bilo kar nekaj: Simoncelli, De Puniet, Abraham, Crutchlow, Spies, Edwards in tehnične težave Hondinega Doviziosa, ki je šel 10 krogov pred koncem zamenjat gumo in posledično VN končal na zadnjem, 12. mestu.

Pedrosa izvlekel maksimum

Drugo mesto je zasedel Dani Pedrosa, ki je imel v istem obdobju dirke identične probleme s pnevmatikami kot Dovizioso, a se je odločil VN odpeljati z enim kompletom. Enako kot v Katarju je v zaključku dirke začel izgubljati moč v roki, vendar je deževna podlaga prišla še kako prav, saj dirkanje ni bilo tako agresivno, kot bi bilo na suhi stezi. Vsekakor vrhunski rezultat za Španca, ki je še v petek razmišljal, ali bi sploh nastopil. Danes mu bodo v Barceloni operirali ključnico in lahko le upamo, da si bo do naslednje dirke v Estorilu, ki bo na sporedu 1. maja, kar najbolje opomogel. Z Lorenzom sta edina dva dirkača, ki sta na prvih dveh dirkah stala na stopničkah. To se pozna tudi na lestvici dirkačev, saj ravno ta dva dirkača marširata na čelu karavane MotoGP. Jorge je zbral 45 točk, Dani 9 manj. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da je Lorenzo 100-odstotno fizično pripravljen na naporne dirkaške izzive, Pedrosa pač ne. Zanimivo bo opazovati Danija, ko ga ne bo več nič bolelo in ko bo lahko popolnoma užival v dirkanju. S svojim dosežkom v Jerezu pa je bil vsekakor zadovoljen Nicky Hayden. Američan je po slabih kvalifikacijah (11.) na dirki stopil na tretjo stopničko in bil najboljši Ducatijev dirkač. Škoda za Bena Spiesa in Colin Edwardsa, ki sta praktično že imela v žepu stopničke, a so jima zaradi padca spolzele med prsti v čistem finišu.

Varnostnike je lahko sram!

Na drugi dirki sezone pa je treba izpostaviti primitivne varnostnike, ki so se obnašali povsem pobalinsko. Ko je padel vodilni dirkač Simoncelli, mu sploh niso pomagali pobrati motocikla, zaradi česar je bil prisiljen odstopiti. Ko je Rossi spodnesel Stonerja, so pomagali samo Valentinu nazaj na stezo, Caseyju pa ne. Očitno niso bili sposobni preseči svoje nacionalne omejenosti: na vse mogoče načine so skušali pomagati domačinu Lorenzu, da je iztržil maksimalen izkupiček v primerjavi s tekmeci. Dejstvo je, da sta Simoncelli in Stoner tudi zaradi njih po nepotrebnem izgubila dragocene točke, ki bodo na koncu lahko odločale o naslovu svetovnega prvaka. In zakaj so torej pomagali Rossiju, ki je Italijan? Zato, ker devetkratni svetovni prvak zaradi svojih preteklih uspehov ob domačinih v Španiji uživa poseben status, kakršnega je včasih Mick Doohan. Seveda ne gre pričakovati, da bo šef MotoGP Carmelo Ezpeleta, ki podobno kot v formuli 1 Bernie Ecclestone v rokah drži škarje in platno, ukrepal in prek Mednarodne motociklistične zveze kaznoval organizatorje VN Španije. Možakar je namreč Španec in seveda raje vidi, če bo prvenstvo 2011 osvojil Lorenzo ali pa Pedrosa, kot pa da bi na moto Olimp stopil denimo Stoner ali pa Simoncelli.

Rossiju pa je treba pomagati, ker je magnet za množice, s čimer je povezan tudi finančni izplen MotoGP. A Valentino ne potrebuje takšne pomoči, saj je že neštetokrat dokazal, da je nesporen talent.

Ne spreglejte