SiolNET. Sportal Sportal +
1,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Razbili kriminalno združbo, povezano s korupcijo v športu

1,58

termometer

Lisice, aretacija, kriminalec
Foto: Thinkstock

Slovenska policija je v sodelovanju s hrvaško policijo in Europolom razbila mednarodno organizirano kriminalno združbo, vpleteno v korupcijo v športu in nelegalne stavnice.

Kriminalistično operacijo je vodil Nacionalni preiskovalni urad, in sicer zoper združbo, ki je vzpostavila nelegalno spletno platformo z namenom vplačevanja visokih stav pri ponudnikih stav iz Azije. Skupno so preiskovalci izvedli 13 hišnih preiskav in 15 preiskav vozil na različnih lokacijah po Sloveniji in Hrvaški.

nogometna žoga Foto: Reuters Prirejali tekme v Srbiji, Makedoniji in na Češkem

Preiskavo so sprožili marca letos, ko je slovenska policija zaznala, da je organizirana kriminalna združba vzpostavila različne spletne strani kot del nelegalne spletne platforme, namenjene vplačevanju več milijonov evrov na manipulirane  športne dogodke. Člani kriminalne združbe so osumljeni, da so prirejali tekme v profesionalnih nogometnih ligah v Srbiji, Makedoniji in na Češkem. Na podlagi vnaprej dogovorjenih in osumljencem znanih izidov nogometnih tekem so osumljeni vplačali stave v Aziji, s pravilnimi napovedmi izida tekem pa so si zagotovili dobitke.

Denarna sredstva so prenesli z virtualnimi plačilnimi sistemi

Nelegalna spletna platforma je omogočala popolno anonimnost finančnih transakcij. Člani združbe so za prenos denarnih sredstev poskrbeli z uporabo virtualnih plačilnih sistemov, kot so npr. Skrill in Paysafe. Premoženjsko korist iz nelegalne stavnice so člani združbe nato prenakazali na internetne ponudnike bančnih storitev (alternativne bančne platforme), od tam pa v različne slamnate družbe s sedežem v davčnih oazah, s čimer so bankam v davčnih oazah prikrili dejanski izvor denarja.

Obravnavana kriminalna združba se je med preiskavo povezala z drugimi kriminalnimi združbami v različnih državah, da bi te  investirale denar, ki izvira iz drugih oblik kriminalitete, kot je npr. trgovina s prepovedanimi drogami.

policija Foto: Bor Slana

Prostost odvzeli 11 članom kriminalne združbe

V Sloveniji so izvedli 11 hišnih preiskav in 13 preiskav osebnih vozil, na Hrvaškem pa dve hišni preiskavi in dve preiskavi motornih vozil. Zasegli so 35 elektronskih naprav, 32 mobilnih telefonov, 19.650 evrov,  za 38.500 evrov ponarejenih evrskih bankovcev in dve osebni vozili.

Prostost so odvzeli skupno 11 članom kriminalne združbe, ki prihajajo iz Slovenije in Hrvaške; devet osumljencev so aretirali v Sloveniji, dva pa na Hrvaškem. Vsi so osumljeni kaznivih dejanj v povezavi z organizirano kriminaliteto, korupcijo v športu in organiziranjem nelegalnih stavnic.

Darko  Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, je ob tem dejal: "Slovenska policija je s to preiskavo zoper Darko Majhenič NPU Foto: Klemen Korenjak korupcijo v športu in nelegalne stavnice ponovno potrdila predanost preiskovanju tovrstnih oblik kriminalitete. V sodelovanju z drugimi državami članicami Evropske unije in Europolom nam je uspelo razkriti prepletenost različnih kriminalnih združb, izsledki preiskave pa bodo zagotovo v pomoč preiskovalcem v Evropi in širše."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin