Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
16. 2. 2013,
18.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Andrea Massi Tina Maze Schladming

Sobota, 16. 2. 2013, 18.39

8 let

Andrea Massi: Storil sem napako, a se ne kesam

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Upam, da bodo uspehi Tine Maze dobili prednost pred nepomembnimi dogodki," je črto pod SP 2013 in "afero frekvenca" potegnil Andrea Massi.

Za Tino Maze in celotno ekipo se je prvenstvo končalo s slalomom. S kakšnimi besedami bi ga opisali? Videlo se je, da živčni sistem ni deloval tako, kot bi moral. V prvem nastopu je bilo to opazno v zgornjem delu. V drugo je Tina začela dobro, a kmalu sem uvidel, da ni bilo prave mentalne energije. Velja pa poudariti, da je ta tekmovalka pred tem petim mestom v Schladmingu osvojila tri kolajne. Lahko rečem, da je več kot izpolnila svojo dolžnost.

Tri kolajne so sanjski plen. Je bilo možno doseči še četrto, denimo v slalomu? Bi ga kljub vrhunskemu petemu mestu lahko označili za zapravljeno priložnost? Vedno lahko govorimo o zapravljeni priložnosti. Tekma je bila odprta vse do konca. Ne moremo vedno zahtevati kolajne. Že tako ali tako zahtevamo veliko. Treba je sprejeti dober rezultat, čeprav je seveda jasno, da se na svetovnih prvenstvih bori za kolajne.

Ko smo ravno pri kolajnah … Bi pred prvenstvom sprejeli eno zlato in dve srebrni? Ne. Tako ne gre. Kolajne se osvaja sproti. Vzeti jih je treba na koncu. Tina je imela odprte vse možnosti. Na koncu je na petih tekmah trikrat stopila na stopničke. Odlično!

Prvenstvo je za vas torej končano. Je s tem tudi hotelski incident zaprto poglavje? Da. V oči pa bode, da se je lani nekaj zgodilo pred Zlato lisico v Kranjski Gori, tokrat med svetovnim prvenstvom. Še najbolj modro se je odzval predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga. Kot šef je priznal, da stvari ne delujejo tako, kot bi morale. Jaz po drugi strani priznam napako. Podlegel sem provokaciji. Ne poznate ozadja. Ker se trudim na terenu, živci nato včasih popuščajo. Se pa ne kesam. Moja reakcija je bila manjša od provokacije.

Ob komentiranju slalomskega razpleta dogodka in vseh posledic niste navedli kot moteči element pri pripravi na tekmo. Je vse skupaj vseeno kaj vplivalo na Tino? Tina je zrela, a tudi zelo občutljiva tekmovalka. Je oseba z visoko stopnjo morale. Kar se je zgodilo, ni bilo moralno. Na tej ravni prevzemam svojo odgovornost. Ponavljam, jaz se ne kesam. Če pa je vse skupaj vplivalo na Tino, je to moja krivda. Tudi jaz sem človek. Soočam pa se s stalnimi provokacijami. Kar se je najboljši tekmovalki na svetovnem prvenstvu zgodilo pri radijskih postajah, je nekaj, kar se lahko zgodi le v slovenski reprezentanci.

Ne verjamete, da je šlo za naključno napako? Ne.

Po vašem mnenju naj bi vam torej namerno povzročali težave? Da, bojkot. Ne sprejemam izgovorov. Položaj poznajo vsi. Verjetno veste, da določeni ljudje zapuščajo ekipo, ob tem z repom še zadnjič udarjajo. To delajo ljudje, ki škodijo smučanju. Upam le, da bodo prišli novi obrazi, boljši od nas in poskrbeli za še boljše rezultate. Smučanje je namreč lep šport. Znova bi se vrnil k predsedniku Ulagi, ki je dejal, da je treba položaj urediti. V petek sem se pogovarjal z največjimi pokrovitelji SZS. Podpirajo me in spoštujejo moje delo. Vedo, da nisem v konfliktu. Žal pa je tu preveč ignorance. Jaz sem se z ignoranti obnašal ignorantsko. A tudi moj živčni sistem ni neomejen.

Vračate se v svetovni pokal, kjer ste zelo blizu uspehu, o katerem ste sanjali. Čutite to bližino? Bolj bi dejal, da čutim grenkobo v srcu zaradi ljudi, ki bojkotirajo šport. Ne bom delal panike, a to se v Sloveniji dogaja. Po drugi strani pa poglejte ekipo Tine Maze. To so ljudje, ki vsako sekundo delajo za tekmovalko in jo spoštujemo. Nimamo časa za pivo in opravljanje tekmovalcev za točilnim pultom. Svoje ekipe ne bi nikoli več zamenjal. So kot vojaki. Žal pa je v slovenskem alpskem smučanju zasidrana neustrezna mentaliteta. Govorim o obrekovanju, frustracijah, neznanju …. To je svojevrstna epidemija. Primož Ulaga mora zato kot zdravnik vzeti metlo in vse počistiti. Od A do Ž. Od serviserjev do pomočnikov, ki se na tekmovanjih pojavljajo s tujimi bundami. Težko delo čaka tudi naslednika Vlada Makuca, ki je sprožil vse skupaj. Še enkrat bom ponovil. Moja reakcija je bila nekulturna in neprimerna, a bila je manjša od provokacije. Jaz nikoli nikogar ne provociram. Ne oglašam se v druge radijske kanale. Ko denimo Ana Bucik sprejema informacijo, se ne igram.

Znova četrtkova zgodba … Še enkrat bom ponovil. To je bil bojkot. Dobil sem namige, da je bilo vse skupaj načrtovano. No, vse skupaj je lahko tudi plod ignorance. Poudaril bi še, da se ukvarjamo s športom. Nekdo pa je v dogodek vmešal politiko. To ne spada k mojemu obnašanju in spoštovanju do vaše države in zastave. Tako kot se trudim govoriti v slovenščini, tako gojim tudi spoštovanje do vaše države. Ne toleriram pa, da se mi v usta polagajo besede. Manipulacija s politiko in besedami je neprimerna. Partizani in fašisti? Lepo vas prosim … Pustimo te stvari tam, kjer so se končale. Naši predniki so tako ali tako storili že veliko škode. Mitja Kunc … Če bi se oklenili vaše predpostavke o bojkotu, bi tudi sklepali, da si žaga vejo, na kateri sedi … Ne bi bil prvi. Tudi zaradi tega nisem sprejel opravičila. Poglejte, ali je bila stvar naključna, kar mislim sam, ali pa govorimo o popolni ignoranci. Kot bi vojak pritisnil na gumb in sprožil raketo. S pokroviteljem sem preveril delovanje radijskih postaj. Vse so delovale brezhibno. Ob 10. uri, ko dajem informacije, pa se je zataknilo.

Ne spreglejte