Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 8. 2016,
12.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Manny Pacquiao Floyd Mayweather nogomet boks tenis UFC 202 judo kajak atletika

Sreda, 31. 8. 2016, 12.59

6 let, 7 mesecev

Hercogovi v dobre pol ure 38 tisoč evrov, se da zaslužiti še več in hitreje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

V ponedeljek je slovenska teniška igralka Polona Hercog na OP ZDA svoje nastope zaradi poškodbe končala po 33 minutah igranja. Kljub temu ji bodo organizatorji na račun nakazali kar zajeten znesek denarja. Se da še pri katerem drugem športu tako hitro zaslužiti?

Res je, da je šlo pri najboljši slovenski igralki za izreden primer, saj se je dvoboj končal predčasno. Teniški igralci, predvsem moški, na teniškem igrišču preživijo po več ur, tako da so tudi njihove nagrade prigarane. Primerjali smo nekaj športov in našli nedavni primer, v katerem je športnik v 25 minutah zaslužil več kot dva milijona evrov.

Polona Hercog je za nastop v prvem krogu OP ZDA zaslužila slabih 40 tisoč evrov. | Foto: Reuters Polona Hercog je za nastop v prvem krogu OP ZDA zaslužila slabih 40 tisoč evrov. Foto: Reuters

Polona Hercog se je v prvem krogu OP ZDA pomerila z drugo igralko sveta, Nemko Angelique Kerber, a je dvoboj pri rezultatu 0:6 in 0:1 predala. Čeprav je Mariborčanka na igrišču preživela le 33 minut, si je s svojim nastopom prislužila dobrih 43 tisoč ameriških dolarjev (38.495 evrov). Pri tenisu je znano, da se na največjih turnirjih vrtijo visoki zneski. Zmagovalki in zmagovalcu letošnjega OP ZDA bodo na račun nakazali kar 3,5 milijona ameriških dolarjev (3,1 milijona evrov).

Martina Ratej bi z zmago v diamantni ligi zaslužila deset tisoč dolarjev. | Foto: Stanko Gruden, STA Martina Ratej bi z zmago v diamantni ligi zaslužila deset tisoč dolarjev. Foto: Stanko Gruden, STA

Kraljica športov se lahko skrije

Atletika velja za kraljico športov, a pri zneskih je daleč od tistega, kar lahko vidimo v svetu tenisa. V prestižni diamantni ligi, kjer tekmujejo najboljši, prvih šest atletov v posamezni disciplini dobi denarne nagrade. Zmagovalec za zmago prejme deset tisoč ameriških dolarjev (8.952 evrov). To pomeni, da bi morala na primer Martina Ratej, slovenska metalka kopja, v diamantni ligi štirikrat zmagati, da bi zaslužila približno toliko kot Hercogova v dobre pol ure.

Pri judu na grand slamu zmagovalec zasluži pet tisoč dolarjev (4.476 evrov). | Foto: Getty Images Pri judu na grand slamu zmagovalec zasluži pet tisoč dolarjev (4.476 evrov). Foto: Getty Images

Tudi v judu imajo grand slame, a ...

Tudi pri judu organizirajo tekmovanja za grand slam, a trenutno naša najboljša judoistka Tina Trstenjak lahko samo sanja o nagradah z največjih teniških turnirjev. Tudi če bi Trstenjakova zmagala na vseh petih tekmovanjih za grand slam, ne bi dosegla zneska, ki ga v uvodnem krogu OP ZDA dobijo teniški igralci. Na judoističnem tekmovanju za grand slam zmagovalec namreč prejme pet tisoč ameriških dolarjev (4.476 evrov).

Pri kajaku in kanuju na divjih vodah so denarne nagrade prej izjema kot pravilo. | Foto: Stanko Gruden, STA Pri kajaku in kanuju na divjih vodah so denarne nagrade prej izjema kot pravilo. Foto: Stanko Gruden, STA

Peter Kauzer tekmuje za "pleh" in dušo

Če smo do zdaj primerjali nagrade, pa primerjave na moremo delati pri kajaku in kanuju na divjih vodah. Krotilci brzic imajo na leto pet tekem svetovnega pokala, a tam denarnih nagrad praktično ni. Le redko se zgodi, da organizator tekme zmagovalcem podari kakšno simbolično denarno nagrado. To pomeni, da naš srebrni olimpijec Peter Kauzer in preostali tekmovalci na tekmah svetovnega pokala tekmujejo za "pleh" (medaljo, op. p.) in dušo.

Conor McGregor je v 25 minutah zaslužil 2,6 milijona evrov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Conor McGregor je v 25 minutah zaslužil 2,6 milijona evrov. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Nori Irec" v 25 minutah zaslužil 2,6 milijona evrov

Pred kratkim smo bili priča epskemu dvoboju na dogodku UFC 202 v Las Vegasu med Conorjem McGregorjem in Natom Diazom. Borca sta v petih rundah (runda traja pet minut) prikazala zares krvav dvoboj. Na koncu je po 25 minutah tega po večinski sodniški odločitvi dobil McGregor, ki je za zmago prejel 2,6 milijona evrov. Poraženec dvoboja Nate Diaz si je prislužil 1,8 milijona evrov.

Prevcu za zmago dobrih devet tisoč evrov

Naš najboljši skakalec Peter Prevc je v pretekli zimi za dosežke v svetovnem pokalu prejel približno 225 tisoč neobdavčenih evrov, za zmago na posameznem prizorišču pa mu pripada dobrih devet tisoč evrov neobdavčene nagrade. Imajo pa v nasprotju s teniškimi igralci in igralkami najboljši slovenski smučarski skakalci pokrite vse stroške treninga in prevoza na tekmovanje, ki so pri tenisu, če že primerjamo posamezne discipline, na letni ravni ogromni.

Ronaldo v 90 minutah do 1,4 milijona evrov

Nogomet je v primerjavi z drugimi športi z drugega planeta. Ne samo da klubi po novem za igralce ponujajo tudi več kot sto milijonov evrov, astronomsko visoke so tudi plače, ki jih tedensko namenjajo igralcem. Pri letnem zaslužku (plača, bonusi in sponzorske pogodbe) izstopata Cristiano Ronaldo, ki je po Forbesovi lestvici v letu 2016 najbolje plačan športnik na svetu, in Lionel Messi. Portugalec je v letu 2016 zaslužil skoraj 79 milijonov evrov, njegov večni rival pri Barceloni pa nekaj manj kot 73 milijonov evrov. 

Portugalec na minuto zasluži 150 evrov. | Foto: Reuters Portugalec na minuto zasluži 150 evrov. Foto: Reuters

Ronaldo tako na dan zasluži 216 tisoč evrov, na uro devet tisoč evrov, na minuto pa 150 evrov. Dodajmo, da je Portugalec v lanski tekmovalni sezoni odigral 58 tekem (48 za Real in deset za Portugalsko), kar pomeni, da je zvezdnik Reala na tekmo zaslužil skoraj 1,4 milijona evrov.

Pod rekord rekordov sta se podpisala boksarja

Za absolutni rekord v zaslužku na minuto sta maja lani poskrbela boksarja Floyd Mayweather in Manny Pacquiao. V boksarskem epskem dvoboju, ki so ga vsi boksarski navdušenci dočakali po kar šestih letih dogovarjanj, se je obrnilo okoli 537 milijonov evrov denarja. Zmagovalec Mayweather, ki je Filipinca premagal po 12 rundah in sodniški odločitvi, je prejel od 220 do 230 milijonov dolarjev, kar je okoli 200 milijonov evrov. Nekoliko manj, a še vedno ogromno je prejel poraženec, ki je v svoj žep pospravil 134 milijonov evrov.

Ameriški Floyd Mayweather je maja lani po 12 rundah premagal Filipinca Mannyja Pacquiaa in v žep pospravil 200 milijonov evrov. | Foto: Reuters Ameriški Floyd Mayweather je maja lani po 12 rundah premagal Filipinca Mannyja Pacquiaa in v žep pospravil 200 milijonov evrov. Foto: Reuters

Boksarski dvoboj je trajal 12 rund in 36 minut, tako da je Američan v eni sami minuti zaslužil neverjetnih 3,3 milijona evrov!

Ne spreglejte