Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2023,
4.00

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Luka Dončić Luka Dončić Sani Bečirović na današnji dan

Petek, 19. 5. 2023, 4.00

11 mesecev, 1 teden

Na današnji dan (19. maj) ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tadej pogačar | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Leta 2019 je svoj razkošni talent širnemu svetu na izjemen način predstavil mladi slovenski kolesar Tadej Pogačar. Kolesar moštva UAE Emirates je dobil Dirko po Kaliforniji. Pogačar si je rumeno majico vodilnega prikolesaril z zmago na predzadnji, kraljevski šesti etapi. Na vzponu na Mt. Baldy je v napetem obračunu ugnal Kolumbijca Sergio Higuita, ki je drugo mesto zasedel tudi na koncu dirke.

Na zadnji etapi prednosti nato ni več zapravil, v cilj je prišel z vsemi favoriti, in postal najmlajši zmagovalec največje kolesarske dirke v ZDA.

Luka Dončić Real Madrid Crvena Zvezda | Foto: Sportida Foto: Sportida Leta 2018 je slovenski čudežni deček Luka Dončić je postal najkoristnejši igralec evrolige v sezoni 2017/18. Za 19-letnega Ljubljančana je to največje priznanje v karieri. Ob tem je Dončić v Beogradu prejel še nagradi za uvrstitev v idealno peterko evrolige ter najperspektivnejšega igralca.

Dončiću družbo so v idealni peterki delali Nick Calathes (Panathinaikos), Nando De Colo (CSKA Moskva), Tornik Shengelia (Baskonia) in Jan Vesely (Fenerbahče). Drugo peterko so sestavljali: Paulius Jankunas, Kevin Pangos (oba Žalgiris Kaunas), Sergio Rodriguez (CSKA Moskva), Aleksej Šved (Himki Moskva) in Vassilis Spanoulis (Olympiacos Pirej).

Sani Bečirović | Foto: Sportida Foto: Sportida Leta 1981 se je v Mariboru rodil nekdanji slovenski košarkarski reprezentant Sani Bečirović, ki je bil tudi dolgoletni slovenski reprezentant.

Klubi, v katerih je pečat pustil Sani Bečirović, so Bistrica, Maribor, Pivovarna Laško, Union Olimpija, Virtus Bologna, Krka Novo mesto, Varese, Fortitudo Bologna, Panathinaikos, Virtus Roma, Armani Jeans Milano, Türk Telekom, CSKA Moskva, Benetton Treviso, Petrochimi Bandar Imam, Dinamo Sassari, Foolad Mahan Isfahan, Forli in Piacentina.

Sani se je po končani karieri preizkusil tudi v trenerskih vodah. Na povabilo srbskega selektorja in trenerja Saše Đorđevića je bil v sezoni 2015/2016 pomočnik trenerja pri grškem in evropskem velikanu klubske košarke Panathinaikosu.


Zgodilo se je še …

Leta 1971 se je tekma finala evropskega nogometnega pokala pokalnih prvakov na štadionu Karaiskakis v Pireju med moštvoma Chelsea in Real po rednem delu in podaljških končala neodločeno z 1:1. Ker o zmagovalci takrat še niso odločale enajstmetrovke, so na istem štadionu dva dni kasneje odigrali novo tekmo, ki so jo igralci kluba Chelsea dobili z 2:1.

Leta 1976 je Liverpool na povratni tekmi finala pokala Uefa (prejšnji pokal velesejmskih mest) z 1:1 remiziral proti Club Bruggeu na Olimpijskem štadionu v Bruggeu pred 32 tisoč navijači in s skupnim izidom 4:3 osvojil prestižno lovoriko.

Leta 1982 je švedski IFK Göteborg na povratni tekmi finala pokala Uefa (prejšnji pokal velesejmskih mest) zmagal s 3:0 nad nemškim HSV na Volkersparstadionu v Hamburgu pred 60 tisoč navijači in s skupnim izidom 4:0 osvojil prestižno lovoriko.

