Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
30. 9. 2017,
21.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Uroš Zorman Urban Lesjak Blaž Janc Branko Tamše Kielce Celje Pivovarna Laško

Sobota, 30. 9. 2017, 21.45

6 let, 6 mesecev

Po tekmi med Celjem in Kielcami

Zvezdniške Kielce so šle v Celju še drugič na led #foto #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Celje Kielce | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Celjski rokometaši so poskrbeli za prvi presežek sezone v ligi prvakov. Na tretji tekmi so premagali poljske Kielce z 31:27. Naslednja jih čaka 8. oktobra, ko bodo gostovali v Parizu.

Zmaga za oblizniti prste: celjski rokometaši so v svojem Zlatorogu na kolena spravili velikega favorita, evropskega prvaka iz leta 2016 in rednega udeleženca zaključnih turnirjev, poljske Kielce. Končni rezultat je bil 31:27.

Tokrat v igri niso imeli izrazitih padcev, v vratih pa je blestel Urban Lesjak (11 obramb). Gal Marguč je dal sedem golov, presenečenje tekme, prav iz Kielc v Celje posojeni Daniel Dušebajev pet, Darko Djukić pa za Kielce šest. Veliko zmago mlade celjske ekipe je (žal) pospremilo le tri tisoč gledalcev, kar je nekaj več kot polovica kapacitete Zlatoroga.

Kot da ji navijači še ne bi verjeli ... To je bila prva zmaga pivovarjev v ligi prvakov to sezono, pred tem so izgubili z Veszpremom in Aalborgom. Kielce so Celjani na domači tekmi premagali že v lanski sezoni.

Branko Tamše je bil zmage vesel, ni pa se utapljal v evforiji. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Branko Tamše je bil zmage vesel, ni pa se utapljal v evforiji. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Zmaga kolektiva

"Zahvalil bi se fantom, ker so verjeli v to, kar delajo. Pred nami je bila fantastična ekipa s samimi vrhunskimi posamezniki, moji fantje pa so do potankosti upoštevali dogovorjeno. V napadu smo igrali brez Boruta Mačkovška, ki ima težave s komolcem. Brez njega smo dokaj zgodaj ostali tudi v obrambi. Naša moč je kolektivna igra. Žiga Mlakar v napadu tokrat ni zadeval. Drugi fantje so potegnili voz. Čestitam fantom za boj, hvala navijačem na čelu s Florijani. Zavedam se, da ne bo vsak teden tako. Dobili smo potrdilo, ki jutri ne bo več štelo. Trenirati moramo naprej in poskušati narediti še kaj podobnega," je bil zadovoljen, a ne evforičen celjski trener Branko Tamše

"Predvsem v prvem polčasu smo zapravili preveč čistih priložnosti. Celjani so si priigrali precejšnjo razliko, ki smo jo več čas lovili, a nikdar ujeli. Celje je zasluženo zmagalo, za kar mu iskreno čestitam," je povedal Blaž Janc, mladenič, ki je še februarja sodeloval pri zmagi nad Kielcami, a tedaj na celjski strani.

Daniel Dušebajev je odigral najboljšo tekmo v celjskem dresu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Daniel Dušebajev je odigral najboljšo tekmo v celjskem dresu. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Velika vloga Dušebajeva v "družinski" tekmi

Urban Lesjak, ki je v odlični formi, Gal Marguč, Žiga Mlakar, do te tekme prvi strelec tekmovanja, Jaka Malus, Daniel Dušebajev, Tilen Kodrin in Kristian Bećiri so začeli tekmo s Kielcami. Dušebajeva, ki je zaigral proti očetu Talantu, trenerju Kielc, in bratu Alexu je v obrambi menjal Borut Mačkovšek.

Izvrstni Urban Lesjak

"Lesi, Lesi," je odmevalo v žal spet le približno dvotretjinsko napolnjeni dvorani Zlatorog sredi prvega polčasa. Lesjak, pomožni kapetan Celjanov, je do odmora ustavil devet žog, od tega je bila večina "zicerjev" in protinapadov, dodal pa je eno obranjeno sedemmetrovko.

Urban Lesjak o tekmi #video

Le 12 prejetih golov v pol ure

O kot obramba | Foto: Urban Urbanc/Sportida O kot obramba Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenski prvaki, ki so z igralcem manj dosegli kar pet golov, so tako v nasprotju z začetkom tekme uveljavili svojo hitro igro. Tako ni prišel preveč do izraza slab strelski večer Mlakarja – do zdaj na dveh tekmah 22 golov –, ki se je po 20 minutah usedel na klop s strelom 0/5.

