Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
10. 7. 2011,
22.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Božidar Maljković Erazem Lorbek

Nedelja, 10. 7. 2011, 22.50

8 let

Božidar Maljković: Vsak ve, zakaj ga ni

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Srbski košarkarski strokovnjak Božidar Maljković ima že ob začetku reprezentančne akcije EP Litva 2011 nemalo skrbi. Tik pred zdajci se je nastopu v dresu Slovenije odpovedal še Erazem Lorbek.

Takšnega začetka reprezentančne akcije si verjetno niste zamislili, ko ste sedli na klop slovenske izbrane vrste. Odpovedi košarkarjev so se, kot je to pri nas že vsakoletna praksa, začele vrstiti druga za drugo, pred zborom pa ste dobili še klic Erazma Lorbka, da ne bo odpotoval v Litvo … Na splošno položaj ni najboljši. Ko sem govoril z ljudmi z zveze, smo bili trdno prepričani, da bodo prav vsi prišli na to reprezentančno akcijo. Drug za drugim so zaradi različnih vzrokov odpovedovali svoje udejstvovanje. Sprva je šlo za pet verjetno najbolj izkušenih košarkarjev. Sedaj nas je Lorbkov "ne" dodatno presenetil. A to je odločitev posameznika, zakaj ne bo igral za izbrano vrsto. Nowitzki, Rudy Fernandez, brata Gasol … igrajo vsako leto. Nobenega igralca ne bom kritiziral, če ga ne bo v reprezentanco. Vsak ve, zakaj ga ni. Seveda bi nam bilo vsem lepše, če bi bili kompletni. Vendar svet ni popoln. Spoštujem te, ki so prišli, in tiste, ki se bodo priključili 18. julija. Mislim, da morajo biti slednji prisotni v središču pozornosti, vendar je treba razumeti medije in narod. Podrobnosti glede Lorbkove odločitve pa bomo obelodanili čez dva dneva.

Po branilcu Benu Udrihu so se zaradi različnih razlogov za odpoved nastopa v dresu v reprezentanci odločili predvsem visoki košarkarji – Nesterović, Brezec, Vidmar in Lorbek. Sloveniji je začelo primanjkovati višine … Ob ustoličenju sem se sprva pogovoril z Udrihom ter Nesterovićem. Beno mi je dejal, da je zelo vesel, da sem prišel na mesto selektorja in da bo prihodnje leto 120-odstotno z ekipo. Pri Rašu je tudi položaj povsem jasen. Brezec je denimo na prvem kosilu v Ljubljani dejal, da bo nastopil, nato pa se je odločil drugače. Seveda je tudi pri Lorbku tako. Pri Vidmarju je bila višja sila – poškodba. Njemu sem v očeh videl, da si želi igrati, a žal ne more.

Ali nameravate koga dodatno vpoklicati? To je logično vprašanje. Malo moramo počakati, da vidimo, v kakšnem stanju smo z igralci, nato pa bomo videli, kaj in kako. Slovenija ni Francija, ki ima dvanajst igralcev iz lige NBA ter petdeset milijonov ljudi … Slovenija je majhna. Že mladi reprezentanti, ki odhajajo na prvenstvo, imajo zaradi poškodb le enajst igralcev. Iz kadra, ki ga imam, bom skušal narediti maksimalno. Do zdaj mi je uspevalo. Upam, da bo tudi s slovensko reprezentanco tako. Naredili bomo dobro ekipo in s trdim delom bomo nadoknadili izostanek igralcev, ki jih ni. Zdaj bodo imeli priložnost ti, ki so tu, da se z večjo minutažo dokažejo. To bo njihova priložnost.

Ali se bo zdaj spremenil kaj taktični načrt, ko v izbrani vrsti ni Erazma Lorbka, ki bi bil pomemben del ekipe? Moramo spreminjati, vendar ne veliko. To so malenkosti. Igrali bomo borbeno, kar nam ne bo mogel nihče očitati. Ali bomo najboljši na evropskem prvenstvu? Ne bomo. Tudi, če bi bili kompletni, ne bi bili. Vendar borbenosti nam ne more vzeti nihče.

Kako mislite zdaj urediti nastali položaj ter sestaviti konkurenčno centrsko linijo? Pomembno bo sodelovanje celotne ekipe. Ni pomembno, kdo dobi žogo pod košem – ali bo to Jaka Lakovič ali Uroš Slokar. Na veliki tekmi lahko tudi branilec pobere sedem žog. Direktor Barcelone je bil celo najboljši skakalec v ligi in nima 180 cm. Tu gre za pomemben segment – ali želiš ali ne želiš skakati. K temu je treba dodati še intuicijo ter pamet. Visoki košarkarji bodo seveda potrebovali pomoč. Tega se zelo dobro zavedam.

Kakšen je vaš odnos do igralcev, ki so odpovedali nastop? Bodo dobili naslednje leto prednost pred trenutnim kadrom, če bo slednji spisal veliko zgodbo v Litvi? Pri meni je vedno tako, da so vojaki, ki se bojujejo v težkih bitkah, v ospredju. To bom vsem košarkarjem tudi povedal. Nikdar v svoji karieri nisem prevaral igralca. Vsem vedno povem resnico.

Dodatno skrb povzroča majhna minutaža nosilcev v izbrani vrsti pri svojih klubih … To me najbolj skrbi. Slovenski igralci niso veliko igrali v klubih. Jaka Lakovič, Nachbar, Begić … niso imeli velike minutaže in niso bili najbolj zdravi. Tukaj bo pomembno, kako bomo vse skupaj uredili na parketu. Čas bo pokazal, koliko bo kdo zmožen igrati.

Bi lahko spregovorili o dometu te ekipe na evropskem prvenstvu? Nihče ne ve, niti tisti tam zgoraj. Vsi, ki gledajo košarko, pravijo, da bo najboljše evropsko prvenstvo doslej, ker bodo prišli najboljši igralci. Zakaj ne prihajajo slovenski igralci, je posebno vprašanje.

Ali je kapetan slovenske reprezentance že znan? V vseh ekipah sem vedno enako prakticiral in tudi v slovenski reprezentanci ne bo nič drugače. Košarkarji bodo anonimno glasovali za dva kapetana. Eden bo glavni, drugi pa bo njegov pomočnik.

Ne spreglejte