Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matjaž Kek nogometna reprezentanca Slovenija

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 13.13

8 let

Matjaž Kek: Če bo po moje, bom še dolgo selektor

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za selektorja Matjaža Keka je najbolj pomembno, da je Slovenija pred zaključkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo v položaju, ko sama odloča o svoji usodi.

Pred Slovenijo so le še tri tekme v rednem delu kvalifikacij za EP. S Srbijo in Estonijo se bodo pomerili doma, z Italijo v gosteh. Trenutno so Robert Koren in soigralci na drugem mestu kvalifikacijske skupine C. Doslej so izgubljali točke tam, kjer niso načrtovali (doma in v gosteh s Severno Irsko, pogojno tudi z Italijo doma). Izkupiček enajstih točk s sedmih tekem je manjši, kot so pričakovali. A v izenačeni skupini so še vedno na mestu, ki obeta in imajo vse možnosti, da se prebijejo do dodatnih kvalifikacij. Prvo mesto je prav tako še ulovljivo, a računati nanj bi bilo utopično. V petek so z zmago na Ferskih otokih prišli do pričakovanih točk na gostovanju, ki še zdaleč ni bilo tako lahko, kot se zdi marsikateremu navijaču.

Po petkovi zmagi z 2:0 je za vami eden težjih izpitov. Vsaj psihološko. Ni bilo lahko. Igrišče je bilo res katastrofalno. Potem je tu še vrsta dejavnikov, ki so kazali na to, da moramo biti previdni. A kakorkoli. To je za nami, o gostovanju na Ferskih otokih nočem več razmišljati. Končalo se je po naših željah, kljub vsem težavam. Opravili smo svojo nalogo. Najbolj pomembno je, da smo osvojili tri točke. Z igro seveda ne morem biti zadovoljen, a igrišče je bilo tako, da igre ni dovolilo. Sem pa zelo zadovoljen s tem, kakšen pristop so pokazali moji varovanci.

Po izključitvi Marka Šulerja pri izidu 0:0 vas je verjetno stisnilo pri srcu? Nisem bil nič bolj živčen, kot sem bil pred tem rdečim kartonom. Naša reakcija je pokazala, da smo prišli po zmago in smo bili zelo odločni. V igro nisem postavil novega branilca, ampak smo še naprej igrali z dvema napadalcema. To je bilo seveda določeno tveganje, ki pa se nam je obrestovalo. Fantje so se dobro odzvali. Potem smo zabili prvi gol, nato še enega in tekmo mirno pripeljali h koncu.

Gostovanje na Ferskih otokih je bilo v marsičem specifično. Res je. Teme v tem času na Ferskih otokih skorajda ni, zaradi slabega vremena pa smo vseskozi posedali po hotelu. Prišli smo tudi dan prej, kot je to v navadi. Potem je tu še dejstvo, da je bila to zadnja tekma pred odhodom na počitnice. Za številnimi reprezentancami je zelo naporna sezona. Tudi zato smo bili zelo previdni, da se ne bi zgodilo kaj nepredvidenega. A lahko rečem, da so fantje doslej že tolikokrat dokazali, da imajo pravi odnos, tako da tudi tokrat ni bilo bojazni. Vse je bilo na pričakovani ravni. Skratka, zelo sem zadovoljen s tem, kako se je razpletlo. Lahko bi bilo tudi drugače. Slabše za nas.

Z izkupičkom iz prvih sedmih tekem ste zadovoljni? Manjka nam nekaj točk, to je jasno. Predvsem proti Severni Irski smo izgubili točke, ki jih ne bi smeli. Če bi jih osvojili, bi bili zdaj v še boljšem položaju. A vseeno je dobro. Smo v položaju, ko sami odločamo o svoji usodi, kar je najbolj pomembno. Še bolj pa me veseli to, da smo reprezentanci priključili nekaj novih fantov, kot so Tim Matavž, Josip Iličić, Armin Bačinovič. Zdaj imamo dosti širši kader. Evolucija reprezentance gre naprej. To je seveda načrtovano. Morate se pa zavedati, da za vse potrebuješ čas. Ne moreš nekoga, ki je štiri leta tukaj, zamenjati čez noč.

