Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2011,
16.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Roman Pungartnik

Petek, 3. 6. 2011, 16.48

7 let, 12 mesecev

Roman Pungartnik: Stremimo k mladim in nadarjenim igralcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po koncu rokometne sezone smo s športnim direktorjem Celja Pivovarne Laško Romanom Pungartnikom govorili o spremembah, ki so doletele klub, financah in o možnostih za nastop v ligi prvakov.

Čeprav so pred sezono napovedali ubranitev pokalnega in državnega naslova pa tudi uvrstitev v drugi del tekmovanja v ligi prvakov, so se načrti ob koncu lanskega leta oziroma v začetku letošnjega porušili kot hišica iz kart. Nosilci igre so odšli, priložnost pa so dobili mladi igralci, ki so Celju Pivovarni Laško v državnem prvenstvu pomagali do tretjega mesta. Na zadnji tekmi sezone so se Celjani poslovili od legendarnega Edvarda Kokšarova, istočasno pa so se razveselili vrnitve vratarja Dejana Perića, ki je že bil del zlatih časov Celja. Športni direktor kluba iz mesta ob Savinji je spregovoril tudi o proračunu za sezono 2011/2012 in o možnostih pridobitve wild card za nastop v ligi prvakov.

Za Celjem Pivovarna Laško je zelo razburljiva sezona, tako po rezultatih kot tudi kadrovsko. Kakšen je vaš komentar na dogajanje zdaj, ko je sezona že za vami? Črto smo potegnili že decembra, ko smo se odločili za nekatere spremembe. Že takrat sem dejal, da sem pripravljen, da v drugem delu sezone odigramo z mladinci, in smo na koncu celo šesti. Nismo se obremenjevali, želeli smo, da tudi ti mladi igralci dobijo priložnost in izkušnje ter vidijo, kako se igra v prvi ligi in ligi prvakov. Na določenih tekmah so opozorili nase, saj jim je uspelo v odločilnih trenutkih pokazati prave poteze. Tako smo lahko zelo zadovoljni. Gre za mladinske reprezentante, ki bodo v prihodnosti zagotovo pomemben člen članske izbrane vrste.

Torej ste z doseženim tretjim mestom v prvenstvu zadovoljni? Smo, ker se nismo obremenjevali s tem, ali bomo tretji ali šesti, ampak je bil naš cilj uveljavitev mladih igralcev. Lahko bi rekel: pripraviti jih danes, kajti potrebovali jih bomo jutri.

Kako pa komentirate razplet na vrhu? Vas je Koper presenetil, ko mu je uspelo nadoknaditi točkovni zaostanek za Velenjčani, ali vas je bolj razočaralo Gorenje, ki je zapravilo prednost? Preveč presenečen nisem, saj sta bili obe ekipi v krogu favoritov za končni naslov. Morda je Gorenje prehitro že slavilo naslov, kajti polovico sezone so odigrali vrhunsko, na najvišji mogoči ravni, in zmagovali z lahkoto. Vendar se tekme igrajo do zadnjega kroga, vseh 60 minut, in tako so tudi druge ekipe čakale na svojo priložnost. Velenjčanom je rahlo upadla forma, a vsak ima pravico do padca, saj so nihanja nekaj povsem običajnega. Koper pa je to seveda izkoristil in se prebil na vrh. Obema bi čestital za dobro sezono. Vesel sem, da se je prvenstvo odločalo na zadnji tekmi.

Na zadnji tekmi se je poslovil Edvard Kokšarov, ki je v Celju pustil velik pečat. Ga bosta celjski rokomet in mesto Celje pogrešala? Zagotovo! Vsi vemo, koliko nam je Edi, železni Edi, pomenil. Svoja najlepša leta je dal za celjski rokomet in bil vrsto let gonilna sila ekipe. Je velik vzornik in borec. Ampak v športu je vedno tako, da se vsaka stvar enkrat konča, tako nas Edi žal zapušča. Če se bo pojavila kakršnakoli priložnost, da bi se v Celje vrnil v kakšni drugi vlogi, saj ima željo nekoč postati trener, so mu vrata na široko odprta.

