Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
5. 1. 2017,
21.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Red Bull Leipzig Mauro Icardi Mario Balotelli top 10 Gonzalo Higuain Rostov Miha Mevlja

Četrtek, 5. 1. 2017, 21.00

6 let, 6 mesecev

Top 10

To je deset najbolj šokantnih nogometnih zgodb leta

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Za nami je nogometno leto, v katerem se je zgodilo marsikaj. Ni bilo malo dogodkov, ki so bili šokantni. Katerih deset smo izbrali?

Leicester City in morda največje presenečenje v zgodovini nogometa

Seveda ni dvoma o tem, kaj je bilo največje presenečenje v nogometnem letu 2016. Ne samo v tem letu, morda je Leicester City poskrbel celo za največje presenečenje v zgodovini te igre. Klub, ki se je sezono pred tem komaj rešil pred izpadom iz premier lige, je leta 2016 postal angleški prvak. Prvič v zgodovini kluba, seveda. Pred tem takšnemu podvigu ni bil niti blizu.

Nogometašem Leicester Cityja je uspel pravi nogometni čudež. | Foto: Reuters Nogometašem Leicester Cityja je uspel pravi nogometni čudež. Foto: Reuters Italijan Claudio Ranieri je nogometaše, ki so se na evropski nogometni zemljevid vpisali šele v prejšnji sezoni, pred tem pa jih je poznal malokdo, v družbi bogatih klubov, kot so Chelsea, Arsenal, Manchester United, Manchester City, Tottenham in še kdo, popeljal do lovorike z desetimi točkami naskoka pred najbližjimi zasledovalci. Na stavnicah je bila kvota na naslov Leicestra pred začetkom sezone 1:500, a je lisicam vseeno uspelo spisati pravljico, o kateri bodo nekoč zagotovo snemali tudi filme.

Portugalska prvak, čeprav je zmagala le enkrat

Portugalska je vrsto let veljala za tihega favorita največjih tekmovanj, a lani poleti ni bilo tako. Malokdo je stavil, da bodo Portugalci, pa čeprav imajo Cristiana Ronalda, osvojili naslov, a zgodilo se je prav to.

Cristiano Ronaldo je po številnih klubskih končno dočakal tudi reprezentančno lovoriko. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je po številnih klubskih končno dočakal tudi reprezentančno lovoriko. Foto: Reuters

Portugalci so prišli do naslova, potem ko so v rednem delu igre v sedmih tekmah zmagali le enkrat. V polfinalu, ko so z 2:0 odpravili Wales. V skupinskem delu so remizirali proti Avstriji, Islandiji in Madžarski. V osmini finala so šele po podaljških z 1:0 odpravili Hrvaško. V četrtfinalu so bili od Poljske boljši šele po enajstmetrovkah, medtem ko so v finalu, v katerem so že v prvem polčasu ostali brez poškodovanega Ronalda, po podaljških odpravili Francijo in prišli do tako želene lovorike.

Podvig majhnega ekvadorskega kluba v Južni Ameriki

To je nogometna zgodba, za katero najverjetneje niste slišali, a ni zato nič manj šokantna. Independiente del Valle, majhen klub iz Ekvadorja, je v pokalu Libertadores, južnoameriški različici lige prvakov, prišel do finala, potem ko je na poti do velikega podviga izločil številne velikane tamkajšnjega nogometa.

Independiente del Valle je poskrbel za velik šok v južnoameriški različici lige prvakov. | Foto: Reuters Independiente del Valle je poskrbel za velik šok v južnoameriški različici lige prvakov. Foto: Reuters Najuspešnejši argentinski klub River Plate, v polfinalu so nogometaši Independienteja odpravili še drugega velikana argentinskega nogometa Boca Juniors, v finalu pa vseeno izgubili. Julija lani jih je s skupnim izidom 2:1 odpravil kolumbijski Atletico Nacional, a to senzacionalnega dosežka, ki je uspel Ekvadorcem, ne zmanjšuje.

