Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
14. 10. 2017,
21.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Celje Pivovarna Laško Meškov Brest Branko Tamše Vid Poteko Jaka Malus Luka Mitrović

Sobota, 14. 10. 2017, 21.58

6 let, 6 mesecev

Po tekmi med Celjem in Meškovom

Zmaga, zaradi katere se lahko Celjani tepejo po glavi #foto

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
celje meškov meskov brest | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Celjski rokometaši so na peti evropski tekmi sezone osvojili tretjo točko. A obstaja občutek, da so proti beloruskemu prvaku Meškovu bolj izgubili zmago, kot pa si prisvojili remi. Bilo je 33:33.

Za Celjane je bila to ena najpomembnejših tekem sezone. Meškov kljub finančnemu potencialu in nekaterim zvezdnikom v elitni skupini A lige prvakov vsekakor spada v skupino tistih, proti katerim mora Celje meriti na zmago. Še posebej seveda doma.

In dve točki sta se Celju tudi nasmihali. Kar široko. Recimo na začetku drugega polčasa, ko so si priigrali pet golov prednosti, potem ko so vodili ves prvi del. In še v 57. minuti so imeli tri zadetke naskoka ter igralca več. V končnici pa je popustila zbranost. Belorusi so, čeprav vidno izmučeni, zadeli v praktično vsakem napadu. V 59. minuti so si priigrali izenačenje in imeli celo napad za zmago, a so se slovenski prvaki obranili.

Pogled z igrišča: Jaka Malus

Večer, ko je bil Meškov zrel za poraz

Jaka Malus je dosegel sedem golov, Luka Mitrović šest, Urban Lesjak je imel devet obramb, od tega dve sedemmetrovki. Dimitrij Nikulenkau je za Brest dosegel sedem golov, Petar Djordjić šest, Vid Poteko enega, Ivan Pešić je imel osem obramb.

Vsaka točka je sicer dragocena, a je toliko bolj škoda druge, saj je Celje do zadnjih minut delovalo res dobro, imelo razpoloženega vratarja, samozavest, glasne navijače, ob tem pa tudi sojenje, ki bi ga verjetno z veseljem imelo še kdaj. Gre pa tudi za načeloma neposrednega konkurenta za napredovanje v osmino finala. Vse to so razlogi, zaradi katerih se slovenski prvaki zaradi izpuščene zmage tolčejo po glavi.

Zdaj Celjane v ligi prvakov čakata dve izjemno zahtevni gostovanji. Najprej bodo 1. novembra obiskali Flensburg, nato pa 11 dni pozneje še Kiel, katerega igro snuje Miha Zarabec.

Pogled z igrišča #2: Vid Poteko

Kdo je Meškov Brest?

Meškov Brest je po klavrnem potopu Dinama iz Minska neomajni vladar Belorusije. Pod patronatom Aleksandra Meškova, pomembnega človeka v ruskem naftnem gigantu Gazpromu, želi klub lepo zgodbo spisati tudi v Evropi, kjer je že nekaj sezon več kot konkurenčen v elitni diviziji. Finančno zaledje je nesporno, drugi vidiki, na primer organizacija ali (ne)privlačnost okolja, pa preprečujejo, da bi v Brestu igralo še več najboljših igralcev.

Teh že zdaj nikakor ne manjka: vratar je hrvaški reprezentant Ivan Pešić, že leta v Belorusiji v napadu igra eden najboljših krožnih napadalcev na svetu Rastko Stojković, slovita novinca sta ruski reprezentant Konstantin Igropulo in srbski Petar Djordjić, izkušnje je v klub prinesel Čeh z obilico prakse iz bundeslige Pavel Horak … Že nekaj sezon v Belorusiji igra Simon Razgor, ki je trenutno na bolniškem dopustu, od poletja pa je član Meškova tudi Vid Poteko, ki mamljivi ponudbi ni mogel reči ne. Skratka, gre za klub visokega finančnega potenciala.

Zakaj v rožnatih dresih?

V znamenje podpore boju proti raku na dojkah bodo Celjani na vseh gostujočih tekmah nosili rožnato opravo. Prvič so se v njej predstavili že v Parizu v prejšnjem krogu. Tokrat so ob sodelovanju z organizacijo Europa Donna v rožnatem odtenku prvikrat v zgodovini odigrali tudi domačo tekmo.