A Celje ima tudi razlog za veselje, saj se vrača Dejan Perić. Z njim ste bili že nekajkrat na pragu dogovora, tokrat vam je vendarle uspelo. Z njim smo se na začetku pogovarjali izključno o tem, da bi postal trener naše ekipe, a pogodba ga je z Veszpremom vezala do konca te sezone. Pozneje so se stvari obrnile, saj je Dejan dejal, da želja, da bi postal trener, še ni povsem dozorela in da še želi kazati svoje sposobnosti na igrišču. Vemo pa tudi, da so vratarji malo posebni – starejši ko so, boljši postajajo – zato smo mu ponudili možnost končati aktivno kariero v Celju, zelo hitro smo se dogovorili. Dejan si želi vrniti Celje tja, kjer je nekoč že bilo. Z njegovo pomočjo bo to še nekoliko lažje. Pozneje bo prevzel eno od nalog v klubu, česar se vsi že zelo veselimo.

Kakšne pa so podrobnosti dogovora s Perićem? Če bo Dejan branil tako, kot je na zadnjih tekmah na Madžarskem, lahko brani še deset let. Čas bo pokazal svoje. A tudi sam se zaveda, da mu biološka ura na igrišču počasi tiktaka. Ne razlikujem mladih in starih, ampak dobre in slabe, zato težav, če bo Dejan branil na vrhunski ravni, ne bo. Če pa bi na primer po dveh mesecih iz takšnega ali drugačnega razloga začutil, da ne gre več, bi v klubu prevzel drugo nalogo – to je delo s prvo ekipo kot pomočnik trenerja, trener vratarjev ali pa morda vodja mladinske selekcije, skavt mladinskega pogona … To bo pokazal čas, a jasno je, da ima Dejan zagotovljeno delo v našem klubu.

Se Celju Pivovarni Laško obeta še kakšna velika okrepitev ali bo igra v prihodnji sezoni temeljila na mladih in nadarjenih igralcih? Okrepitve so končane. Nakupovali ne bomo. A nikoli se ne ve, kaj se bo še zgodilo. Čaka nas še nekaj razgovorov z zdajšnjimi igralci, vendar lahko rečem, da je ekipa za prihodnjo sezono bolj ali manj sestavljena. Če se slučajno prikaže še kakšna možnost, se bomo pogovorili, predvsem pa stremimo k mladim in nadarjenim igralcem, ki jim v Celju lahko omogočimo vrhunske pogoje za nadaljnji razvoj. Vrhunske igralce smo že imeli, pa na koncu niso dali tistega želenega rezultata, zato se vračamo k svojemu kadru ali mladim tujim igralcem, z njimi bomo gradili ekipo za prihodnost.

Kaj pa finančna slika? Že veste, kakšen bo proračun za prihodnjo sezono? Vemo, kako bo, ampak o tem ne bom govoril naglas. Zavedamo se, da je naš proračun tak, kot ga marsikdo v Sloveniji nima, zato smo zadovoljni. A po drugi strani je velika odgovornost, saj moramo sredstva upravičiti. Z gotovostjo pa lahko zatrdim, da bo proračun nižji kot v tej sezoni.

Kot tretja ekipa v Sloveniji ste izgubili možnost nastopanja v ligi prvakov. Boste kandidirali za wild card? V tem trenutku o tem ne razmišljamo, bilo bi precej nerealno. Pojavlja se vprašanje, ali se je sploh smiselno spustiti v boj s španskimi in nemškimi klubi za vstopnico za ligo prvakov, kajti zdi se, da so mesta skorajda že zasedena. Tu so Rhein-Neckar Löwen in Füchse Berlin, v Španiji pa Ademar Leon in Granollers. Ne glede na to pa nismo sploh v položaju, da bi lahko razmišljali o tem, zato se s tem sploh ne obremenjujemo (vprašanje je bilo zastavljeno na zadnji tekmi sezone, op. p.).

Ne spreglejte