Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 7. 2015,
6.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matej Markovič

Petek, 31. 7. 2015, 6.48

8 let

Matej Markovič bo spet poskušal nemogoče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Brez višjega cilja tega prav zagotovo ne bi bil sposoben izpeljati," priznava Matej Markovič, ustanovitelj športno-humanitarnega društva Never give up, ki se podaja na novo pot okrog Srca Slovenije.

Humanitarno športno društvo Never give up je s svojim glavnim motorjem Matejem Markovičem lani uspešno izvedlo projekt Srce Sloveniji. Z njim so zbirali sredstva za šolske potrebščine za otroke iz družin, ki si nakupa ne morejo privoščiti, nakup hrane in plačilo položnic. Na račun akcije se je steklo več kot 20 tisoč evrov, s pomočjo sklada Anina zvezdica so sredstva prišla v prave roke.

Organizatorji si želijo, da bi bila številka letos še višja, kot je višji tudi fizični vložek, ki ga bo v projekt moral vložiti 39-letni pripadnik Slovenske vojske Matej Markovič.

Srčki so te dni hitro zaokrožili tudi po družabnih omrežjih, s katerimi se širi glas o akciji. Če želite pomagati, lahko pošljete SMS na 1919 z geslom SrceSloveniji5 in tako darujete pet evrov.

Matej Markovič bo plavalni del začel 17. avgusta v Luciji in končal 22. avgusta na Rudniku pri Ljubljani. Na zadnji etapi, od BTC-ja po Poti spominov in tovarištva do Rudnika, se mu lahko pridržite tudi vi.

Projekt Srce Sloveniji 2 je podprl tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je Markoviču za izjemne dosežke na področju prostovoljstva že lani podelil posebno priznanje.

Ali je bila odločitev za nadaljevanje projekta Srce Sloveniji povsem logična, samoumevna ali pa je vendarle terjala nekaj več razmisleka in tehtanja? Že ko smo lani projekt končali, je v nas že vzklila želja po novem. Res je sicer, da smo kar nekaj časa čakali in se odločali, kako naprej, ni pa bilo nikoli niti trohice dvoma, da ne bomo izvedli tudi "dvojke".

Srce Sloveniji 2 bo še bolj zahtevno in dolgotrajno. V šestih dneh boste preplavali 30 kilometrov ob slovenski obali, 950 jih boste napravili na kolesu, pretekli 250, in to v obliki srca. Skupaj torej več kot 1.230 kilometrov. Noro je bilo že lani, letos bo še bolj. To je logično nadaljevanje projekta, ki smo ga izvedli lani. Če bi lanskega samo ponovili, to ne bi bilo posebej odmevno, tako pa upamo, da bo.

Letos smo več poudarka namenili tudi pomenu akcije, torej srcu. S plavanjem in kolesarjenjem bomo objeli Slovenijo, potem pa z 250-kilometrskim tekom narisali še eno srce v središču Slovenije. Tako bo tudi na videz vse skupaj imelo nek smisel.

Kaj ste se naučili v lanski akciji? Kaj boste letos naredili drugače, da vam bo to olajšalo pot? 1.230 kilometrov ni malo. Milo rečeno. Dobil sem potrditev, da je v primeru, ko te podpira tako srčna ekipa, ne samo najožja, tudi preostali, ki dihajo z mano, tudi nemogoče mogoče izpeljati. Poleg tega so se mi v zadnjem letu tudi v osebnem življenju stvari postavile na svoje mesto, tako da bo tudi zato zame vse skupaj precej lažje.

Se je razširila tudi vaša ekipa glede na to, da ste razširili projekt? V letošnji ekipi bo 16 ljudi in štiri vozila. Ves čas se bodo menjavale tri ekipe, ki bodo poskrbele, da bo dogajanje tudi ustrezno dokumentirano.

Kje pričakujete največ težav? Vsekakor pri teku. Že zato, ker je to zadnja disciplina in ker pri teku ni počitka. Treba se ga bo lotiti postopoma, korak za korakom.

Večkrat ste že poudarili, da je vse v glavi. Povejte, prosim, kako si je mogoče pri takih podvigih pomagati z glavo? Preprosto moraš vedeti, zakaj delaš, kar delaš, ter hkrati zaupati vase. Samo to te lahko žene naprej. Biti moraš prepričan, da si to, česar se lotiš, sposoben izpeljati, pred očmi pa imeti cilj. Brez višjega cilja tega prav zagotovo ne bi bil sposoben izpeljati. Je pa res tudi, da brez ekipe to ne bi bilo mogoče in da je to moje zavetrje, v katerem se bom pripeljal do cilja.

Akcija bo letos posvečena vašemu prijatelju Mateju Štivanu, pomembnemu členu lanskega projekta, ki je septembra lani umrl v prometni nesreči. Da. Prepričan sem, da bedi nad nami in nas nadzira.

Lani ste z akcijo zbrali nekaj več kot 20 tisoč evrov. Kakšen cilj ste si zastavili letos? Vsekakor želimo preseči lanski rezultat. Potihoma si sicer želim, da bi otrokom letos predali čim manj šolskih potrebščin, saj bi to pomenilo, da jih ne potrebujejo toliko kot lani, in da bi več denarja lahko namenili poplačilu položnic, nakupu hrane in podobno. Če smo lani pomagali 850 otrokom, potem si želim, da letos, če je potreba, presežemo številko tisoč.

Srčki so tudi letos preplavili družabna omrežja. Lani je akcija sovpadala z Ice Bucket Challengeem, s katerim so v ZDA zbirali sredstva za odkrivanje zdravila za bolezen ALS, letos se vrača s fotografiranjem s srčki in donacijo pet evrov s pošiljanjem SMS-sporočila na 1919 z geslom SrceSloveniji5. Res je, s tem poskušamo razširiti sporočilo svojega projekta še med več ljudi, hkrati pa z nominacijami in lastnim zgledom še povečamo donacije.

Kako dobro ste pripravljeni v primerjavi z lanskim letom? Zaradi vseh obveznosti tudi letos nisem ravno pretiraval s treningi. Malo se mi poznajo leta, predvsem pri regeneraciji. A vseeno mislim, da sem vsaj malce bolje pripravljen kot lani, zato pa temu primerno tudi bolj optimističen.

Ne spreglejte