Bo po koncu tega kvalifikacijskega ciklusa prišlo do osipa nekaterih dosedanjih nosilcev igre? Milivoje Novakovič je že napovedal slovo … Tega pa ne vem in bilo bi neodgovorno, če bi zdaj govoril karkoli. Kar se mene tiče, bi bilo najbolje, da vsi ostanejo, priključijo pa se jim še novi. To seveda ni mogoče. O tem bomo razpredali, ko bo čas za to. Zdaj morajo biti naše misli usmerjene le k nadaljevanju oziroma zaključku kvalifikacij. Zdaj moramo vsi stopiti skupaj in narediti vse, da nam uspe priti na evropsko prvenstvo. Sem optimist, saj dobro vem, kako zelo si moji fantje želijo, da bi jim uspelo.

Javnost pričakuje, da boste uspešni. V nasprotnem primeru se obetajo kritike. Dobro vemo, česa si želijo navijači. Mi si, tako kot javnost, seveda želimo, da bi zmagali na vseh tekmah in bi nam uspelo. Zato tudi igramo. A dokazati se je treba na igrišču. Avgusta nas čaka pripravljalna tekma proti Belgiji, ki bo pokazala, kje smo. Nekaj reprezentantov bo poleti zagotovo menjalo klube, takrat bodo sredi priprav. Potem pa nas čaka domača tekma z Estonijo, ki jo moramo dobiti. Ne bo lahko, a mora nam uspeti. Trenutno razmišljam le o Estoncih, a seveda bomo skušali presenetiti tudi Italijo v gosteh. V Italijo zagotovo ne bomo odpotovali z belo zastavo. Za konec pa nas čaka še domača tekma s Srbijo. Ta bi znala odločati o marsičem. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Mi bomo zagotovo naredili vse, da nam uspe.

Še prej pa počitnice? No, ravno počival zdaj ne bom. Ko si v takšnem poslu, kot sem jaz, ne moreš, da ne bi vseskozi razmišljal o nogometu. Ne nazadnje je treba narediti tudi analizo zadnje tekme, potem pa že sledijo priprave na nove izpite. Težko bi rekel, da si bom vzel dva, tri tedne in se povsem odklopil od nogometa. To ne bo mogoče. Seveda pa bom imel veliko več časa za družino in prijatelje, kot sem ga imel lani poleti. Lansko poletje je bilo zaradi nastopa na svetovnem prvenstvu zelo stresno. Letošnje ne bo.

Vaši načrti? Se tudi po koncu tega ciklusa vidite v vlogi selektorja? Če bi bilo po moje, bi bil zagotovo selektor še dolgo časa. Ne znam si predstavljati, da bi se lahko zasitil vodenja reprezentance svoje države. To je zame največja čast, ki lahko trenerja doleti. Ko sem prišel na ta položaj, sem rekel, da me je doletelo nekaj najlepšega, kar bi me lahko. Zdaj sem tu že nekaj časa, a še vedno razmišljam enako. Seveda pa ne vem, kaj se bo zgodilo. Trenutno razmišljam le o tem, kaj nas čaka v nadaljevanju kvalifikacij.

Pa ponudbe iz tujine, ki naj bi jih bilo v zadnjem času veliko? So resnične ali gre samo za namigovanja? Zdaj ni pravšnji odgovor za takšna vprašanja. Imam rezultate, ki seveda povzročijo določeno zanimanje. A nočem izpasti kot samopromotor. Nočem reklame. Vem, kaj so moje obveznosti. Zanima me le to. Ko bo čas, bom lahko povedal tudi kaj drugega. Seveda je medijem zanimivo in pišejo marsikaj. A jaz imam svoj posel, ki ga opravljam. Včasih dobro, včasih slabše. To, da bi si delal reklamo prek medijev, pa moj posel zagotovo ni.

Ne spreglejte