Kielce, pri katerih sta v prvi postavi začela Blaž Janc, ki ga je Lesjak dobro omejil, in Uroš Zorman, niso imele veliko rešitev na celjsko postavljeno obrambo, ki je delno nevtralizirala podaje na črto proti Julenu Aguinagaldeju.

V prvem polčasu so Poljaki izgubili kar devet žog, Celjani šest, od tega dve že v prvi minuti. Pivovarji so imeli tik pred odmorom po zadetku Luke Mitrovića že šest golov prednosti (15:9), pred tem pa večkrat štiri. S takšno razliko so tudi sklenili polovico tekme. V pol ure so dobili le 12 golov.

Globljo obrambno postavitev so Celjani smiselno razbijali s podajami proti Igorju Aniću. A po nekaj preglavicah v napadu so se Kielce s serijo 3:0 v le slabih dveh minutah bliskovito približale le na gol minusa. Z goloma razpoloženega Marguča in Mačkovška na prazen gol so Slovenci spet lažje zadihali, vendar le za kratko.

Mačkovšek z rdečim kartonom in rezervni aduti

A v 42. minuti je Mačkovšek, eden najpomembnejših obrambnih igralcev Celja, dobil tretjo izključitev in rdeči karton. Ob glasnem negodovanju in besu občinstva je moral priljubljeni slovenski reprezentant na tribuno, a Celjani so imeli še rezervne adute. Prišlek iz Škofje Loke Aljaž Panjtar je na primer obranil sedemmetrovko odličnemu Darku DjukićuJaka Malus pa je ukradel žogo in zabil iz protinapada.

Mož odločitve Luka Mitrović

Vajo je ponovil kapetan David Razgor in Celjane po dolgem času spet popeljal na plus pet (25:20). A do konca je bilo še več kot deset minut. Te so se za Celje začele skrb vzbujajoče: z dvema zaporednima izključitvama. Vseeno se je ob fanatični bojevitosti – obeh ekip – in izvrstni energiji s tribun celjska prednost spet povzpela na štiri gole.

Luka Mitrović (drugi z desne) je dosegel dva pomembna gola v končnici. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Luka Mitrović (drugi z desne) je dosegel dva pomembna gola v končnici. Foto: Urban Urbanc/Sportida
Dvakrat pa so pivovarji celo napadali za plus pet. Blaž Janc je v 58. minuti zadel za 26:28, a Celjani so odgovorili maestralno: z zaporednima goloma Luke Mitrovića, ki je odločil tekmo in Celjane popeljal do druge zaporedne zmage v Zlatorogu nad Kielcami. 31:27. Za sladkorček je prvi gol v ligi prvakov dosegel še komaj 17-letni primorski biser Domen Makuc.

Zdaj v Pariz

Naslednja tekma Celjane čaka proti enemu izmed glavnih kandidatov za naslov evropskega prvaka iz Pariza, in to na gostovanju. Srečanje bo 8. oktobra. Naslednja domača tekma bo na sporedu 14. oktobra, ko bodo v Zlatorogu gostovali beloruski prvaki iz Bresta z nekdanjima Celjanoma Vidom Potekom in Simonom Razgorjem.

Celje Pivovarna Laško : Kielce 31:27 (16:12)

Dvorana Zlatorog, gledalcev: 3.000, sodnika: Kurtagić in Wetterwik (oba Švedska).

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (11 obramb - 1 x 7-m), Panjtar (1 obramba - 1 x 7-m); Vujović 1, Jurečič 1, Malus 4, Razgor 1, Suholežnik, Marguč 7 (4), Mitrović 5, Kodrin 1, Makuc 1, Anić 3, D. Dušebajev 5, Mačkovšek 2, Mlakar, Bečiri 1.

Kielce: Szmal (4 obrambe), Ivić (7 obramb); Jurecki 2, A. Dušebajev 3, Kus 1, Aguinagalde 5, Bielecki 2, Jachlewski 2, Štrlek 4, Janc 2, Lijewski, Jurkiewicz, Zorman, Mamić, Bombač, Đukić 5 (2).

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 4 (4), Vive Kielce 4 (2).

Izključitve: Celje Pivovarna Laško 16, Vive Kielce 8 minut.
Rdeči karton: Mačkovšek (43.).
Ne spreglejte