Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
27. 12. 2015,
19.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

doping šport

Nedelja, 27. 12. 2015, 19.46

8 let

Temna plat letošnjega športnega leta: korupcija v Fifi in doping v Rusiji

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Doping, korupcija, stave, zlorabe, poškodbe, smrti ... To so temne plati športa, o katerih neradi pišemo in beremo. Letošnje športno leto sta zaznamovala afera Fifa in dopinški škandal v Rusiji.

Največ korupcije je običajno tam, kjer je največ denarja. In v nogometu je denarja ogromno. Prav ob koncu leta je afera, ki je zajela najvišji vrh Mednarodne nogometne zveze (Fifa), dobila epilog. Etična komisija Fife je strogo kaznovala vplivna funkcionarja Josepha Blatterja in Michela Platinija, ki imata prepoved delovanja v nogometu vse do leta 2023. Suspendirana vplivneža ne smeta opravljati nikakršnih nogometnih dejavnosti na državni oziroma mednarodni ravni.

Blatter, predsednik Fife v odhodu, je tako nečastno končal dolgoletno kariero pri najmočnejši športni organizaciji na svetu, suspendirani predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Platini pa je s tem izgubil možnost, da bi lahko 26. februarja 2016 kandidiral na volitvah za novega predsednika Fife.

Zakaj sta prejela osemletno kazen?

Etična komisija je v poročilu zapisala, da sta 79-letni Švicar in 19 let mlajši nekdanji legendarni francoski nogometaš leta 2011 s spornim nakazilom, ko je Platini na svoj račun prejel 1,8 milijona evrov, kršila Fifina etična načela.

Koruptivne lovke pa so segle do številnih zvez po vsem svetu, najbolj na udaru so bili v Srednji in Južni Ameriki. Aretacije so se vrstile dan za dnem, tako da so za zapahi končali številni podkupljivi uradniki. Afera brez primere, ki je resno zamajala ugled Fife.

Ta bo novo vodstvo izbirala 26. februarja na volilnem kongresu, le upamo pa lahko, da bo med petimi kandidati izbran nekdo, ki mu etika ne bo tako tuja kot dozdajšnjemu vodstvu z Blaterjem na čelu.

Korupcija pa letos ni domovala le v nogometnih sferah, saj preiskave potekajo tudi zoper nekdanje vodilne v Mednarodni atletski zvezi (Iaaf). A te so le vrh dopinškega škandala, ki izvira v Rusiji.

Da je nekaj hudo narobe, niso ugotovili ljudje, ki so za to plačani, nekateri med njimi so zamižali na obe očesi, temveč je na resnost dogajanja v ruski atletiki s pomočjo prič opozoril novinar nemške ARD, ki je v dokumentarnem filmu Rusijo z dokazi obtožil sistematičnega dopinga.

Neodvisna komisija Svetovne protidopinške agencije (Wada) je po 11 mesecih potrdila sume in predlagala izključitev Rusije iz vseh atletskih tekmovanj, vključno z olimpijskimi igrami, kar se je pozneje tudi zgodilo. Wada je suspendirala tudi rusko protidopinško agencijo (Rusada) in razkrila listo držav, ki so pod drobnogledom in morajo zadostiti ostrim pogojem, če ne želijo, da jih doleti podobna kazen.

Nekdanji predsednik krovne atletske zveze je še vedno pod drobnogledom francoske policije, saj je obtožen prejemanja podkupnin v zameno za prikrivanje pozitivnih dopinških testov. Korupcije je osumljen tudi njegov pravni svetovalec. Vodenje Iaaf je medtem prevzel legendarni britanski tekač Sebastian Coe in napovedal vojno dopingu.

V drugem dokumentarnem filmu avtor zlorabe prepovedanih sredstev obtoži tudi kenijske tekače, že pred časom pa so se pojavili namigi o sumljivih izidih dopinških testov številnih tekačev na dolge proge. Prav zato lahko z zaskrbljenostjo pričakujemo tudi dogajanje v letu 2016.

Ne spreglejte