Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
14.32

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Viki Grošelj

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 14.32

4 leta, 4 mesece

Slovenski veterani ob obletnici Makaluja znova na grob legendarnega Nejca Zaplotnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
15-članska alpinistična odprava pod vodstvom Vikija Grošlja se jutri odpravlja na jubilejno odpravo Manang 2015, s katero se bodo spomnili mejnika slovenskega alpinizma, s katerim so presenetili svet.

V torek zgodaj zjutraj bo proti nepalski prestolnici Katmandu odpotovala 15-članska slovenska odprava, ki jo sestavlja šest alpinistov, ki so pred natanko 40 leti po prvenstveni smeri (s)plezali na 8463 metrov visoki Makalu, pet pridruženih članov in štirje spremljevalci, med njimi tudi dva zdravnika.

Vzpon na Makalu je bil opred 40 leti velik dogodek. Pomenil je prelomnico jugoslovanskega in slovenskega plezanja, saj je preplezana južna stena Makaluja predstavljala šele tretjo preplezano smer v Himalaji in slovenske alpiniste postavila ob bok himalajskim velesilam. Vrh pete najvišje gore na svetu je pod vodstvom Aleša Kunaverja takrat doseglo sedem alpinistov: Stane Belak - Šrauf in Marjan Manfreda - Marjon (brez dodatne uporabe kisika), naveza Janko Ažman in Nejc Zaplotnik, Viki Grošelj in Ivč Kotnik ter Janez Dovžan.

Alpinisti so zgodovinski mejnik zaznamovali že pred desetimi leti ob 30. obletnici, zahteven progam s številnimi spremljevalnimi dogodki in humanitarnimi projekti pa so si zamislili tudi ob njegovi 40-letnici.

Odpravo z imenom Manang 2015 bo vodil izkušeni Viki Grošelj – prijetno presenečen nad veliko udeležbo medijev na novinarski konferenci –, ki je na vprašanje o odgovornosti take odprave iskreno odgovoril, da tik pred odhodom še nikoli ni bil tako obremenjen, hkrati pa tudi tako vesel, kot je ob tej jubilejni. "Pred 40 leti je bilo v Himalaji tako lepo, da očitno nisem hotel odnehati," se je pošalil in namignil, da bodo prihodnji mesec intenzivno razmišljali tudi o tem, kam jih bo pot popeljala ob 50. obletnici.

Potres v Nepalu je spremenil načrte odprave

Odprava Manang 2015 seveda ne bo samo obujala spominov. Na njihovem urniku so tudi številni humanitarni projekti, ki bodo prispevali svoj kamenček v popotresno obnovo Nepala.

Grošelj tako že nekaj mesecev pospešeno zbira sredstva za obnovo. Zbral je že več kot deset tisoč evrov, kar je nekajkrat več od vsote, ki jo je pričakoval, novinarka televizijske hiše Planet TV Anja Kovačič, ki se bo pridružila odpravi, pa zbira sredstva za gradnjo šole v Nepalu, ki naj bi stala že letos.

Člani jubilejne odprave bodo obiskali tudi grob Nejca Zaplotnika pod Manaslujem (Zaplotnik je bil eden od članov odprave na Makalu 1975, ki je stopil na vrh tega osemtisočaka), za katerega si Grošelj želi, da bi bil tak, da bi ga našli tudi prihodnji rodovi. "Mi smo mu postavili križ, a je ta verjetno v bolj slabem stanju, zato bomo zdaj poskušali postaviti vsaj možica iz kamenja," je osvetlil enega od vmesnih ciljev odprave. Ta se bo ustavila tudi v šoli za gorske vodnike, ki jo je leta 1979 v Manangu ustanovil Kunaver, vodja odprave na Makalu 1975.

Alpinisti veterani bodo v alpskem slogu skušali preplezati enega od šesttisočakov skupine Čulu ter raziskati in določiti zanimive alpinistične cilje za prihodnje slovenske odprave na tem območju.

Odprava je nekako mednarodna, saj se ji bo v prvem delu pridružil Stipe Božić, hrvaška alpinistična legenda, ki se v Himalajo odpravlja s šestčlansko ekipo. Ta bo skušala na ledeniku najti sledi za pokojnim hrvaškim alpinistom Antejem Bučanom, ki se je pod Manaslujem smrtno ponesrečil isti dan kot Zaplotnik.

Med cilje odprave je Grošelj uvrstil še dodatno okrepitev sodelovanja med Planinsko zvezo Slovenije in Fakulteto za šport, kjer je oddelek za gorništvo, ter povezovanje Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani in največjega gorniškega muzeja na svetu v Pokari v Nepalu. O odpravi bosta pričala tudi knjiga in film.

Ne spreglejte