Leta 1993 je Juventus na povratni tekmi finala pokala Uefa (prejšnji pokal velesejmskih mest) na štadionu Delle Alpi v Torinu pred 62.781 gledalci premagal Borussio Dortmund s 3:0 in s skupnim izidom 6:1 osvojil prestižno tekmovanje.

Leta 1999 so na stadionu Villa Park v Birminghamu v Veliki Britaniji odigrali zadnji finale nogometnega pokala evropskih pokalnih prvakov, saj domači pokalni zmagovalci od sezone 1999/2000 nastopajo v tekmovanju za pokal Uefa. Zgodovinsko zadnjo pokalno trofejo je v klubsko vitrino pospravil rimski Lazio, ki je premagal špansko Mallorco z 2:1.

Leta 2004 je Valencia osvojila prvo dvojno lovoriko, potem ko je nekaj dni po zagotovitvi ligaškega naslova v domači Primera Division osvojila tudi pokal Uefa. V finalu tega tekmovanja, ki ga je pred 43 tisoč gledalci na štadionu Ullevi v Göteborgu na Švedskem vodil priznani italijanski sodnik Pierluigi Collina, so nogometaši Valencie premagali francosko moštvo Olympique iz Marseilla z 2:0 (1:0).

Leta 2012 so nogometaši Chelseaja osvojili krstni naslov evropskih prvakov, potem ko so v finalu lige prvakov premagali Bayern. Zmago so si priigrali po izvajanju enajstmetrovk. Odločilni strel z bele točke je prispeval junak tekme Didier Drogba.

Leta 2013 je zadnjo tekmo odigral Jamie Carragher, branilec Liverpoola, ki je za klub z Anfielda odigral 737 tekem in dosegel pet zadetkov.

Leta 2019 je moskovski CSKA v  finalu zaključnega turnirja košarkarske Evrolige v Vitorii z 91:83 premagal turški Anadolu Efes in se že osmič v zogodovini kluba veselil naslova prvaka tega tekmovanja.

Leta 2019 je Primož Roglič zmagal na deveti etapi Dirke po Italiji, z vrhunsko predstavo na 35-kilometrskem kronometru pa se je kolesar nizozemske ekipe Jumbo Visma tudi priblićal rožnati majici vodilnega na Giru.


Rodili so se:

1957 nekdanji ameriški košarkar Bill Laimbeer
1964
nekdanji slovaški teniški igralec Miloslav Mečir
1970
nekdanja slovenska atletinja Irena Dominc
1975
nekdanji slovenski nogometaš Ermin Hasić
1976
nekdanji ameriški košarkar Kevin Garnett
1977
nekdanja slovenska alpska smučarka Katarina Breznik
1977
 nekdanji španski nogometaš Manuel Almunia
1978
 nekdanji angleški nogometaš Marcus Bent
1979
 nekdanji italijanski nogometaš Andrea Pirlo
1979
nekdanja slovenska hokejistka Urška Potočnik
1979
 nekdanji urugvajski nogometaš Diego Forlan
1980
 nekdanji kamerunski nogometaš Daniel Ngom Kome
1981
 argentinski nogometaš Luciano Figueroa
1981 nekdanji slovenski košarkar Sani Bečirović
1989
slovenski nogometaš Nejc Vidmar
1992
ruski hokejist Jevgenij Kuznecov 
1993
venezuelski nogometaš Josef Martinez
1993
nizozemska rokometašica Tess Wester
1993 ameriški hokejist Connor Hellebuyck
1993
kitajski veslač Zeng Tao
1994
nekdanja slovenska biatlonka Lea Einfalt
1994
španski vaterpolist Alberto Munarriz
1994
perujski nogometaš Cristian Benavente
1996
nemški nogometaš Luca Waldschmidt

Marko Elsner
Sportal Na današnji dan (18. maj) ...
Zlatko Zahović
Sportal Na današnji dan (17. maj) ...
Anamarija Lampič, slovenska biatlonska reprezentanca
Sportal Na današnji dan (16. maj) ...
Peter Vilfan
Sportal Na današnji dan (15. maj) ...
Boštjan Nachbar
Sportal Na današnji dan (14. maj) …

 

Ne spreglejte