SiolNET. Sportal Sportal +
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo kljub epidemiji še vedno lahko trenira?

0,14

termometer

trening slovenske nogometne reprezentance, Stožice, San Marino
Foto: Grega Valančič/Sportida

Vlada je pozno sinoči sprejela odlok o začasnih omejitvah športnih dejavnosti po razglasitvi epidemije, ki bo po današnji objavi v uradnem listu začel veljati v četrtek. Odlok še naprej dovoljuje pripravo in tekmovanja najboljšim športnikom ter z močnimi omejitvami tudi rekreacijo vsem državljanom.

Vadba je tako dovoljena športnikom olimpijskega razreda, teh je po podatkih Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) 49, svetovnega (144), mednarodnega (366) in perspektivnega razreda (693) ter poklicnim športnikom. Zadnjih je po razvidu ministrstva, pristojnega za šport, okrog 500.

košarka žoga Sportal Košarkarska zveza Slovenije potrdila delovanje le obeh prvoligaških tekmovanj

Treningi in tekme samo za starejše od 15 let

Vsi omenjeni morajo biti starejši od 15 let ter morajo biti vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

"Šport se v določenem delu omejuje, predvsem bo ostal tekmovalni, poklicni in vrhunski del športa. Športniki omenjenih kategorij lahko trenirajo in tekmujejo. Prav tako se lahko izvajajo mednarodne tekme in članska državna prvenstva najvišje ravni ter mednarodna klubska tekmovanja. Prav tako omenjene skupine lahko trenirajo za mednarodna tekmovanja," je povedal generalni sekretar OKS Blaž Perko, ki je dodal, da tako vladni odlok razume OKS, ki neposredno pri pripravi ni sodeloval.

Generalni sekretar OKS Blaž Perko: Ostal bo tekmovalni, poklicni in vrhunski del športa. Generalni sekretar OKS Blaž Perko: Ostal bo tekmovalni, poklicni in vrhunski del športa. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Športniki lahko potujejo v drugo regijo

Perko je dodal, da odlok udeležencem tekmovanj daje možnost potovanja v drugo regijo, kjer je prizorišče tekme.

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj najvišje ravni nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja v hokeju na ledu, košarki, nogometu, odbojki in rokometu, a brez gledalcev.

Prav tako je dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev, kot so svetovno in evropsko prvenstvo ter kvalifikacijske tekme državne reprezentance za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu. Športnikom, ki se udeležujejo teh tekmovanj, je dovoljena tudi športna vadba.

V individualnih športnih panogah dovolijo izvajanje velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev, svetovno in evropsko prvenstvo ter svetovni pokal.

Druga liga simbolična fotografija Sportal Drugoligaški klubi želijo nadaljevati prvenstvo

V drugem valu je za šport bolje poskrbljeno kot v prvem

"Če primerjamo marec in april, ko je bila prvič razglašena epidemija, je tokrat bolje, športni objekti v določeni meri ostajajo odprti. Ni popolnega zaprtja dejavnosti, to je pozitivno, poleg tega pa je mogoča tudi rekreacija v omejenem obsegu. Do 15. leta pa športniki ne morejo tekmovati, ta del je začasno zaustavljen," je dodal Perko.

Perko vsaj v začetku izvajanja odloka pričakuje nekaj logističnih težav pri izvedbi tekmovanj in treningov, ampak trenutne zdravstvene razmere to zahtevajo.

rokometna žoga Sportal Na rokometni sceni dovoljene le tekme v prvi ligi za moške in ženske

"Ob vsem tem pa ostaja naš poziv, da vsi nadaljujejo dejavnosti v skladu z navodili za preprečevanje okužb, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Podatkov, da bi se na športnih prireditvah do zdaj tekmovalci množično okužili, na OKS nimamo. Želimo, da tako tudi ostane," je poudaril Perko.

"Šport je pomemben za zdravje, ne le za telesno, ampak tudi za psihično in za splošno počutje. Na športne aktivnosti ljudje hodijo zdravi z željo, da zdravi tudi ostanejo," je dodal Perko.

Kaj pa rekreacija?

Rekreacija je glede na ukrepe vlade dovoljena individualno, v družinskem krogu in v skupinah do šestih oseb ob upoštevanju trimetrske medsebojne razdalje, treningi in tekme pa za vrhunske športnike.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin