Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
1. 4. 2011,
14.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljubo Jasnič Matjaž Zupan Franci Petek

Petek, 1. 4. 2011, 14.08

8 let

Ljubo Jasnič: Za dvig rezultatov pri skokih potrebujemo veliko ime

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je nekoliko bolj podrobno spregovoril, kakšna slika je nastala po seji odbora in kakšen je status Matjaža Zupana ter Francija Petka.

V četrtek se je sestal odbor za smučarske skoke, na katerem ste po dolgem in počez analizirali poročila za preteklo tekmovalno obdobje. Do kakšnih sklepov ste prišli na koncu? Na seji smo se zelo resno lotili analize celotne sezone, ki je bila podkrepljena z vsemi rezultati. Na osnovi te smo se odločili, da se poročilo sprejme. Gledali smo celotno sliko. Razen nekaterih odstopanj od programa, ki smo ga na začetku sezone postavili, je bila sezona v okviru dogovorjenega. Nezadovoljstvo je le v mladinski kategoriji. Tam nismo dosegli želenih ciljev. To je skrb vzbujajoče. Včasih smo imeli mladince, ki so prejemali medalje na vseh ravneh. Tukaj bo zato prišlo do kadrovskih sprememb.

Ali so bila prisotna tudi kakšna nasprotovanja članov odbora glede rezultatov reprezentance A? Poročilo je bilo sprejeto z nekaterimi kritičnimi opazkami ter predlogi. Nismo varčevali z jezikom v teh petih urah, kolikor je trajala seja. Najbolj odgovorna za skoke – Zupan ter Petek – sta besede vzela na znanje. Nismo pa nobene stvari pometli pod preprogo. Sem zagovornik, da le odkrita beseda največ pove. Zato smo se tudi odločili za zaprto sejo. Stroka je le stroka. In na takšnih sejah je treba razčistiti vse podrobnosti.

Kakšen je naslednji korak, ki ga boste storili? Dobil sem mandat, da se dogovorim s celotno ekipo – na vseh ravneh. Z glavnimi akterji se bomo pogovorili, kakšne so njihove želje in zahteve. Na osnovi tega se bom nato odločil in predlagal dejstva odboru, ki se bo vnovič sestal čez približno štirinajst dni. Takrat pričakujem, da bo vse zaključeno. Vzporedno bomo na tisti seji obravnavali tudi programe, ki jih bo stroka pripravila.

Kakšno je sedaj stališče glede Matjaža Zupana in Francija Petka, ki sta ponudila takoj po Planici odstop? Kaj si jaz mislim, jima bom povedal v pogovoru, ki bo prihodnji teden. Uradno imam njuno pismo glede odstopa na svoji mizi šele od petka. Mislim, da se bomo v sredo skupaj usedli, pogovorili, nato pa bom seznanil tudi odbor.

Ali ste začutili, da se je kaj spremenilo njuno razmišljanje glede nadaljevanja poti v slovenskih skokih, potem ko sta slovenski javnosti po poletih v Planici dejala, da v takšnem stanju ne mislita več delati? Iz dosedanjih pogovorov sem razbral, da jima leži na duši predvsem opozicija. Ne čutita miru, da bi lahko delala normalno. Po svoje ju razumem. Lahko povem, da se sploh ne znamo več veseliti skupaj. Nismo kot ekipa. V nedeljo na zadnji tekmi na poletih v Planici, ko je bilo vsega konec, se nismo prav nič poveselili bronaste medalje naših fantov ali pa Kranjčevega drugega mesta ter ekipnega tretjega na poletih. Pogovarjali smo se le, ali bosta Petek in Zupan zapustila barko ali ne. Narazen smo šli kot skregana družina. Vzdušje ni dobro. Vendar to moramo vzeti vsi v zakup. Nekateri, ki imamo nekoliko bolj trdo kožo, lažje vse skupaj prenašamo.

Ali še vidite Zupana na čelu stroke? Nikdar ne podiram stvari, razen če ne dobim boljše rešitve. V tem trenutku znotraj naše Slovenije ne vidim boljše rešitve. Vem pa, da moramo nekaj narediti, da se bo zgodil korak naprej. Prišli smo do stopničke, ki je majčkeno previsoka, da bi jo prestopili. Po svetu je treba pogledati, kdo bi nam lahko pomagal narediti ta korak. Moramo pridobiti tuje znanje, ki je nekoliko večje od našega. V tej smeri sem razmišljal.

Torej bi le dopolnili trenerski štab? Delati znamo sami, kar smo dokazali. Ekipa B je imela v celinskem pokalu zelo dobre rezultate. V prvi ekipi pa smo malce prekratki. Zgodba se bo lahko odlično peljala naprej, če bom s Petkom ter Zupanom dosegel dogovor v tem smislu, da vključimo še dodatno znanje. To bi pomenilo, da bi ta strokovnjak prišel nekajkrat preverit, kako se stvari streže. Ni treba, da je celotno zimo poleg. Seveda pa potrebujemo veliko ime.

Vam bo Smučarska zveza Slovenije dala blagoslov glede dodatnih sredstev za tujega strokovnjaka? Težav, kar se nas, nordijcev, tiče, ni. Tukaj je Ulaga naredil veliko za pridobivanje sredstev. A ima smučarska zveza enotni račun, ki pa je zaradi stanja v alpskih disciplinah takšno, kakršno pač je.

Ali že imate kakšno tuje ime v mislih? Imam, vendar sedaj ne morem govoriti o tem, ker potekajo razgovori.

Ne spreglejte