Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
15. 12. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

top 10 Francesco Totti

Četrtek, 15. 12. 2016, 20.00

6 let, 7 mesecev

top 10

To so najzvestejši nogometaši, kar jih poznamo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Francesco Totti | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Danes je redkost, da nogometaš v enem in istem klubu ostane tri, štiri leta, a na svetu je kar nekaj izjem, ki so enim in istim barvam zvesti še veliko dlje. Koliko in kdo so to?

Francesco Totti (Roma): 23 let, 11 mesecev in 13 dni

Najzvestejši in z naskokom najbolj znan med nogometaši, ki so najdlje zaščitni znak enega in istega kluba. Za nameček ne kateregakoli, ampak enega izmed velikanov italijanskega nogometa, ki nekaj pomeni tudi v Evropi, Rome.

Kapetan Rome, ki je septembra dopolnil 40 let, svetovni prvak z Italijo, najboljši strelec v zgodovini tega kluba iz Rima, s katerim je bil kar osemkrat italijanski podprvak, leta 2001 pa se je veselil tudi do zdaj edinega naslova državnega prvaka.

Ko je bil v najboljših letih, so na njegova vrata trkali številni evropski velikani, a je ostal zvest Romi in postal eden izmed najbolj kultnih evropskih nogometašev vseh časov. Od marca 1993, ko je pri 16 letih prvič nastopil za Romo, je v njenem dresu zbral 769 nastopov v vseh tekmovanjih in dosegel 306 golov. Enajstkrat je za Romo nastopil tudi v tej sezoni, ob tem je zabil dva gola.

Christos Poyiatzis (Ethnikos Achnas, CIper): 21 let, 5 mesecev in 14 dni

Vse od 17. leta, ko je debitiral v članski ekipi Ethnikosa Achnasa, igra za isti klub. Od takrat je minilo 21 let, a je še vedno zvest eni in isti ekipi, čeprav bi marsikdaj lahko odšel tudi drugam.

38-letni vezist se za tak korak ni odločil, vseskozi igra za ta manjši ciprski klub, s katerim se v več kot dveh desetletjih ni veselil niti ene lovorike. V dresu Ethnikosa, katerega kapetan je že nekaj let, se je prebil tudi do reprezentance Cipra, za njo je zbral šest nastopov.

Holger Betz še nikoli ni igral višje od druge nemške lige, a je zadovoljen. | Foto: Guliverimage/Getty Images Holger Betz še nikoli ni igral višje od druge nemške lige, a je zadovoljen. Foto: Guliverimage/Getty Images

Holger Betz (SSV Ulm, Nemčija): 19 let, 5 mesecev in 14 dni

Nogometaš, čigar imena nikoli ne bi slišali, če ne bi bil poseben po tem, da skoraj 20 let igra za en in isti klub. Za SSV Ulm, pri katerem vrata brani neprekinjeno od leta 1997. S takšnim statusom se je zadovoljil, čeprav z Ulmom nikoli ni igral višje od druge nemške lige.

Pri 38 letih še vedno brani vrata Ulma, ki je član nemške regionalne lige, in pravi, da se še nekaj let ne namerava ustaviti.

Mitsuo Ogasawara je še danes eden izmed najpomembnejših članov in kapetan Kashime Antlers. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mitsuo Ogasawara je še danes eden izmed najpomembnejših članov in kapetan Kashime Antlers. Foto: Guliverimage/Getty Images

Mitsuo Ogasawara (Kashima Antlers, Japonska): 18 let, 11 mesecev in 13 dni

37-letni vezist, ki od daljnega leta 1998 nastopa v prvi japonski ligi za en in isti klub, Kashimo Antlers. Vmes je bil kratek čas tudi v Italiji, igral je za Messino, kamor so ga posodili. V Italiji je kmalu ugotovil, da brez svoje Kashime ne more, zato se je vrnil.

Lahko bi igral še marsikje, med letoma 2002 in 2010 je redno igral za japonsko reprezentanco, zato klubov, ki so se zanimali zanj, ni manjkalo, a se je odločil, da ostane pri Kashimi, s katero se je v teh letih veselil sedmih naslovov državnega prvaka. Zadnjega v sezoni, ki se je končala pred kratkim. Z 29 nastopi je k lovoriki v veliki meri pripomogel tudi on.

