SiolNET. Sportal Sportal +
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Francozinja, ki se je ob drogu zavrtela tudi na vrhu Kristalne palače

0

termometer

 | Foto:

Marion Crampe je 32-letna Francozinja, znana tudi kot babica plesa ob drogu. Prejšnji konec tedna je v Ljubljani gostovala kot članica komisije četrtega mednarodnega tekmovanja The Art Of Pole Dance.

Marion Crampeje daleč od stereotipov, ki jih javnost goji do deklet, ki plešejo ob drogu. Prva asociacija je, roko na srce, bogato obdarjena ženska s pšeničnimi lasmi, oblečena v usnjen mini komplet in obuta v čim višje petke.

No, Marion je nekaj povsem drugega. Tipična baletna plesalka s športno izobrazbo, ki je v preteklosti v šport uvajala otroke s posebnimi potrebami.

V službi plesa ob drogu

Izredno vitka, fleksibilna in nežna je. Potem ko se je že v otroštvu ukvarjala z baletom ali jazz baletom, se je leta 2006 začela profesionalno ukvarjati s plesom ob drogu.

Dvaintridesetletna Francozinja, ki je danes solastnica in prvo ime plesnega studia v Milanu, z izpostavami v Montrealu, Dubaju, Singapurju in Miamiju, je francoska državna prvakinja za leto 2012, v svoji vitrini pa ima tudi številne druge nagrade.

Vedno je bila drugačna od drugih

 | Foto:

Ko je iz baleta presedlala v druge plesne vode, menda to ni presenetilo nikogar. "Vedno sem bila drugačna od drugih, pred kratkim sem se na Havajih poročila s šamanom. Starši ob takih potezah samo zamahnejo z roko in rečejo: pač, še ena od Marioninih stvari. Srečna sem, ker me družina pri vseh mojih odločitvah vedno podpira.

Udeležujejo se mojih tekmovanj, radi me spodbujajo tudi na nastopih. Enako velja za moje prijatelje," nam je pripovedovala v prostorih plesnega studia Mademoiselle, kjer je v soboto dopoldne svoje plesno znanje predajala drugim, zvečer pa sedela v komisiji četrtega mednarodnega tekmovanja The Art Of Pole Dance, ki so ga izvedli v klubu Cirkus.

To ni bil njen prvi obisk Ljubljane. Pravzaprav je kar redna gostja slovenske prestolnice, saj ima njen sponzor LupitPole sedež prav v Ljubljani. V promocijske namene je tako ob drogu zaplesala tudi na vrhu Kristalne palače.

Taksisti jo imajo za umetnico

Čuti, da stereotipi, povezani s plesom ob drogu, počasi izumirajo, čeprav se mnogi s tem ne bi strinjali. "Mislim, da je tak način razmišljanja preteklost, sama namreč nisem bila prav pogosto deležna opazk, povezanih s svojo službo. Je pa seveda odvisno, kako se na namigovanja, če so, odzivaš. Tudi če mi kdo namigne, češ, ali sem striptizeta, se ne branim, ampak skušam na lep način pojasniti, kaj počnem, to pa podprem s številnimi videoposnetki, ki jih najdete na spletu." Pravi, da spremembo opaža tudi med ljudmi. "Kjerkoli gostujem, se namreč vozim s taksisti. Ko jim pojasnim, s čim se ukvarjam, mi rečejo: 'Aha, torej si umetnica.' Ples ob drogu poznajo, vidijo ga na televiziji, prisoten je v Cirkusu de Soleil, plešejo ga njihove žene, hčerke …"

Izogiba se hotelom

Marionina posebnost je tudi v tem, da na potovanjih skoraj nikoli ne prenočuje v hotelu, ampak ta čas raje preživi pri gostiteljih doma. "Razlog je v tem, da si želim bolje razumeti okolje, kamor potujem. Tako sem se naučila že več jezikov, veliko seveda tudi improviziram, svojim gostiteljem pomagam, kakor vem in znam. Tudi otroke vam pazim, če želite."

Vse svoje doživljaje si zapisuje v dnevnik. "Čutim, da imam zaradi teh potovanj in druženj z gostitelji družino po vsem svetu."

V Ljubljani tudi svetovni prvak v plesu ob drogu

Med žiranti mednarodnega tekmovanja v plesu ob drogu je sedel tudi ruski plesalec Dimitry Politov, ki je med drugim tudi svetovni prvak v tem plesu. Nekdanji plesalec brakedancea in parkourja na drogu izvaja trike, ki jemljejo dih. "To je ples, v katerem se lahko izrazim bolje, kot v katerikoli drugi vrsti plesa. Ko sem začel na Facebooku objavljati svoje fotografije, se je marsikdo obregnil, češ da plešem striptiz, ko pa so videli moje posnetke, so hitro spremenili svoje mnenje. To, da sem svetovni prvak, še ne pomeni, da sem najboljši na svetu, je pa seveda dobro za promocijo," je priznal mladenič, ki ima v Ukrajini svoj plesni studio. Z ženo ukrajinskega rodu pa živi na relaciji Rusija–Moskva.

 | Foto:

Navdih drugim

Marion je navdih mnogim. Tudi Tini Perko, lastnici studia Mademoiselle.

"Ne vem, koliko ljudi sem navdihnila s svojo zgodbo, vem pa, da jih je prav gotovo veliko. Ravno pred kratkim se mi je oglasil mlad, homoseksualno usmerjen fant iz Pakistana, ki bi se rad naučil plesa ob drogu. Usmerila sem ga do spletne strani s posnetki, kjer se lahko sam nauči tega plesa," je pripovedovala energična sogovornica, ki ne skriva, da je odvisna od plesa ob drogu.

"Dokaj hitro sem ugotovila, da je ples ob drogu nekaj, pri čemer lahko ohranjam fizično moč in svojo ženstvenost. Odkar se ukvarjam s plesom ob drogu, bolje sprejemam svoje telo. Pred tem sem bila polna kompleksov," je priznala.

"Spoznala sem, da sem lepa prav taka, kot sem, in to mi je na nek način rešilo življenje. Treniram z velikim žarom, vsak dan odkrivam nove načine gibanja. Razvila sem se tudi kot ženska in drugače gledam na svet. Bolj sem v stiku sama s seboj," je dejala.

Prihodnost vidi v svetlih barvah

Verjame, da se bo prihodnost plesa ob drogu pisala v zelo svetlih barvah: "Mislim, da ne gre za modno muho, ampak za ples, ki spreminja življenja. Poznam kar nekaj deklet, ki so pustile redno službo – od inženirk kemije do odvetnic in zdravnic – in se začele preživljati z nastopi v plesu ob drogu, ki je danes posejan že po vsem svetu.

Ne boste verjeli, kje vse sem že gostovala. Plesala sem na Havajih, v Peruju, na Filipinih, na Japonskem, skratka povsod."

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin