Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 6. 2011,
15.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Kauzer Michael Jordan

Torek, 28. 6. 2011, 15.58

7 let, 12 mesecev

Nekateri rituali mejijo na bizarnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mnogi športniki pred tekmami pripisujejo enak pomen ogrevanju kot opravljanju ritualov. Za mnoge to predstavlja nujni pogoj k večji osredotočenosti in zbranosti na tekmi, nekateri pa so le vraževerni.

Garderoba je za športnike sveta. Kar se v njej zgodi, tam tudi ostane. A pri ritualih oziroma navadah pred tekmo, ki se v določeni oziroma pretežni meri opravijo v garderobi, so se nekateri športniki razgovorili. Pri ritualih pa se postavlja vprašanje, ali ga športniki in športnice izvajajo zaradi vraževerja ali le iz točno določenega razloga?

Pri vraževerju gre za verovanje, da ima določen obred oziroma dejanje dodatno moč. Nekateri so prepričani, da jim prinaša srečo, čeprav se sami ne zavedajo, od kod bi lahko prišla dodatna psihološka spodbuda. Na primer, ko nekdo vedno žveči isti okus žvečilnih gumijev in verjame, da mu prav ti prinašajo zmage ter dobre predstave. Zelo zanimiv je denimo ritual enega izmed hokejistov, ki je po strelsko sušnem obdobju pred eno tekmo pomočil svojo palico v straniščno školjko in nato prekinil strelski post. Seveda ritual na daljši rok ni prinašal več želenega učinka …

Na drugi strani imamo stalno pripravo oziroma ritual. Tu se športnik ali športnica s točno določenim namenom pripravlja na dogodek. S tem si športniki pomagajo, da se pred tekmo osredotočijo, vizualizirajo ali na kakršen koli drug način pripravijo na tekmo in nasprotnika. Mnogi športni psihologi opozarjajo, da so utečene priprave lahko zelo pomembne, saj pomagajo premagati strah, tremo. S takšnimi prijemi postanemo bolj sproščeni in hkrati bolj samozavestni.

Mnogi strokovnjaki tudi menijo, da je mejo med ritualom in vraževernostjo težko določiti ali pa je celo zabrisana. Športniki se razlikujejo pri svojih ritualih. Nekateri so povsem običajni, pričakovani, medtem ko nekateri mejijo že na bizarnost. Mnogi imajo rituale že utečene, načrtovane od zajtrka pa do tekme naprej, med katerimi je tudi kajakaš Peter Kauzer. Spet drugi niti nimajo ritualov, niso vraževerni ali pa se ne zavedajo, da opravljajo pred tekmami ponavljajoča dejanja, saj so jim prišla v podzavest. Precej športnikov mora pred tekmo na veliko potrebo kot del rituala, vendar pa o tem, logično, ne govorijo prav na glas. No, nekateri pa imajo nekoliko bolj nenavadne prijeme. Igralec bejzbola Jason Giambi namreč med tekmo nosi zlate tangice. Tudi legendarni košarkar Michael Jordan je nosil posebne hlačke pod dresom Chicago Bulls – in sicer tiste iz časov igranja za univerzo North Carolina.

V tem tednu vam bomo predstavili nekaj ritualov ter vraževernih dejanj slovenskih športnikov kot tudi tistih znanih po svetu.

Ne spreglejte