Hitoshi Sogahata je že skoraj 19 let zvest enemu in istemu klubu, japonskemu prvaku Kashimi Antlers. | Foto: Guliverimage/Getty Images Hitoshi Sogahata je že skoraj 19 let zvest enemu in istemu klubu, japonskemu prvaku Kashimi Antlers. Foto: Guliverimage/Getty Images

Hitoshi Sogahata (Kashima Antlers, Japonska): 18 let, 11 mesecev in 13 dni

Še en legendarni nogometaš Kashime Antlers, vratar, ki se je v člansko ekipo prebil na isti dan kot Ogasawara in v tem času vseskozi igral za njo. Z nekoliko manj uspeha, a se je tudi on prebil do japonske reprezentance, bil je med izbranimi za svetovno prvenstvo leta 2002, ki so ga Japonci odigrali na domačih tleh.

Pri zadnjem naslovu Kashime Antlers je sodeloval bolj malo, zadovoljiti se je moral s statusom rezervnega vratarja. V prvenstvu ni nastopil niti enkrat.

Tobias Solberg (Degerfors, Švedska): 18 let, 11 mesecev in 13 dni

Ko je bil star 17 let, je prišel v Degerfors, od takrat naprej tega kluba, ki trenutno igra v drugi švedski ligi, ni zapustil. Selil se je med drugo in tretjo švedsko ligo, nastopanja med švedsko klubsko nogometno elito še ni izkusil.

Vezist, ki je star 35 let, je v prejšnji sezoni redno nastopal za člansko ekipo Degerforsa. Ali bo tako tudi v prihodnje, ni znano. Pogodbo ima do konca tega meseca, nove še ni podpisal. Je Solberg ugotovil, da ima dovolj?

Marco Wölfli je bil pred leti tudi švicarski reprezentant. | Foto: Guliverimage/Getty Images Marco Wölfli je bil pred leti tudi švicarski reprezentant. Foto: Guliverimage/Getty Images

Marco Wölfli (Young Boys, Švica): 18 let, 5 mesecev, 14 dni

34-letni vratar, ki je v zadnjih sezonah izgubil mesto med vratnicama švicarskega prvoligaša Young Boys, a je še vedno tam, da pomaga, ko je treba. V tej sezoni se to za zdaj ni zgodilo, je pa dvakrat zaigral v pokalnem tekmovanju.

Pred leti je bil tako dober, da je zaigral tudi za švicarsko reprezentanco, v njenem dresu je zbral enajst nastopov.

Ne namerava se ustaviti, pogodbo z zdajšnjim klubom, katerega barve brani že več kot 18 let, ima do leta 2019.

Farzad Hosseinkhani je legenda iranskega Sanat Mes Kermana. | Foto: Reuters Farzad Hosseinkhani je legenda iranskega Sanat Mes Kermana. Foto: Reuters

Farzad Hosseinkhani (Mes Kerman, Iran): 18 let, 5 mesecev in 14 dni

Že od leta 1998 neprekinjeno igra za Sanata Mes Kerman, ki je član perzijske nogometne lige. Med člane je danes 35-letni vezist prestopil iz mladinske selekcije tega kluba, ki mu je posvetil praktično vse življenje.

Še vedno igra za ta klub in sporoča, da bo tako še vsaj dve leti.

Frank Steigelmann (Pirmasens, Nemčija): 18 let, 5 mesecev in 14 dni

Še en vratar, ki že vrsto let brani barve enega in istega kluba, nemškega nižjeligaša FK Pirmasensa, ki nastopa v četrti nemški ligi.

Tam po novem opravlja dvojno vlogo, je nogometaš in trener. Tako naj bi ostalo še nekaj časa, saj se še ne namerava umakniti z nogometne zelenice. Tako je vsaj sporočil v enem izmed zadnjih intervjujev.

Mohammad Al Shalhoub je legenda arabskega nogometa. | Foto: Reuters Mohammad Al Shalhoub je legenda arabskega nogometa. Foto: Reuters

Mohammad Al Shalhoub (Al Hilal Riyadh): 18 let, 5 mesecev in 14 dni

Legenda arabskega nogometa, ki že celo večnost igra za enega največjih tamkajšnjih klubov, Al Hilal, s katerim se je veselil že številnih lovorik in bil leta 2000 tudi zmagovalec azijske lige prvakov.

Je tudi eden izmed legendarnih reprezentantov Savdske Arabije, v njenem dresu je med letoma 2000 in 2012 zbral kar 117 nastopov, dosegel je 19 golov. Igral je tudi na svetovnem prvenstvu 2006. Danes je star 36 let.


Vsi Sportalovi top 10:

Ne spreglejte