Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 1. 2015,
8.12

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

intervju Gorazd Škof svetovno prvenstvo Katar

Torek, 13. 1. 2015, 8.12

8 let, 4 mesece

Že skoraj poldrugo desetletje vratar in zabavljač prve vrste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rokometaši do odhoda na svetovno prvenstvo v Katar odštevajo ure. Gorazd Škof pri 37 letih lahko mlajšim soigralcem zaupa marsikaj koristnega.

Gorazd Škof je fant za vzdušje, vselej s šalo na zalogi. Fant, čigar ime se skandira na novinarski tribuni in ki za soigralčevo bledico predpiše čašo cvička. Že več kot deset let je številka ena v slovenskih vratih. Svetovno prvenstvo v Katarju je njegovo deveto veliko tekmovanje. Pravzaprav je med najzaslužnejšimi, da si je Slovenija sploh rezervirala sedež na letalu za Doho. Pozitivno realen in vsekakor kompetenten za oceno stanja v ekipi.

Kako bi ocenili priprave? Normalno je, da je selektor malo živčen. Greš na pripravljalni turnir, iščeš odgovor na to, kaj si delal. Nato te Danci ujamejo v mlin in kaznujejo vsako napako. A smo iz tekme v tekmo delovali bolje. Pri Dancih odpadajo igralci, ki bi nam prišli prav kot suho zlato. A nimamo kaj. Čakamo na informacije, kdo bo lahko igral. Brez podcenjevanja, a vesel sem, da je prva tekma z nekoliko lažjim nasprotnikom Čilom.

Težko bo, gotovo bo prišel kakšen poraz. Nedvomno potrebujemo osrednji blok . Miladin Kozlina poleg sebe potrebuje Mateja Gabra in Uroša Bundala, da bomo dobro zaprli sredino. Tam smo dobivali precej golov. Nimamo se koga bati. Skozi ves turnir se pripravljamo na osmino finala. Makedonija, Tunizija, Bosna so potencialni tekmeci. Ta tekma bo čez dva tedna. Če bomo tedaj pravi, bo cilj v veliki meri izpolnjen.

Menite, da lahko težave še bolj povežejo reprezentanco? Kar nekaj se jih je nakopičilo tudi pred junijskima dvobojema z Madžarsko. Povežejo že, a tedaj je šlo za dve tekmi. V Katarju jih bo bistveno več. Vmes smo imeli teden počitka. Povratno tekmo smo igrali pred polno dvorano svojih navijačev. Na SP bo lahko na odločilni tekmi 200 ljudi, ki bodo jedli pokovko. Ne bo pravega vzdušja. Ampak to bo za vse enako.

V reprezentanci ste že od leta 2001. Pospremili ste nešteto selektorjev v različnih obdobjih. Kaj ima ta reprezentanca, česar prejšnje niso imele? Imamo mir. Selektorja se pusti pri miru. Čeprav bi v reprezentanco spadal kakšen drug igralec. Morda je tudi kdo, ki ne spada vanjo po "vašem" izboru. Selektor odloča. Pomembno je, da si med sabo zaupamo, imamo svoj sistem. Z njim smo remizirali z Islandijo, ki je dan prej premagala Dansko. Ta je gladko premagala Švede, ki so bili še bolj smešni kot mi na prvi tekmi.

Turnir na Danskem je pokazal, da lahko od teh štirih ekip vsak premaga vsakega. Resda pa smo bili mi najbolj oddaljeni od Dancev. Vsi igramo v tujini, imamo veliko težkih tekem. Filozofije ni. Tudi Čile, Brazilija in Katar bodo leteli po igrišču. Na vsaki tekmi je treba igrati stoodstotno.

S svojo energijo dvigujete ekipo. Kje najdete moč, da vselej ostanete pozitivni? Takšen sem po naravi. Koliko časa bom še v reprezentanci … Mesec, pol leta, leto. Fantje spoštujejo mene, jaz pa njih. Dogovarjamo se glede delovanja v obrambi. Porazi so sestavni del športa. Kam bi pa prišli, če bi po njih dva dni jokali. Življenje gre naprej.

Tudi selektorju sem povedal, da smo bili v 52. minuti povratne tekme z Madžarsko daleč daleč od olimpijskih sanj in svetovnega prvenstva. Poškodbe so prišle. Mogoče ob pravem času. Gotovo ne bodo dokončno pozdravljene. Upam, da bomo tekmo osmine finala pričakali vsaj 95-odstotno pripravljeni.

Koga boste imeli za partnerja v vratih? Hm, ne vem … Morda pa ostanem doma (smeh, op. p.). Na tem mestu res nimamo skrbi. Nič ne bi bilo narobe tudi, če bi šli na SP vsi trije vratarji.

Vprašanje iz železnega repertoarja. Favoriti? Tunizija bo s svojimi navijači v skupini B verjetno igrala na meji normalnega, čeprav seveda ne spada med favorite. Francozi imajo spet veliko priložnost. Videli bomo, s kakšno zasedbo bodo prišli Hrvati. Danci so v zelo težki skupini, a igrajo izjemno privlačen rokomet. Odsotnost Arpada Šterbika je mogoče minus Španije, ki pa je zelo uigrana in v zadnjih letih vselej v vrhu. Upam, da bo kakšno presenečenje v četrtfinalu in da se bodo karte malo premešale.

Temperature, primerne za kratko majico, vas prav gotovo ne bodo spravile v slabo voljo. Da, sem bolj morski tip. Malo me skrbi hrana. Kaj veliko ne bom mogel nesti s seboj. A vseeno nas čaka hotel s petimi zvezdicami.

Ne spreglejte