Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
10. 1. 2018,
16.11

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Tiger Woods golf Michael Jordan košarka najbogatejši šport zaslužek plača infografika

Sreda, 10. 1. 2018, 16.11

6 let, 3 mesece

Zaslužki največjih športnikov

25 najbolje plačanih športnikov vseh časov

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Michael Jordan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na lestvico 25 najbolje plačanih športnikov vseh časov se je pred tri igralce golfa uvrstil le gospod košarka osebno, to je košarkar Michael Jordan. Skupno je teh najbolje plačanih 25 športnikov iz osmih različnih športnih panog v karieri zaslužilo 19,4 milijarde dolarjev.

Ameriški finančni medij Forbes je objavil lestvico najbolje plačanih športnikov vseh časov. Med zaslužke so štete plače, bonusi, denarne nagrade, sponzorstva in licenciranje, provizije od knjig, načrtovanje igrišč za golf in pojavljanje v različnih reklamah za sponzorje. Šteti so zaslužki od začetka profesionalne kariere športnika do 1. 6. 2017. Vključujejo tudi zaslužke po končani karieri, dobički investicij niso vključeni. Številke so prilagojene inflaciji.

25 največjih športnikov vseh časov glede na zaslužek je skupaj zaslužilo 19,4 milijarde dolarjev. Prihajajo iz osmih različnih športov, med katerimi je največ, to je pet, igralcev golfa, košarkarjev in boksarjev. Med najboljšimi štirimi so trije igralci golfa, pet najbolje plačanih igralcev golfa skupaj pa predstavlja 30 odstotkov skupnega zaslužka vseh 25 športnikov na lestvici.

Športno plačo je nazadnje zaslužil leta 2003, a je vseeno zaslužil največ

Moštva v košarkarski ligi NBA si lahko privoščijo nekoliko razmetavanja z denarjem, saj imajo s televizijskima hišama TNT in ESPN podpisano pogodbo, po kateri bodo prejela 24 milijard dolarjev. Nekaj tega bogastva delijo tudi z igralci, saj je trenutno v ligi 29 igralcev sredi svoje 94 milijonov dolarjev vredne pogodbe (LeBron James ima triletno pogodbo, preostalih 28 petletne).

94 milijonov je meja, ki je z zaslužki v celotni karieri ni presegel največji igralec vseh časov, to je veliki Michael Jordan (93,8 milijona ameriških dolarjev zaslužka s plačami v karieri). Vseeno je igralec največji zaslužkar med športniki, saj je sponzoriranje igralcev popeljal na novo raven. To se z njegovo upokojitvijo leta 2003 ni končalo in tako je postal najbolje plačani športnik vseh časov.

Njegov največji podpornik je bilo podjetje Nike, s katerim je sponzorsko pogodbo podpisal že pred svojo prvo sezono novinca v ligi. Petletna pogodba mu je prinesla 2,5 milijona dolarjev in bonuse. Znamka Jordan je eksplodirala in je danes 3,1-milijardni globalni posel, prihodki katerega so se v zadnjem letu povečali za 13 odstotkov (pred dvema letoma so se prihodki povečali za 800 milijonov dolarjev).

 

Ne spreglejte