SiolNET. Sportal Sportal +
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger
vse najboljše, slovenski šport

Takole so v Ljubljani obeležili praznik športa #foto

0,05

termometer

praznik športa |  | Foto: STA
Foto: STA

Slovenija danes tretjič obeležuje dan slovenskega športa. Po državi bodo danes organizirali številne športne dogodke, osrednja prireditev pa se je začela ob deveti uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer različne slovenske športne zveze predstavljajo svoje športe, otroci pa se lahko preizkušajo in zabavajo v športnih izzivih.

praznik športa | Foto: STA Foto: STA

Praznik sovpada s prvima osvojenima zlatima olimpijskima medaljama športnikov samostojne Slovenije leta 2000 v Sydneyju, ko so zlato osvojili strelec Rajmond Debevec ter veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik.

S praznikom se je začel tudi evropski teden športa, ki se na pobudo Evropske komisije obeležuje do 30. septembra. V sklopu tega bodo v naslednjih dneh po državi potekale številne aktivnosti.

Konec tedna, v soboto in nedeljo, tako OKS na Kongresnem trgu za mlade športne navdušence pripravlja olimpijski festival. Dogodki bodo potekali tudi po drugih krajih Slovenije, podrobnosti so na voljo na posebni spletni strani https://danslovenskegasporta.si/dogodki. Kot so ob prazniku in evropskem tednu športa zapisali na ministrstvu za zdravje, letos izpostavljajo pomen hoje kot vsestransko koristne prometne prakse in gibalne dejavnosti, ki pripomore k ohranjanju primerne telesne mase in krepi zdravje.

Evropski teden športa je po mnenju ministrstva priložnost spremembe v življenjskem slogu na boljše. Kdor pri tem potrebuje pomoč, ima v zdravstvenem domu na voljo preventivni program Skupaj za zdravje, namenjen krepitvi telesnega in duševnega zdravja, so še izpostavili.

Janez Sodržnik, podpredsednik OKS. | Foto: STA Janez Sodržnik, podpredsednik OKS. Foto: STA

Prireditev je s pozdravom slovenskemu športu odprl podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in eden od kandidatov za bližnje volitve OKS, Janez Sodržnik. "Verjamem, da se boste ob dnevu športa imeli fantastično. Dogaja se po celi Sloveniji. Predsednikov tek bo prvič v več krajih po Sloveniji, tam bo tudi prenos. Vsem želim predvsem dobro počutje in da se čim večkrat srečamo," je dejal podpredsednik OKS.

praznik športa | Foto: STA Foto: STA

Udeleženci osrednje prireditve so bili predvsem otroci, ki so se lahko preizkusili v različnih športni izzivih in dejavnostih, ki so jih pripravile različne športne zveze. Na Kongresnem trgu med drugimi sodelujejo nogometna, gimnastična, rokometna, košarkaška, smučarska, kolesarska, strelska, kajakaška, plesna, ragbi, triatlonska zveza Slovenije, kot tudi Zveza za šport invalidov Slovenije in še mnogo drugih.

praznik športa | Foto: STA Foto: STA

"Vsi športniki smo veseli, da imamo zdaj svoj dan v letu, svoj praznik. Vidim, da je današnji dan veliko veselje, da se vsi radi gibamo. Sporočilo nas športnikov je, da prenašamo svoje znanje in navdušenje na mlajše, ki nas bodo potem navduševali, ko jih bomo mi enkrat spremljali preko televizije. Mislim, da je šport na nek način naša kultura," je ob športnem prazniku dejal deskar na snegu Žan Košir, ki ima z olimpijskih iger srebro in bron.

praznik športa | Foto: STA Foto: STA

Poleg osrednjega dogodka v Ljubljani po celotni državi potekajo različne športne prireditve. Ob 12. uri je sledil zaključek osrednje prireditve v Ljubljani s simboličnim predsednikovim tekom po Slovenski cesti

Gabrovec: Šport povezuje in je sestavni del zdravega življenjskega sloga

"Šport v Sloveniji spodbuja enotnost in povezovalnost, pogosto je razlog za veselje in za to, da pozabimo na kakšno od vsakodnevnih tegob in skrbi." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Šport v Sloveniji spodbuja enotnost in povezovalnost, pogosto je razlog za veselje in za to, da pozabimo na kakšno od vsakodnevnih tegob in skrbi." Foto: Urban Urbanc/Sportida Ob prazniku pa je predsednik OKS Bogdan Gabrovec v pogovoru poudaril, da ima šport poleg pozitivnih zdravstvenih učinkov tudi močan povezovalni učinek v družbi. "Šport v Sloveniji spodbuja enotnost in povezovalnost, pogosto je razlog za veselje in za to, da pozabimo na kakšno od vsakodnevnih tegob in skrbi," je o pomenu športa v Sloveniji na praznik povedal prvi športni funkcionar v državi. Gabrovec ob tem izpostavlja še pozitivne učinke športa na drugih področjih - za zdravje in tudi poslovne in turistične priložnosti.

Zaradi številnih pozitivnih učinkov športa si nekdanji predsednik Judo zveze Slovenije v prihodnje želi predvsem bolj konstruktiven odnos države do športa, med drugim tudi okrepljeno državno financiranje.

Gabrovec je izrazil še veselje, da se je praznik športa v Sloveniji prijel. Kot je izpostavil, so javnomnenjske raziskave pokazale, da je praznik bolj prepoznan kot kakšen drug od državnih praznikov. Kot takšen pa predstavlja pomembno priložnost za osveščanje ljudi o pomenu vsakdanjega športnega in gibalnega vedenja.

Cerar: Redno gibanje vodi k boljši vzdržljivost, več spretnosti in več moči

 

Na dnevu odprtih vrat v predsedniški palači je ob prazniku olimpionik Miroslav Cerar ocenil, da je izjemno pomembno, da se ljudje v čim večjem številu ukvarjajo s športom.

Cerar je goste v predsedniški palači nagovoril v imenu predsednika republike Boruta Pahorja, ki se mudi na zasedanju generalne skupščine ZN v New Yorku. Eden najvidnejših slovenskih športnikov je izpostavil, da redno gibanje vodi k boljši vzdržljivost, več spretnosti in več moči. "Kar se odraža tudi v vsakdanjem življenju, pri izpolnjevanju vsakdanjih življenjskih obveznosti."

Ob prazniku pa so se oglasili tudi številni znani slovenski športniki ter organizacije, aktivne na športnem področju, ki so izpostavile pomen športa v družbi in izjemne uspehe Slovenije na mednarodnih športnih tekmovanjih.

"Ob dnevu slovenskega športa iskrene čestitke vsem športnicam, športnikom, ekipam ter strokovnim sodelavcem, pozornim fizioterapevtom, staršem, skrbnikom in podpornikom, sponzorjem in partnerjem, ki nam stojite ob strani. Hvala! Gremo v nove zmage," so tako sporočili iz Zveze za šport invalidov Slovenije - Slovenskega paralimpijskega komiteja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin