Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 1. 2021,
13.52

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

SLOADO Jani Dvoršak COVID-19 cepivo

Torek, 26. 1. 2021, 13.52

3 leta, 3 mesece

Cepiva na splošno nimajo snovi, ki bi bile na protidopinškem seznamu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Cepljenje covid-19 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Joško Osredkar z ljubljanske univerzitetne klinike za klinično kemijo in biokemijo je med slovensko videokonferenco, na kateri so predstavili nova protidopinška pravila v svetovnem športu, na vprašanja, povezana s cepljenji proti novemu koronavirusu, odgovoril, da cepiva na splošno nimajo snovi, ki bi bile na seznamu prepovedanih snovi in postopkov.

Dodal je, da tudi v specifikacijah trenutno registriranih cepiv ni nobene snovi s seznama. Številna tekmovanja na najvišji ravni po svetu in pri nas ta čas potekajo ob nenehnih testiranjih športnic in športnikov. Mnogi upajo, da jim bodo po cepljenjih testiranja povsem prihranjena, nekateri pa ob zdravstvenih vidikih postavljajo tudi vprašanja o možnosti pozitivnih primerov v dopinških postopkih po celjenjih. Te teme so se sicer tokrat le bežno dotaknili.

Slovenska protidopinška agencija (Sloado) je na 12. protidopinški konferenci, od 240 prijavljenih je bilo kar 147 trenerjev, predstavila nova pravila, ki so začela veljati 1. januarja letos. To je spremenilo tudi mednarodne standarde ter posledično nacionalni protidopinški pravilnik Sloada in Olimpijskega komiteja Slovenije.

Testiranje kljub koroni poteka kot običajno

Direktor Sloada Jani Dvoršak | Foto: Vid Ponikvar Direktor Sloada Jani Dvoršak Foto: Vid Ponikvar Direktor Sloada Jani Dvoršak je uvodoma povedal, da so, čeprav so bila zaradi novega koronavirusa odpovedana številna velika in druga tekmovanja tudi na nacionalni ravni, v Sloveniji opravili številna testiranja, posebej marca in aprila, ko še ni bilo jasno, da bodo olimpijske igre v Tokiu prestavljene za eno leto.

Skupaj so lani pri nas izvedli 548 testiranj, povečuje se delež zunaj tekmovanj, teh je bilo 288, 43 jih je bilo narejenih za biološke potne liste športnikov, 65 je bilo dodatnih analiz eritropoetina in 37 rasnega hormona. Dvoršak je napovedal, da se bo tudi v prihodnjih letih povečevalo število nenapovedanih testiranj.

Tudi v 2020 nekaj dopinških primerov, a postopki še niso končani

Največ testiranj, 104, je bilo opravljenih pri športnikih Nogometne zveze Slovenije, sledijo pa atletska (27), odbojkarska (24), rokometna (20) ter kolesarska in košarkarska (po 12) tekmovanja. Dvoršak je dejal, da je bilo pri nas nekaj pozitivnih primerov tudi v letu 2020, vendar postopki še niso končani.

Mednarodna pravila sicer niso nova, vendar je posodobitev tistih iz leta 2015 prinesla precej sprememb, od novega seznama prepovedanih sredstev in postopkov, shranjevanja in upravljanja vzorcev do pravnih pravil in pravic športnikov.

Nika Brežnik (Sloado) je poudarila, da so nekatere spremembe nastale tudi zaradi odkritega sistematičnega dopinga v Rusiji ter zaradi zaščite žvižgačev, pa tudi zaradi pravic športnikov glede na sodobne pravne standarde.

Lovro Žiberna
Sportal Lovro Žiberna: Pri dopingu me prav nič več ne more presenetiti #intervju

Nič več piva za lažje izločanje urina

Spremenilo se je tudi spremljanje športnikov, ki se po "upokojitvah" ponovno vračajo v tekmovalne sisteme, na postaji za testiranje pa je po novem povsem prepovedana prisotnost piva za lažje izločanje urina, ker tam ne sme biti nobenega alkohola.

To so po Dvorškovih besedah uvedli predvsem zato, ker je v primeru, da je alkohol v vzorcu, tega treba dodatno tehnično obdelati in se stroški povečajo. Alkohola namreč ni na seznamu prepovedanih poživil za večino športov, saj povzroča več dodatnih težav in zmanjšuje raven delovanja telesa.

doping | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako dopinški prekršek posameznika vpliva na rezultat kluba?

V pomoč izvajalcem nenapovedanih testiranj bodo morali tudi klubi, ne le posamezni športniki, za svoje člane javljati, kje bodo v določenem obdobju. Nespremenjeno pa je pravilo ob pozitivnih primerih v ekipnih športih. Pravnica Irena Ilešič Čujevič je potrdila, da en primer še ne vpliva na končni izid tekme, dva ali več pa jih že omogoča začetek disciplinskih postopkov.

Prvič so bili sprejeti in so zdaj tudi uveljavljeni mednarodni standardi s pravno podlago za protidopinško izobraževanje, prav tako je povsem nov pravilnik o pravicah športnikov.

Terapevtske izjeme morajo biti transparentno zavedene

Ker so v številnih zdravilih tudi sredstva s prepovedanih seznamov, so za športnike dovoljene terapevtske izjeme, ki pa morajo biti zelo transparentno izvedene, da ne prihaja do zlorab, je med nizanjem sprememb na tem področju pojasnil Osredkar, predsednik odbora Sloada za terapevtske izjeme.

Ena izmed športnic, katere dopinški primer še ni končan, je slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej, ki se je v postopku sklicevala prav na terapevtsko izjemo.

Varuh športnikovih pravic opozarja na posebno previdnost pri predpisanih zdravilih

Varuh športnikovih pravic Rožle Prezelj | Foto: Getty Images Varuh športnikovih pravic Rožle Prezelj Foto: Getty Images Varuh športnikovih pravic Rožle Prezelj je opozoril na veliko previdnost in večkratno preverjanje snovi, ki so v zdravstveno predpisanih zdravilih za športnike.

Ti morajo namreč v dopinških postopkih dokazovati svojo nedolžnost, v nasprotju s siceršnjimi kazenskimi postopki.

Tudi standardi za zaščito zasebnosti in osebnih podatkov so za športnike "milejši" od splošne javnosti. Ohranjanje zdravja in poštenost športnih tekmovanj imata namreč pri tem prednost, kar je ugotovilo tudi evropsko sodišče. Prav zato so v letos uvedenih pravilnikih natančno opisani postopki in preostalo, da športniki vnaprej vedo, kakšne so njihove pravice in dolžnosti.

Ne spreglejte