Zlatorog je bil spet le polovično napolnjen, a vseeno glasen. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Zlatorog je bil spet le polovično napolnjen, a vseeno glasen. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Borut Mačkovšek se je vrnil

Urban Lesjak, Gal Marguč, Žiga Mlakar, Jaka Malus, Dani Dušebajev, Tilen Kodrin in Kristain Bećiri je bila prva sedmerka Branka Tamšeta, ki jo je v obrambi dopolnjeval povratnik po poškodbi Borut Mačkovšek. Letošnja klasika.

Klasična v medsebojnem razmerju je bila tudi izenačenost obeh ekip, ki sta lani v ligi prvakov dvakrat remizirali. Tokrat nobena ni pobegnila na več kot gol prednosti - vse do dobre polovice prvega polčasa, ko je za 12:10 zadel to sezono zelo dobri Malus.

O kot obramba

Obramba je ključna beseda pri celjski zasedbi in tokrat je bila ta dobra. Tamše je kombiniral različici 6-0 in 5-1. Dobro je delovalo hitro izvajanje centra in tudi nad islandskima sodnikoma se tokrat gostitelji niso imeli kaj pritoževati.

V napadu je bila žoga tekoča, iskalo se je najboljše položaje za strel, na igrišču so se že v prvem polčasu zvrstili vsi igralci. Skratka, Celje je proti ekipi z bistveno debelejšim mošnjičkom delovalo zelo spodbudno in imelo ob koncu prvega polčasa tudi štiri gole plusa in celo napad za 19:14, a se je ta sprevrgel v beloruski protinapad.

Z izključitvijo je Branko Tamše spodbodel navijače, da so še bolj podprli gostitelje. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Z izključitvijo je Branko Tamše spodbodel navijače, da so še bolj podprli gostitelje. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Izključitev Branka Tamšeta

Drugi polčas se je za Celjane začel odlično. Hitro so pobegnili na plus pet in imeli napad za še gol več. Ivan Pešić je pripomogel k temu, da so Belorusi ostajali v igri. V 43. minuti je bil zaradi protestov proti sodnikoma izključen Branko Tamše. Velenjčan je bil povsem zraven, ko sta Islandca dosodila avt za goste, a se ni strinjal z njegovo smerjo in se odzval zelo energično. To bi se lahko izkazalo kot poteza tekme.

Gledalce je katapultiralo s stolov in v Zlatorogu so odmevali predirljivi žvižgi. Z igralcem manj so pivovarji prek Igorja Anića in Mitrovića dosegli dva zadetka, dobili pa nobenega. Spet so lažje zadihali, a zmago izpustili v končnici.

Beloruski napad za zmago

Čeprav je Meškov telesno vidno padel, ga je reševal izjemni organizator igre Nikulenkau, ki je v zadnjih desetih minutah dosegel kar pet golov. Po vodstvu za tri gole v 57. minuti bi morali Celjani le dokončati delo, a jim je to preprečil Pešić, po drugi strani pa so lahko celo zadovoljni, da so se obranili v zadnjem beloruskem napadu, pred katerim je Sergej Bebeško vzel še minuto odmora. 

Celje PL : Meškov Brest 33:33 (18:15)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 2500, sodnika: Eliasson in Palsson (oba Islandija).

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (9 obramb - 2 x 7-m), Vujović 1, Jurečič, Malus 7, Razgor 2, Suholežnik 1, Marguč 5 (3), Panjtar, Mitrović 6, Kodrin, Anić 3, Dujšebajev 2, Mačkovšek, Mlakar 4, Bećiri 2, Ocvirk.

Meškov Brest: Pešić (7 obramb), Rutenka 4, Kulak 1, Škurinskij, Jurnjok 1, Poteko 1, Nikulenkau 7, Stojković 3 (1), Šumak, Vukić 4, Prodanović, Horak 1, Mijatović (4 obrambe), Igropulo 2, Djordjić 6, Šilovič 3.

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 3 (3), Meškov Brest 3 (1).

Izključitve: Celje Pivovarna Laško 8, Meškov Brest 10 minut.

Rdeči karton: /.

 

 

 

Ne spreglejte