Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
23. 8. 2012,
13.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Božič Astana

Četrtek, 23. 8. 2012, 13.16

8 let

Borut Božič: Oni živijo z mano, ne jaz z njimi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kaj prinaša življenje v tujini, se zelo dobro zavedajo kolesarji. Večino leta so odsotni od doma, njihov delovnik pa ne traja le osem ur, pravi Borut Božič - v tej sezoni član Astane.

Profesionalno pot je Božič začel leta 2004 pri Perutnini Ptuj. Nenehno ga je gnala velika želja, da bi nekoč šel onkraj naših meja in nastopal v barvah uglednih klubov. Ta se mu je uresničila že po treh letih, ko je odšel najprej v Team LPR. "Prvič ko sem šel,je bilo malo strahu. Bil sem zaskrbljen. Vendar se mi zdi, da sem se hitro priklopil in prilagodil na okolje. Priznam, da potrebujem pri prestopu v novo okolje nekaj časa, da se privadim na prostor in nove ljudi. Ne povzroča pa mi to nobene težave," je svojo prvo izkušnjo opisal Božič.

V nadaljevanju kariere je kolesaril za Cycle Collstrop, Vacansoleil in zdaj za Astano. V dresu Vacansoleila je dosegel največji uspeh, ko je zmagal v šesti etapi znamenite dirke po Španiji (Vuelta). Splošno znano je, da so kolesarji veliko zdoma, natančno številko pa je povedal slovenski državni prvak: "Od 180 do 200 dni smo približno odsotni. Letos sem bil denimo 170 dni, vendar bo številka višja na koncu," pravi Božič, ki s klubskimi kolegi trenira skupaj praktično le decembra in januarja, ko so priprave.

Slabša plat profesionalnega kruha pa je preživljanje časa z družino, ki trpi ob odsotnosti vrhunskih športnikov, vendar pravi Borut, da so njegovi bližnji zelo razumevajoči: "Veliko trenutkov je, ki niso prijetni, a se prilagajamo. Kolesarjenje niso samo dirke. Kolesarstvo je način življenja. Ne delaš le 8 ur na dan, kot bi bil v službi. Kolesarstvo je 24-urni šport. Zahvaljujem se družini, ki me podpira. Pošteno povedano: oni se bistveno bolj prilagajajo meni. Oni živijo z mano, ne jaz z njimi."

Ko ti pride kolesarstvo v kri, je tam zasidrano, poudarjajo številni kolesarji. Povsem razumljivo je, da se ne bi odrekli poti vrhunskega kolesarstva, če jim je to ob trdem garanju ponujeno. "Večkrat sem že omenil, da kolo vozim, ker rad to delam. In kolo mi je še služba, ki jo rad opravljam. Zelo sem vesel, da lahko to počnem. Ob začetnih zavrtljajih v karieri mi je bil cilj, da se bom nekoč prebil v tujino. Uspelo mi je," je Sportalov pogovor zaključil vedno nasmejani Borut.

Ne spreglejte