Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 2. 2018,
12.05

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Slovenska rokometna reprezentanca Ilka Štuhec Ilka Štuhec Goran Dragić Goran Dragić Benjamin Savšek Bloudkove nagrade

Sobota, 17. 2. 2018, 12.05

6 let, 2 meseca

Bloudkove nagrade za leto 2017

Država nagradila zlate košarkarje, bronaste rokometaše ter svetovna prvaka Savška in Štuhčevo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
Bloudkove nagrade 2017 | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca, slovenska moška članska rokometna reprezentanca, kanuist Benjamin Savšek in alpska smučarka Ilka Štuhec so prejemniki Bloudkovih nagrad za leto 2017. Na 52. podelitvi najvišjih državnih priznanj za šport na Brdu pri Kranju so podelili še 11 Bloudkovih plaket.

Vsi štirje nagrajenci so nagrado prejeli za vrhunski mednarodni dosežek - moška članska košarkarska reprezentanca ga je dosegla z osvojitvijo naslova evropskega prvaka, rokometna reprezentanca z bronom na svetovnem prvenstvu, Benjamin Savšek in llka Štuhec pa z naslovom svetovnih prvakov v svojih disciplinah.

Bloudkove plakete so prejeli Darko Butinar, Gorazd Hren, Ema Klinec, Rafko Križman, Matija Krnc, Primož Roglič, Janez Svoljšak, kajak - kanu dvosed Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić, Ljubljanski maraton, Nogometno društvo Gorica in ženska reprezentanca do 23 let v odbojki.

Fotogalerija - podelitev Bloudkovih nagrad / fotograf Žiga Zupan/Sportida:

Fotogalerija
1 / 26

Predsednik odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj Miroslav Cerar je v nagovoru poudaril, da odbor s posebno pozornostjo spremlja dogajanje v športnih arenah in na prizoriščih. "Leto 2017 ni bilo olimpijsko leto, a rezultati in uspehi niso izostali. Celo nasprotno! Delo odbora je bilo še težje," je poudaril.

Izstopali so ekipni športi

Tokrat so po njegovih besedah izstopali ekipni športi. Najprej na začetku leta 2017 rokometna reprezentanca z osvojeno bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Franciji, nato košarkarska reprezentanca, ki je z zlato medaljo na evropskem prvenstvu poskrbela za nacionalno evforijo in to, da je beseda leta 2017 postala "evropski prvaki". Vse skupaj so podkrepile še odbojkarice do 23 let, ki so na domačem svetovnem prvenstvu osvojile srebrno kolajno.

Vsi dobitniki Bloudkovih nagrad in plaket za leto 2017 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Vsi dobitniki Bloudkovih nagrad in plaket za leto 2017 Foto: Žiga Zupan/Sportida

Do razpisnega roka, 16. decembra 2017, je prispelo skupno 63 vlog za 46 posameznih nominirancev, torej posameznikov, ekip, društev oziroma klubov. Za nagrado je bilo predlaganih skupno 21 kandidatov, za plaketo pa 25 kandidatov.

Po mnenju Cerarja je ena temeljnih značilnosti slovenskega športa njegova raznovrstnost. Včasih je po njegovih besedah veljalo, da smo lahko Slovenci zaradi svojih lastnosti uspešni le v individualnih športih, ki zahtevajo veliko napora in vztrajnosti. Vendar pa so zacveteli tudi ekipni športi. Ne le nogomet, kot velja marsikje po svetu, v Sloveniji je zares pognalo na tisoče športnih cvetov, je še dejal predsednik odbora.

Brez poraza do evropskega Olimpa

Slovenska reprezentanca v košarki je aktualni evropski prvak. | Foto: Reuters Slovenska reprezentanca v košarki je aktualni evropski prvak. Foto: Reuters Slovensko moško člansko reprezentanco sta za Bloudkovo nagrado predlagala Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez in Košarkarska zveza Slovenije. Kot je navedeno v obrazložitvi, je košarkarska reprezentanca od leta 1991 trinajstkrat nastopila na evropskih prvenstvih, a najboljši rezultat je dosegla leta 2017, in sicer zmago. Do nje je prišla brez poraza. V finalu v Istanbulu je premagala Srbijo in osvojila zlato.

Članska reprezentanca v zasedbi Goran Dragić, Matic Rebec, Anthony Randolph, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Edo Murić, Jaka Blažič, Gašper Vidmar, Saša Zagorac, Žiga Dimec, Vlatko Čančar, Luka Dončić je pod taktirko svojega trenerja in selektorja Igorja Kokoškova postala evropski prvak in s tem dosegla največji uspeh slovenskega ekipnega športa. Slovenski košarkarji so s tem dokazali, da se niso ustrašili zgodovinske priložnosti, ampak so tekmo odigrali v stilu največjih zvezdnikov evropske košarke.