Islandija na evropskem prvenstvu v Franciji

Islandija, ki ima toliko prebivalcev, kot jih ima Ljubljana, se je sploh prvič uvrstila na prvo veliko nogometno tekmovanje in takoj navdušila.

Islandski nogometaši so poskrbeli za eno od najbolj pravljičnih zgodb v zgodovini evropskih prvenstev. | Foto: Reuters Islandski nogometaši so poskrbeli za eno od najbolj pravljičnih zgodb v zgodovini evropskih prvenstev. Foto: Reuters Na evropskem prvenstvu v Franciji je najprej v skupinskem delu v boju s Portugalsko, ki je pozneje osvojila naslov, Madžarsko in tiho favoritinjo Avstrijo neporažena osvojila pet točk in se prebila v šestnajstino finala. Tam je potem odpravila Anglijo, jo premagala z 2:1 in poskrbela za velik šok. Njena pot se je končala šele v četrtfinalu, ko jo je odpravila domačinka Francija.

Dosežki najbolj osovraženega kluba v Nemčiji

Odkar je leta 2009 v nogometni klub Leipzig vstopil Red Bull, se ta nemški klub strmo vzpenja. Vrhunec je dosegel lani, ko se je najprej prebil v elitno nemško bundesligo, prejel finančno injekcijo priznanega proizvajalca energijskih pijač v vrednosti 100 milijonov evrov in zaradi tega postal najbolj osovraženi nemški klub, potem pa začel nizati sijajne rezultate.

Nogometaši Red Bull Leipziga so navduševali iz kroga v krog. | Foto: Reuters Nogometaši Red Bull Leipziga so navduševali iz kroga v krog. Foto: Reuters Ob Bayernu Münchnu, ki v zadnjih letih lovorike osvaja drugo za drugo, je bil nekaj časa celo vodilni v ligi in prvi del sezone končal na drugem mestu. S tremi točkami zaostanka za vodilnim Bayernom in z nizom 13 tekem neporaženosti na začetku tekme, s katerim je poskrbel za nov rekord nemške lige. Še nikoli prej noben novinec ni bil neporažen toliko tekem zapored.


Prejšnje iz rubrike Top 10:


Avtobiografija Maura Icardija

"Pridejo naj eden po eden, koliko jih je? Deset, 50, 100? Ni problema, iz Argentine bom pripeljal sto kriminalcev, ki jih bodo pobili drugega za drugim." To so bile besede, ki jih je v svoji avtobiografiji navijačem Interja namenil argentinski zvezdnik in kapetan Milančanov Mauro Icardi.

Mauro Icardi je z avtobiografijo, ki jo je izdal, v Milanu zanetil velik škandal. | Foto: Reuters Mauro Icardi je z avtobiografijo, ki jo je izdal, v Milanu zanetil velik škandal. Foto: Reuters

Navijači Interja so seveda skočili v zrak in zahtevali, da se Icardi, sicer najboljši strelec kluba, za vedno poslovi od Interja. V Milanu je bilo nekaj časa vroče, navijači so se spravili tudi pred njegov dom in nekaj časa se je zdelo, da možnosti za nadaljevanje skupne zgodbe ni, a Icardi je na koncu vseeno ostal v Interju in je celo njegov najboljši strelec. Čeprav je jasno, da bo pri privržencih kluba, za katerega brani tudi slovenski vratar Samir Handanović, vedno na piki.

Francoska pravljica Maria Balotellija

Ko je poleti okrepil francoskega prvoligaša Nico, si nihče ni mislil, da bo Mariu Balotelliju šlo tako dobro, kot mu gre. V dresu moštva z Azurne obale je že ob prvenstvenem debiju dosegel dva gola. Prav toliko, kot jih je v majicah Milana in Liverpoola v zadnjih dveh sezonah skupaj.

