Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 12. 2015,
10.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nacionalni nogometni center - Brdo pri Kranju Gimnastični center Ljubljana

Torek, 22. 12. 2015, 10.50

7 let, 12 mesecev

Nekaj se je le premaknilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Leta 2015 so v Sloveniji končali gradnjo treh večjih športnih centrov. Na svoj račun bodo prišli predvsem nogometaši, nordijci in gimnastičarji.

Ko se je pred leti začela gospodarska kriza, so za gradbenimi stroji marsikje ostajale gradbene luknje. V zadnjem letu se je v športni infrastrukturi le nekaj premaknilo. Končali so namreč gradnjo treh velikih športnih objektov. S tem je pridobil slovenski vrhunski šport, v novih telovadnicah, na igriščih in napravah pa se bodo lahko kalili tudi novi vrhunski športniki. Vse objekte je deloma financirala Evropska unija oziroma mednarodna in evropska nogometna zveza (Fifa, Uefa).

Nordijski center v Planici bo živel vse dni v letu

Daleč največji finančni zalogaj je bil Nordijski center v Planici, ki je bil vreden 40 milijonov evrov (brez DDV). V dolini pod Poncami so zgradili sedem skakalnic, prenovili pa so tudi Letalnico bratov Gorišek. Ta del projekta je bil vreden 24 milijonov evrov, za tekaški del pa so porabili 15,7 milijona evrov. Kar 85 odstotkov sredstev je država dobila iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostalih 15 odstotkov pa je prispevala država.

Novi nordijski center, ki je po mnenju mnogih edinstven, bo namenjen vsem obiskovalcem. Deloval bo 365 dni v letu. Poleti se bodo obiskovalci lahko preizkusili na rolkarski stezi, poleg je nogometno igrišče, v pokriti dvorani je kilometer dolga zasnežena proga. Tisti, ki so željni več adrenalina, se bodo lahko spustili po jeklenici, na voljo pa bo tudi poseben vetrovnik … Poseben čar ima tamkajšnji muzej.

Nogometaši bodo do igrišča lahko hodili peš

Oktobra so na Brdu pri Kranju končali pripravo vadbenega igrišča Nacionalnega nogometnega centra, kjer se bo v prihodnosti zbirala slovenska nogometna reprezentanca. Ta ne bo namenjen samo našim nogometašem, uporabljali ga bodo tudi drugi. Nogometaši bodo po novem za pot od hotela Kokra, kjer so nastanjeni med pripravami, do vadbenega centra potrebovali le nekaj minut. Na pot se bodo lahko odpravili peš, kar je redek privilegij v svetu vrhunskega reprezentančnega nogometa.

Nacionalni nogometni center združuje tri nogometna igrišča z naravno travo, tribune, večnamenski vadbeni športni objekt in upravno stavbo NZS. Vodilni možje v Nogometni zvezi Sloveniji so pred časom razkrili, da so se za priprave v vadbenem centru zanimali predstavniki enega večjih angleških klubov.

Najnovejša pridobitev, ki bo pripomogla k razvoju slovenskega nogometa, je stala okrog 8,5 milijona evrov. Nogometni center so zgradili z veliko pomočjo Fife in Uefe (90 odstotkov sredstev), pa tudi z lastnimi viri NZS ter minimalnimi sredstvi Fundacije za šport.

Za gimnastični center so potrebovali le 36 tednov

Žal ga Aljaž Pegan in Mitja Petkovšek nista dočakala, so ga pa dočakali njuni nasledniki. Gimnastični center Ljubljana je bil zgrajen v pičlih 36 tednih. Projekt je bil vreden 11 milijonov evrov, sofinancirali pa so ga s sredstvi EU. Stoji na Viču v Ljubljani.

O novem gimnastičnem centru se je govorilo že mnogo let. Že po svetovnem prvenstvu v Ljubljani (1970), a vse skupaj se je uresničilo šele po 45 letih. Naša najboljša gimnastična telovadca – zdaj že športno upokojena – Aljaž Pegan in Mitja Petkovšek sta trenirala v nemogočih razmerah. Aljaž Pegan je treniral v dotrajani dvorani v Trnovem, medtem ko je Mitja Petkovšek treninge opravljal v 150 let stari telovadnici v Narodnem domu. Nov, sodoben Gimnastični center Ljubljana danes stoji na križišču Koprske in Gerbičeve ulice.

V gimnastični dvorani bo gimnastična oprema postavljena ves čas, drugo dvorano pa bo poleg vadbe ritmične gimnastike mogoče izkoristiti tudi za druge športne dejavnosti. V prvem in drugem nadstropju objekta bodo še dvorana za aerobiko, telovadni prostor za mlade telovadce, pa tudi fitnes in savna. Vse, kar takšen objekt potrebuje.

Ne spreglejte