Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
22. 12. 2011,
13.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sašo Filipovski Olimpija

Četrtek, 22. 12. 2011, 13.19

8 let

Sašo Filipovski: Olimpija jim je lahko odskočna deska

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Trener Uniona Olimpije Sašo Filipovski je po koncu evroligaške sezone spregovoril o stanju v klubu, morebitnih okrepitvah, ki jih potrebuje, trenutnem kadru, pogled pa je uperil tudi v prihodnost.

Evroligaška sezona se je končala in bo šla verjetno kmalu v pozabo zaradi vseh peripetij. Verjetno je težko narediti generalno oceno ob vseh težavah, pa vendarle … Naša skupina je bila realno težka. Barcelona in Siena sta dominirali. Tudi Unics in Galatasaray imata dovolj zvezdnikov. Doma smo dokazali, da smo se solidno upirali Barceloni, Sieni in Galatasarayu. Kar se tiče tekem v Barceloni in Sieni, realno gledano nismo mogli nič pričakovati. V eni četrtini sta tekmeca naredila razliko, ki smo jo nato lovili. V Sieni smo skoraj izničili zaostanek dvajsetih točk, a nam je za kaj več zmanjkalo energije. Dokler se niso začele te zadeve okoli stavke, treniranja enkrat na dan, je bilo bistveno lažje delati. Realno je bila kakovost tekmecev večja od naše. Če bi bile pri nas zadeve urejene, bi imeli kakšno zmago zagotovo več. O tem sem prepričan.

Če zavrtimo film nazaj na začetek sezone: ste pričakovali, da bo Olimpijo zajel finančni cunami, katerega posledica so bili odhodi igralcev? Kriza je vsepovsod. Veliko klubov niha. Tudi v Rusiji so določeni klubi v težavah. V Španiji in Italiji nekateri klubi od štiri do pol leta niso plačali igralcev. Lani v Lottomatici denimo košarkarji niso prejeli šest mesecev prihodkov. Povsem razumljivo je, da je igralcem pomemben denar, vendar ne sme biti to vse. Mora biti tudi prisotna želja po dokazovanju, uspehu in košarki kot igri. Je pa res, da imajo določeni košarkarji družine in morajo preživeti. Košarkarska kariera je kratka. Ko se ti zgodi kaj nepričakovanega, kot je kakšna poškodba, je za njih težko. Ne znajo početi kaj drugega – avta ne znajo popravljati, učiti v šoli tudi ne … Malo je igralcev, ki so bili nekdaj vrhunski košarkarji, in danes živijo od lastnih karier.

Veliko sprememb ste doživeli z odhodi igralcev, zato se samo po sebi postavlja v ospredje vprašanje, kako kaj napredujete pri krpanju nastalih vrzeli? Oziramo se na trgu za določenimi igralci. Jasno, v skladu z možnostmi. Ni veliko prostih igralcev. Želim si, da bi pripeljali tri do štiri igralce, ki bodo lahko v tem božično-novoletnem premoru opravili mini priprave. Zelo veliko klubov je, ki propadajo. Igralci niso dobili plač. Agenti jih ponujajo. Moramo dobiti pomoč na mestu organizatorja igre, ker imamo le Jana Močnika. Vsaka nadaljnja poškodba je težko sprejemljiva za igralce kot ekipo. Z določenimi rotacijami, minutami odmora skušamo ohraniti kak atom moči. Vendar gorivo je le gorivo. Ko ga zmanjka, ga zmanjka. A fantje kažejo karakter in veliko srce. Na tak način so zdržali te velike obremenitve na tekmah.

Vam je uprava kluba dala zeleno luč, da pripeljete nove igralce? Da. Dobili smo zagotovila, da se bodo zadeve umirile in uredile. To me veseli. Pri nas vlada pozitivna energija med igralci in štabom. Igralci so že dobili določena izplačila in verjamem, da bomo dodali kakšen nov obraz v kader in nato mirno od začetka postavili igro ter jo med prazniki dvignili in leta 2012 zaigrali bistveno bolje.

Zaradi nacionalne kvote, ki vas bo bremenila v domačem prvenstvu ter pokalu, boste primorani iskati slovenske okrepitve … Želel bi si čim več Slovencev, da me ne bi bolela glava, ne glede na to, v kateri ligi igraš. Vendar je realnost takšna, kot je. Tisti Slovenci, ki smo si jih želeli pred sezono, so bili predragi. Določeni imajo pogodbe in ne morejo zapustiti klubov. Oziramo se tudi za prostimi Slovenci oziroma tistimi, ki lahko prekinejo pogodbo, vendar jih ni na pretek. Eno so želje, drugo zmožnosti.

Kako sploh prepričati nove igralce, da pridejo v Olimpijo, kjer je vladala plačna nedisciplina? Olimpija jim je lahko odskočna deska. Pri nas se bo delalo trdo. Vsi, ki so šli iz Olimpije, so šli na boljše in podpisali za enkrat ali dvakrat večje pogodbe. Izkoristili so nastali položaj pri nas.

Boste ob vseh težavah, ki so zajele klub, kaj korigirali cilje, ki so bili ob začetku sezone visoki? Trenutno je težko govoriti o ciljih. Položaj je drugačen. Na začetku sem imel v načrtu igralca, ki mi bo zagotavljal od 15 do 20 točk na tekmo, vendar ga nismo kupili. Nato smo ostali brez petih igralcev, poškodovala pa sta se še Jagodnik in Murić – slednji se je zdaj vrnil. Skušamo se postaviti na noge. Kdor obljublja, je vedno dolžan. Gremo iz tekme v tekmo. Na koncu sezone nekdo ne bo zadovoljen, drugi bodo. Meni je glavno, da so zadovoljni tisti, ki me plačujejo. Treniramo dvakrat na dan, da bi te mlade fante dvignili na višjo raven. Skušali bomo dopolniti ekipo in nato skušali priti čim višje v ligi ABA ter osvojiti domače prvenstvo.

Nekako pa je zdaj ob odsotnostih tistih tujcev, ki so zapustili klub, čutiti, da se je občinstvo začelo poistovetiti z ekipo, v kateri so v večini mladi košarkarji. Njihova agresivnost ter borbenost na parketu se jim je prikupila. Bi lahko s temi igralci začeli ustvarjati jedro za prihodnost? Mislim, da imamo nadarjene košarkarje, ki pa še potrebujejo izkušnje. Potrebujemo svežo kri – tri do štiri igralce z več izkušnjami. Sezona je vendarle še zelo dolga. Vsaka odsotnost se pri nas pozna. Zahvalil pa bi se prekrasnemu občinstvu, ki je z nami v zadnjem času. Očitno je bila navijačem všeč naša igra proti Unicsu. Skušali bomo nadaljevati s takšnim angažmajem – torej igrati borbeno in ekipno.

Bo pa verjetno za vas zdaj nekoliko lažje, ker ritem tekem ne bo tako naporen, saj ste z evroligaškimi nastopi končali. Vedno je treba vzeti pozitivne stvari in ena od teh je, da se bomo lahko več časa pripravljali na nasprotnika, obenem pa bo na razpolago več treningov. Mladi potrebujejo več trdega dela. Temu se bomo posvetili zdaj. Upam, da nam bo uspelo pripeljati okrepitve, da bomo dvignili raven igre. Božično-novoletne praznike bomo skušali izkoristiti za mini priprave.

Kakšen ritem treningov torej čaka košarkarje med prazniki? Dvakrat na dan. Prostega časa ne bo, tujci pa bodo prav tako ostali v Sloveniji.

Ne spreglejte