Mario Balotelli v Nici navdušuje in je spomnil na stare čase, ko je bil eden od najboljših napadalcev v Evropi. | Foto: Reuters Mario Balotelli v Nici navdušuje in je spomnil na stare čase, ko je bil eden od najboljših napadalcev v Evropi. Foto: Reuters

V devetih prvenstvenih tekmah, kar nekaj jih je izpustil zaradi poškodb, je zabil kar osem golov in je eden glavnih krivcev za to, da Nica v francoskem prvenstvu po prvi polovici sezone celo vodi in je pred bogatim PSG, ki je v zadnjih sezonah naslove osvajal kot po tekočem traku.

Neverjeten pogrom nogometnega ponosa iz Birminghama

Aston Villa se je v prejšnji sezoni sploh prvič v zgodovini kluba poslovila od angleške premier lige, ki je bila ustanovljena leta 1992, potem ko je bila katastrofalna in je v 38 tekmah zbrala le 17 točk. Za 19. Norwich Cityjem si je nabrala kar 17 točk zaostanka in možnosti za obstanek izgubila že štiri tekme pred koncem prvenstva.

Nogometaši Aston Ville so lani sploh prvič v zgodovini kluba izpadli iz angleške premier lige. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nogometaši Aston Ville so lani sploh prvič v zgodovini kluba izpadli iz angleške premier lige. Foto: Guliverimage/Getty Images

Moštvu iz Birminghama, ki je bilo leta 1982 tudi evropski prvak in je bilo vrsto let eno izmed najboljših v Angliji, se je prvič po letu 1978 zgodilo, da je izpadlo iz elitne angleške nogometne lige.

Razlog za tak padec je bila odločitev ameriškega lastnika Randyja Lernerja, da proda klub, v katerega v zadnjih letih ni vlagal skoraj nič denarja. Maja lani se je to tudi zgodilo, ko je Aston Villo kupil bogati kitajski podjetnik Xia Jiantong, ki bo klub zdaj poskušal vrniti na pota stare slave. Trenutno Aston Villi ne gre najbolje. V drugi angleški ligi je na 12. mestu.

Prestop Gonzala Higuaina iz Neaplja v Torino

Prestop Gonzala Higuaina iz Napolija v Juventus je šokiral marsikoga. Najprej zato, ker je Argentinec odšel iz Neaplja v vrste osovraženega tekmeca in poskrbel za precej vroče krvi, še bolj pa zato, koliko je bil vreden.

Gonzalo Higuain je lani poleti postal četrti najdražji nogometaš v zgodovini. | Foto: Reuters Gonzalo Higuain je lani poleti postal četrti najdražji nogometaš v zgodovini. Foto: Reuters

Resda je Higuain v prejšnji sezoni mreže nasprotnikov tresel kot za šalo in bil z naskokom najboljši strelec italijanskega prvenstva, a da bo Juventus zanj odštel kar 90 milijonov evrov in poskrbel za četrti najdražji prestop v zgodovini nogometa, ni pričakoval nihče.

Rostov v ligi prvakov

Šest let po uvrstitvi v elitno rusko ligo se je Rostov ob koncu sezone razvrstil na drugo mesto in si potem skozi kvalifikacije zagotovil nastop v ligi prvakov. Vmes se je okrepil tudi s slovenskim reprezentantom Miho Mevljo in skupaj z njim navdušil tudi v skupinskem delu lige prvakov.

Rostov je najprej šokiral z uvrstitvijo v ligo prvakov, v kateri je potem igral vidno vlogo in premagal Bayern. | Foto: Reuters Rostov je najprej šokiral z uvrstitvijo v ligo prvakov, v kateri je potem igral vidno vlogo in premagal Bayern. Foto: Reuters

V konkurenci z lanskim finalistom madridskim Atleticom, münchenskim Bayernom, ki je eden izmed favoritov za naslov, in nizozemskim prvakom PSV Eindhovnom je v skupini D osvojil tretje mesto in si zagotovil nadaljevanje evropske sezone v ligi Europa. Med drugim je šokiral Bayern in ga doma odpravil s 3:2.

 

Ne spreglejte