Rokometaši z zgodovinskim preobratom do brona

Slovenska rokometna reprezentanca je lani na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojila tretje mesto. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska rokometna reprezentanca je lani na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojila tretje mesto. Foto: Vid Ponikvar Izjemen podvig je v lanskem letu dosegla tudi moška članska rokometna reprezentanca. Ta je Slovenijo do zdaj že trikrat zastopala na olimpijskih igrah, osemkrat na svetovnih in desetkrat na evropskih prvenstvih. Največja uspeha sta srebrno odličje z evropskega prvenstva leta 2004 in osvojitev tretjega mesta na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 2017, ko je po izjemni končnici oz. kar zgodovinskem preobratu na kolena spravila južno sosedo Hrvaško.

Kot je zapisano v obrazložitvi, je reprezentanca pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića in v zasedbi Tilen Kodrin, Darko Cingesar, Borut Mačkovšek, Jan Grebenc, Nik Henigman, Marko Bezjak, Miha Zarabec, Jure Dolenec, David Miklavčič, Vid Kavtičnik, Blaž Janc, Gašper Marguč, Blaž Blagotinšek, Matej Gaber, Vid Poteko, Matevž Skok, Urban Lesjak, Urh Kastelic s tem osvojila prvo člansko kolajno v kolektivnih športih v zgodovini Slovenije na tekmovanjih najvišjega ranga, kamor spada svetovno prvenstvo.

Ta generacija je med drugim osvojila šesto mesto na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kar je še vedno najboljši dosežek v zgodovini nastopov slovenskih reprezentanc v kolektivnih športih, ko gre za nastop na olimpijskih igrah.

Benjamin Savšek orje ledino in premika meje mogočega

Benjamin Savšek je aktualni svetovni prvak v slalomu na divjih vodah. | Foto: Nina Jelenc Benjamin Savšek je aktualni svetovni prvak v slalomu na divjih vodah. Foto: Nina Jelenc Tudi kanuista Benjamina Savška je za nagrado predlagal Olimpijski komite Slovenije, ob njem pa še Kajakaška zveza Slovenije in Kajak kanu klub Tacen. V pojasnilu so zapisali, da se je Savšek v svoji 22-letni športni karieri izbrusil v vrhunskega slovenskega športnika. Že vrsto let je član slovenske reprezentance in eden najboljših kanuistov v slalomu na divjih vodah na svetu.

Da spada v sam svetovni vrh, kažejo številni vrhunski rezultati na domačih in mednarodnih tekmovanjih, v svetovnem pokalu, na evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijskih igrah. Vsi njegovi športni napori, odrekanja, treningi in absolutna osredotočenost na dosego ciljev so leta 2017 obrodili njegov najboljši rezultat. Benjamin je osvojil naslov svetovnega prvaka v slalomu na divjih vodah v Pauju v Franciji.

Potem ko je bil na dveh svetovnih prvenstvih zapored dvakrat drugi, se mu je leta 2017 uspelo povzpeti na najvišje mesto. S svojim odnosom do športa in športnim načinom življenja je velik zgled mlajšim tekmovalcem in njihov vzornik. Z vrhunsko tehniko orje ledino v kanuju in premika meje mogočega v svojem športu. Leta 2012 je že prejel plaketo Stanka Bloudka, v letih 2013, 2014 in 2015 pa priznanje za športnika Ljubljane.

Vedno nasmejana prvakinja v kraljevi disciplini

Ilka Štuhec je blestela v sezoni 2016/17. | Foto: Vid Ponikvar Ilka Štuhec je blestela v sezoni 2016/17. Foto: Vid Ponikvar Vedno nasmejana Ilka Štuhec zagotovo spada med najboljše slovenske in svetovne smučarke in je pravi sinonim za pozitivno energijo ter simbol junaškega boja za postavljeni cilj. Trikratna mladinska svetovna prvakinja, v slalomu in kombinaciji leta 2007 v Flachauu in smuku leta 2008 v Formigalu, je kar nekaj časa čakala na naskok na vrh, saj je imela ogromno težav s poškodbami, je navedeno v obrazložitvi.

A je tudi to zmogla ob veliki podpori svojih najbližjih, predvsem mame Darje Črnko - podpornice, zaupnice, pa tudi trenerke in serviserke. Ilka, ki je sposobna nastopati v vseh alpskih disciplinah, je februarja 2017 nastopila na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu v Švici in upravičila vlogo dolgo pričakovane favoritinje za zlato. Sprva ni kazalo najbolje, saj je imela v superveleslalomu in kombinaciji nekaj smole, a se ji je le uspelo zbrati in 12. februarja postati prvakinja v kraljevi disciplini alpskega smučanja.

Vrhunski dosežki so se od takrat kar vrstili, med njimi drugo mesto v skupnem seštevku superveleslaloma, mali kristalni globus v smuku in kombinaciji ter drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Poškodba kolena pred začetkom letošnje smučarske sezone je naši Ilki znova prekrižala načrte. Čeprav njenih nastopov letos ne moremo spremljati, Ilka trdo gara, da se bo prihodnjo sezono lahko vrnila na snežne strmine.

Ne spreglejte