Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
21. 1. 2017,
9.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Jan Grebenc svetovno prvenstvo Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca Veselin Vujović

Sobota, 21. 1. 2017, 9.44

6 let, 6 mesecev

Pred tekmo osmine finala rokometnega svetovnega prvenstva

Selektor obljublja: Gotovo bolje kot proti Španiji

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
vujovic vujović šerbec serbec slovenija islandija rokomet svetovno prvenstvo metz | Foto Grega Wernig/Ekipa SN

Foto: Grega Wernig/Ekipa SN

Za vstop med najboljšo osmerico reprezentanc na svetu se bodo slovenski rokometaši ob 20.45 v Parizu pomerili z Rusi, ki bodo nastopili brez dveh pomembnih igralcev.

pasica pariz | Foto: Slovenci imajo z Rusi odlične izkušnje z zadnjega srečanja. Pred štirimi leti so bili v Barceloni boljši z 28:27, zmaga pa jim je prinesla vstopnico za prvi polfinale svetovnih prvenstev v zgodovini. Tokrat se bosta ekipi pomerili na eni stopnji prej. Osmino finala si je zasedba Dimitrija Trgovanova priigrala po tretjem mestu v skupini A, Slovenci pa so bili v skupini B drugi.

Če Slovenija premaga Ruse, se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem dvoboja med evropsko prvakinjo Nemčijo in (za zdaj) še svetovnim podprvakom Katarjem.

Ruse vodi Dimitrij Torgovanov, nekdanji reprezentant, ki je zamenjal Olega Kulešova. | Foto: Reuters Ruse vodi Dimitrij Torgovanov, nekdanji reprezentant, ki je zamenjal Olega Kulešova. Foto: Reuters

Poldrugo desetletje brez dih jemajočih dosežkov

Rusi so blesteli v devetdesetih letih. Imajo dva naslova svetovnega prvaka ter po en naslov olimpijskega in evropskega prvaka. Zadnja leta jim minevajo v iskanju identitete. Na dveh evropskih prvenstvih so bili deveti, na zadnjem svetovnem 19. Čeprav vsekakor ne veljajo za izrazite favorite, so si menda želeli Slovence. Slovenski aduti morajo biti čvrsta obramba, hitri (pol)protinapadi in potrpežljiva, lucidna in kombinatorna igra v napadu.

Pari osmine finala:P
Danska – Madžarska
Švedska – Belorusija
Nemčija – Katar
Hrvaška – Egipt
Norveška – Makedonija
Francija – Islandija
Slovenija – Rusija (Pariz, 20.45)
Španija – Brazilija

V slovenski ekipi bosta dva člana vodilne ekipe prvenstva Ribnice. Nik Henigman (desno) in Jan Grebenc (v sredini). | Foto: L. G. V slovenski ekipi bosta dva člana vodilne ekipe prvenstva Ribnice. Nik Henigman (desno) in Jan Grebenc (v sredini). Foto: L. G. Z novincem

Slovenski selektor Veselin Vujović se je že pobral po šoku, ki ga je doživel proti Španiji. Ta je Slovence na zadnji tekmi skupinskega dela več kot gladko premagala s 36:26.

"Nekaj je gotovo. Tako slabo kot proti Španiji brez dvoma ne bomo igrali. Slabše ne gre," je bil na prvem od dveh treningov pred srečanjem dobre volje Črnogorec, ki je v ekipo namesto Davida Miklavčila povabil Jana Grebenca iz Ribnice.

"Vse skupaj smo obrnili na pozitivno. Na vsakem velikem tekmovanju se nam zgodi, da imamo tekmo, na kateri odigramo izredno slabo. Morda smo ta virus, ki se pri nas občasno pojavlja, že 'preležali'. Po logiki je zato spet čas za dobro tekmo. Proti Špancem smo si dovolili blamažo. Če premagamo Ruse, bo to le še anekdota. Če pa ne, bomo še vedno reprezentanca, ki ni pripravljena na velike tekme. Vedel sem, da se lahko dogajajo takšna nihanja," si Vujović želi pri svojih igralcih videti več želje in značaja.
 

Trening Slovencev pred tekmo z Rusi:


"Ne smemo se zadovoljevati s tem, da smo prišli med 16. Če bi vam rekel, da bi z uvrstitvijo med osmerico izpolnili cilj, bi bilo to točno. Če pa bi bil s tem zadovoljen, bi vam lagal," je kot ponavadi ambiciozen Vujović.

Zunanji igralec Aleksander Dereven iz Vardarja je osvežil rusko ekipo. | Foto: Reuters Zunanji igralec Aleksander Dereven iz Vardarja je osvežil rusko ekipo. Foto: Reuters

Prišlek namesto dveh

A za vstop med osmerico bo treba uspešno obračunati z Rusi, ki so sicer oslabljeni, a imajo še vseeno odličnega Timurja Dibirova, izkušena Mihaila Čipurina in Sergeja Šelmenka, mlajša asa Aleksandra Derevena in Dimitrija Žitnikova … Zato pa Torgovanov ne more več računati na prvega asistenta Pavla Atmana in prekaljenega levega zunanjega Sergeja Gorboka.

"Rusi z Atmanom in Gorbokom igrajo po enem sistemu, brez njiju pa po drugem. Roko na srce, nimajo tako hitrih in eksplozivnih igralcev kot Španci in niti ne tako kakovostnega krožnega napadalca. Logično bi bilo, da bi se lažje branili," ugotavlja slovenski selektor., ampak se v isti sapi ne slepi: "Tekma bo izjemno težka, vseh 60 minut. Oboji se zavedamo, kaj je v igri. Slavila bo ekipa, ki bo bolj zbrana, bojevita in željna zmage."

Ne spreglejte