Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 4. 2012,
21.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Padova Genoa

Torek, 3. 4. 2012, 21.54

8 let

Dejan Lazarevič: Težak začetek, sedaj kaže dobro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dejan Lazarevič je že kot najstnik iz domovine odšel v Italijo, kjer je doslej zamenjal tri klube. Priznal je, da se na Apeninskem polotoku dobro počuti, kje bo igral v prihodnje, pa še ni prepričan.

Leta 2007 se je kot mladenič iz Domžal podal v Genoo, kjer se je sprva pridružil mladinski ekipi in v članski ekipi (doslej) odigral dve tekmi. Na podobni poti sedaj pri tem klubu stopa tudi Enej Jelenič, ki je prišel iz Kopra. V članski ekipi trenutno (ne) igra Valter Birsa, med mladinci pa se dokazujeta Luka Kranjc in Rok Baskera. Tudi sam priznava, da mu na začetku ni bilo enostavno. "Bilo je težko. Kot vsak začetek. Zamenjal sem okolje, način nogometa, skratka vse na kar sem bil navajen. Da sem ostal v Italiji, je veliko pripomogla moja družina, a pridejo trenutki, ko imaš vsega dovolj. Takrat rabiš nekoga, ki ti stoji ob strani in te porine naprej. V Italiji se sedaj počutim dobro, tukaj je moj drugi dom," je uvodoma dejal Dejan Lazarevič.

Lepo je v Genovi, Torinu in Padovi

Genoa ga je leta 2010 posodila Torinu v serie B, kjer se je izkazal že v prvi pravi članski sezoni in odigral kar 32 prvenstvenih tekem. Bil je celo eden boljših nogometašev tega, v Italiji sicer zelo spoštovanega kluba, a Genoa ga je za še eno sezono skupaj z Jeleničem posodila Padovi. "Res je, zamenjal sem tri mesta. V Genovi sem igral v mlajših selekcijah, s katerimi smo bili res uspešni in kasneje sem v članski vrsti dočakal debi. Genoa bo zame v tem pogledu zmeraj nekaj posebnega. V Italiji je praksa, da mladi igralci odidejo na kaljenje v serie b, kjer dobivajo tudi več priložnosti za igranje. Tako smo se dogovorili s Torinom. Tam so me sprejeli zelo dobro in, mislim, da sem jim z dobrimi igrami to vrnil. Letos sem v Padovi in tudi tukaj je super. Ob meni igra tudi Enej Jelenič, s katerim se družim tudi zunaj igrišča," odgovarja Dejan, ki je užival v prav vseh treh mestih. "Kje mi je bilo najlepše, težko rečem. Povsod so prednosti in slabosti. Recimo v Genovi sem debitiral, v Torinu sem prvič odigral sezono v članski vrsti, v Padovo pa sem prišel že kot formiran igralec. Torej vedeli so kakšen tip igralca sem in vem, da računajo na mene tudi v boju za serie A," razlaga "Lazo".

Nekateri so mnenja, da mladi igralci (pre)zgodaj ne bi smeli odhajati v tujino, kjer pa imajo po drugi strani večjo konkurenco in v veliki večini tudi vrhunske pogoje za razvoj. "Za mojo pot se nisem odločal sam, ampak vedno z mojo družino. Za zdaj kaže dobro in vse bom naredil, da bo še boljše," odločno v svojem slogu poudarja 22-letni krilni napadalec, ki je v mladi izbrani vrsti na sedmih tekmah zabil kar pet golov.

Italijanski nogomet v zadnjih letih velik poudarek daje obrambni igri, tudi v ekipah ponekod prevladujejo obrambno naravnani nogometaši. Tudi zato je mogoče nekaterim ofenzivneje usmerjenim nogometašem malce težje pri preboju. "Italija je res poznana po tako imenovanem 'bunkerju' ampak se spreminja veliko klubov v Italiji je že sprejelo formacijo 4-3-3 ali 4-4-2, kar že samo po sebi pomeni, da igrajo napadalnejši nogomet," je svoje razmišljanje podal Domžalčan.

Izpadel brez razloga, sedaj se vrača

Še nedavno je bil nogometaš, ki je doslej za člansko izbrano vrsto zbral en nastop proti ZDA, med "nedotaknjenimi" pri Padovi, med drugim je dosegel tudi prvenec, a se je njegov status v zadnjem času malce spremenil. "Res je, da sem prej igral veliko več in brez pravega razloga izpadel iz enajsterice. Ampak v preteklem krogu sem že igral in, milim, da se bom spet vrnil v ožji krog," je optimističen "Lazo".

Po sezoni se bo verjetno spet podal k Genoi, morda celo ostal v Padovi ali pristal pri kakšnem tretjem klubu. Odvisno bo od dogovora klubov. "Tako je. Po sezoni se posoja v Padovo konča, kaj pa bo v bodoče, pa res ne vem. Nekaj časa je še in videli bomo, kaj bo prinesel," je še dejal Dejan.

Ne spreglejte