Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2017,
9.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Donald Trump NFL protest

Četrtek, 28. 9. 2017, 9.10

6 let, 6 mesecev

Ameriški navijači v sporu okrog himne močno razdeljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
protest NFL | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump s svojimi napadi na športnike, ki imajo po njegovem mnenju neprimeren odnos do nacionalnih simbolov, ni sprožil le vala protesta. Številni so se jasno postavili tudi v bran predsedniku in množično zažigajo navijaške izdelke, celo vstopnice, poročajo ameriški mediji.

Vse se je začelo s Colinom Kaepernickom, ki je na tekmah NFL klečal ob predvajanju ameriške himne in želel na ta način opozoriti na rasizem v ameriški družbi in nasilje policije nad temnopoltimi Američani. Kaepernick je dobil številne podpornike, a tudi številne kritike in ostal celo brez službe. Nazadnje se je kritikom priključil kar sam predsednik Trump.

Prav s kritiko Trumpa je zadeva dobila povsem novo dimenzijo, ki je razdelila športnike in navijače. Prav zadnji so se množično ogorčeno odzvali nad nespoštovanjem zastave in himne ZDA in na tviterju pod hashtagom NFLBurnNotic množično objavljajo, kako uničujejo in zažigajo drese in vstopnice moštev, za katere so do včeraj goreče navijali.

Igralec moštva Pittsburgh Steelers Alejandro Villanueva je v nedeljo kot edini član svoje NFL ekipe med igranjem himne stal na igrišču, spoštljivo do vseh simbolov. Izkazalo se je, da je šlo za pomoto. | Foto: Getty Images Igralec moštva Pittsburgh Steelers Alejandro Villanueva je v nedeljo kot edini član svoje NFL ekipe med igranjem himne stal na igrišču, spoštljivo do vseh simbolov. Izkazalo se je, da je šlo za pomoto. Foto: Getty Images Iz izjav navijačev na družbenih omrežjih je nekako jasno, da dejanjem športnikov manjka cilj, ki ga želijo doseči, in da so očitki na račun države preveč splošni. Številni navijači namreč še kako cenijo delo policistov, ki med svojim delom umirajo v ameriških mestih. Spet drugi menijo, da športniki in navijači ne smejo žaliti himne in zastave države, ki se je dolga leta bojevala za demokracijo na zemeljski obli in tisoči ameriških vojakov so v tem boju izgubili življenje.

Spor se še ni prenesel tudi v slačilnice. Do zapleta pa je prišlo v nedeljo, ko je igralec moštva Pittsburgh Steelers Alejandro Villanueva kot edini član svoje NFL ekipe med igranjem himne stal na igrišču, spoštljivo do vseh simbolov, preostali so se odločili za protest. In v tem tednu je njegov dres postal najbolj prodajan dres v ligi.

Villanueva, tudi vojni veteran iz Afganistana, pa razkriva, da je šlo za pomoto. Da je preprosto zamudil odhod ekipe v slačilnico in skupinski protest, s čimer želi poudariti, da se športniki za svoje akcije odločajo skupaj. Morda so prav športniki opozorili na nesmiselne napade Trumpa, ki je v svojih izjavah sicer obsodil nespoštovanje himne, a doslej se ni opredelil do izvora protesta in realnih težav družbe, na katere opozarjajo športniki. Vsaj začasno pa je politično pozornost usmeril v obroben problem, s katerim se spopada najvplivnejši človek na svetu.

Ne spreglejte