Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 4. 2008,
20.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 4. 2008, 20.24

8 let

Kimijev katalonski "hat-trick"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Četrta dirka sezone formule ena, prva evropska preizkušnja leta v Barceloni, je bila, vsaj kar se tiče boja za zmago, vse prej kot napeta, sporočilo Ferrarija tekmecem pa nadvse jasno.

Ferrari, ali bolje njihov prvi zvezdnik Kimi Räikkönen, je že na petkovih prostih treningih utišal peščico tistih, ki so upali, da se bo rdeče kdorkoli lahko resno izzval v boju za barcelonsko zmago. Za moštvo iz Maranella je bil minuli konec tedna popoln. Räikkönen si je prvič v sezoni privozil najboljši štartni položaj in ga na dirki tudi nadvse profesionalno unovčil. Na stezi, ki slovi tudi po tem, da je na njej domala nemogoče prehitevati, je za nameček odpeljal še najhitrejši krog in s tem vknjižil tudi prvi t. i. "hat trick" v sezoni. Felipe Massa je tokrat vzorno odigral vlogo drugega voznika, svojo vlogo pri Ferrarijevem razkazovanju premoči pa je odigral tudi sedemkratni svetovni prvak Michael Schumacher, ki je s svojim obiskom dirke marsikoga spomnil na čase, ko rdečim ni mogel do živega prav nihče. Po, recimo temu, nekoliko negotovem začetku sezone, ko se je novi šef moštva Stefano Domenicali otepal z očitki, da ne bo mogel uspešno zapolniti vrzeli, ki jo je za seboj pustil Jean Todt, sedaj ne more biti dvoma; Ferrari je trdno na poti do obeh naslovov, njegovo konkurenco pa čaka še veliko, veliko dela.

Kako dolgo bodo pobirali drobtinice?

Če je šef McLarna Mercedesa Ron Dennis po prvih treh dirkah sezone govoril, da se bodo prava razmerja moči pokazala šele v Evropi – to je bilo mogoče razumeti kot obljubo, da bodo srebrni svojo kampanjo resno začeli šele na stari celini –, pa se je izkazalo le, da v Wokingu še ne zmorejo pripraviti bolida, ki bi se lahko kosal z rdečimi. Angleški čudežni deček Lewis Hamilton je v tej sezoni vse manj deček in vse manj čudežen. Je "zgolj" še odličen dirkač, ki pa brez pomoči prav tako odličnega dirkalnika ne zmore več kot pobirati drobtinice. Te – uvrščanje na oder za zmagovalce – bi bile za marsikatero drugo moštvo lep dosežek, a za ambiciozne srebrne, ki si po naporni lanski sezoni močno želijo tudi športnih uspehov, vse razen zmag pomeni veliko razočaranje. Medtem ko Hamilton po zaslugi svojega nedvomnega mojstrstva v prvenstvu še ostaja blizu Kimiju, pa je Heikki Kovalainen svojo službo pri McLarnu začel dokaj neprepričljivo. Pohvali se resnično lahko le s tretjim mestom v Maleziji, Barcelono pa si bo zapomnil po bližnjem srečanju z zaščitnimi gumami. V te je priletel z več kot 200 kilometri na uro, zato je govoriti o Finčevem spominu morda nekoliko cinično, saj je utrpel lažji pretres možganov. Za vse skupaj je bila, po zadnjih analizah, kriva okvara obroča sprednjega levega kolesa Kovalainenovega MP3–23, ki se je zlomil ravno ko je nesrečnež z okoli 230 kilometri na uro zapeljal v deveti zavoj katalonskega dirkališča. Obroč je popustil, posledično pnevmatika, zlomilo pa se je tudi vodilo njegovega krmilnega sistema. Heikki je bil pri vsem skupaj popolnoma nemočen, a jo je vendarle odnesel srečno, sodobna formula ena pa se je spet izkazala za pojem varnosti.

Je zapiranje boksov pošteno?

V moštvu BMW Sauber so bili po prvih dirkah sezone hudo optimistični, skorajda delirični in na ves glas napovedovali prvo zmago, ki naj bi se jim nasmihala v tej sezoni, a Barcelona jih je surovo prizemljila. Robert Kubica je možnosti za stopničke izgubil na štartu – ta "Bavarcem" predstavlja vse večji problem –, medtem ko je bil Nick Heidfeld tokrat žrtev zaprtega boksa zaradi varnostnega avtomobila, ki ga je na stezo "priklical" Kovalainen. O zaprtju boksov med dirkači in vodstvom tekmovanja že potekajo žolčne debate, ki pa jih bo Heidfeldov primer bržkone še podžgal. Nemec je imel namreč v Barceloni na izbiro le kazen ali odstop zaradi prazne posode za gorivo, zato bo treba nekoliko razmisliti o poštenosti omenjenega pravila. Red Bull, Honda, Williams in Toyota se bodo letos očitno nadvse zagrizeno borili za mesta, ki prinašajo točke, tokrat so svoje delo korektno opravili Mark Webber, Jenson Button, Kazuki Nakajima in Jarno Trulli, a prav vsi šefi omenjenih ekip lahko obenem tudi objokujejo zamujeno priložnost še boljšega izkupička.

Alonso tokrat bolj maneken kot borec

Slednje zagotovo ne velja za indijskega milijarderja Viyaja Mallyjo, saj mu je Giancarlo Fisichella z desetim mestom zagotovo polepšal dan in povsem verjetno je, da se Force India letos le dokoplje do kakšne točke.

Te so bile očitno drugotnega pomena pri Renaultu, saj so Fernanda Alonsa na sobotnih kvalifikacijah na vsak način poskušali spraviti na vrh, kar jim je na račun lahkega dirkalnika skorajda uspelo. Z drugim štartnim mestom je Fernando navdušil domače navijače, na koncu pa ostal brez vsega, vseeno pa je pri Renaultu le zaznati določen napredek. O napredku pa ni ne duha ne sluha pri Alonsovem moštvenem kolegu Nelsinhu Piquetu, ki se je tokrat zapletel s Sebastianom Bourdaisom, kar ga je stalo odstopa. Mladi Brazilec, podobno kot nemški up Adrian Sutil, letos še ni upravičil zaupanja delodajalcev.

Čez štirinajst dni je na vrsti vroča preizkušnja v Turčiji, ki velja za Ferrariju prijazno stezo, zato bodo morali pri McLarnu in BMW Sauberju pošteno pljuniti v roke, če želijo mešati štrene pri vrhu.

Ne spreglejte