Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
27. 8. 2015,
19.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rok Petrovič Jure Zdovc Srečko Katanec

Četrtek, 27. 8. 2015, 19.39

8 let

Nov poklon slovenskim športnim legendam

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji košarkar Jure Zdovc, nogometaš Srečko Katanec in že pokojni virtuoz alpskega smučanja Rok Petrovič so tudi uradno postali "stanovalci" Hrama športnih junakov.

Legendarni alpski smučar Bojan Križaj, njegov nekdanji sotekmovalec Jure Franko, košarkarska legenda Ivo Daneu, smučarski skakalec z olimpijskima kolajnama Matjaž Debelak, nekdanji rekorder Jože Šlibar in številni drugi ugledni športnik so v družbi preostalih gostov na prireditvi v Stožicah v svojih vrstah toplo pozdravili nove člane Hrama športnih junakov.

V svojevrstno inštitucijo športa, ki jo gre razumeti tudi kot dokument časa, so kot člane četrtega razreda, s katerim se končuje obdobje športnih uspehov do osamosvojitve, sprejeli Roka Petroviča, Jureta Zdovca in Srečka Katanca.

Pod eno streho

Medtem ko je Zdovc kot nekdanji svetovni in evropski prvak ter dobitnik srebrne olimpijske kolajne priznanje prejel malo pred prijateljsko tekmo med Slovenijo in Srbijo, na kateri ga čaka selektorska vloga, nekdanji olimpijec Srečko Katanec nekaj dni pred zborom in začetkom priprav na pomembni kvalifikacijski tekmi, pa je v imenu pokojnega Petroviča kipec prevzela njegova mama Zdenka Steiner.

"Rok je bil človek, ki se je zanimal za veliko stvari in je želel pokazati marsikaj na več področjih. Marsikaj bi še pokazal," je ob tem dejala mati šampiona, ki je tragično umrl med potapljanjem v Dalmaciji leta 1993. Zanimivo, pred tem je kot uveljavljeni smučarski as večkrat obiskal ljubljansko dvorano Tivoli, kjer se je spoznal tudi z Zdovcem. "Takrat je bil v očeh nas, košarkarjev, prava zvezda. Izjemno smo ga spoštovali. Bil je zvezdnik, a po drugi strani preprost in prijeten fant. Priznam, ko sem ob slovesnosti ob sprejemu v Hram gledal posnetke njegovih smučarskih predstav, so se mi orosile oči," pravi Jure Zdovc, ki je prijateljske vezi stkal tudi s tretjim novincem v Hramu športnih junakov – Srečkom Katancem.

Ponosni na športno dediščino

"Nerad govorim o sebi in svojih športnih rezultatih. Naj to počnejo drugi. No, zdaj so spregovorili novinarji. Če so me izbrali za člana te druščine, sem, kot kaže, že storil nekaj. Takšne akcije so lepe. Treba je graditi športno kulturo. Morda imamo malo izkušenj in nekoliko skromno zgodovino. A marsikaj se spreminja, navsezadnje tudi s tem hramom junakov," razmišlja Katanec, čigar misli so te dni namenjene predvsem reprezentancama Švice in Estonije, s katerima se bo Slovenija pomerila v začetku septembra.

Da se na takšen način ohranja in gradi športna dediščina, je prepričan tudi Zdovc. "Sem človek, ki, morda že zaradi poklica, zre predvsem v prihodnost. Vsaka tekma prinaša nov izziv. Preprosto, nimaš časa gledati nazaj. A zdaj, ko sem sprejet v to ugledno druščino, spoznavam, za kako veliko čast gre. Menim, da znamo Slovenci spoštovati svojo športno zgodovino in jo primerno ceniti," je prepričan aktualni košarkarski selektor.

Ne spreglejte