Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2013,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Oscar Pistorius

Ponedeljek, 18. 2. 2013, 14.35

8 let

Pistorius je pričal: Streljal sem v vrata in vpil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Oscar Pistorius, ki je obtožen naklepnega umora srčne izbranke Reeve Steenkamp, se je na dan pogreba Steenkampove med branjem obtožnice zjokal. Dejal je, da je ni želel ubiti.

Torek je v državi na jugu Afrike postregel z dogodkoma, ki sta neposredno povezana s smrtjo južnoafriške lepotice Reeva Steenkamp. Za zdaj še ni dokazano, ali jo je umoril fant Oscar Pistorius, je pa edini obtoženec. V torek se je na sodišču v Pretorii znašel na zaslišanju, v Portu Elizabethu, njenem rojstnem mestu, pa je bila v ožjem družinskem krogu upepeljena in nato pokopana nesrečna Steenkampova. Njena mati June je v pogovoru za Times of South Africa dejala: "Rada bi le odgovore ... Odgovore na to, zakaj je do tega prišlo in zakaj je morala prečudovita hčerka umreti na tak način."

Vedno več je znanih podrobnosti, do katerih so prišli preiskovalci na prizorišču dogodka. Tako naj bi paraolimpijec, ki je prebijal športne mejnike in lani nastopil v druščini olimpijcev v Londonu, na dekle streljal štirikrat. Slednja se je nahajala v kopalnici, po eni izmed teorij pa se je tja zatekla po tem, ko je prejela udarec s kijem. Pistorius naj bi sprožil štiri strele, trije pa so zadeli 29-letno Reevo. Pred tem naj bi si 26-letni Oscar nadel protezi, stopil do sedem metrov oddaljenih vrat kopalnice in štirikrat ustrelil, po usodnem trenutku pa naj bi zlomil vrata kopalnice in dekle odnesel po stopnicah v spodnji del hiše. Ko je na zaslišanju poslušal obtožnico, so ga oblile solze. Zaslišanja se je udeležil tudi njegov oče. Osumljeni je dejal, da dekleta ni želel ubiti. "Streljal sem v vrata in vpil. Bila sva globoko zaljubljena in zelo srečna," je dejal Pistorius. Do nadaljevanja sojenja v sredo bo ostal v priporu.

Obtožen je naklepnega umora neoborožene ženske, odvetniki pa so na torkovi obravnavi na sodišču v Pretorii pojasnili, da policija nima dovolj dokazov, da bi lahko stranki naprtila možnost naklepnega umora, niti umora. S tem je podkrepila teorijo, po kateri se je Pistorius za strel odločil zaradi suma, da se je v hišo pretihotapil nevaren zmikavt.

Po mnenju odvetnikov naj Oscar ne bi vedel, kdo se skriva v kopalnici, policija pa je možnost, da bi Pistorius resnično dekle zamenjal za tata, že ovrgla. Pred sodiščem se je zbrala tudi večja skupina Južnoafričank, ki zahteva polno obsodbo in največjo možno kazen za Pistoriusa, ter si prizadeva za odpravo nasilja nad ženskami in otroki.

Ne spreglejte