Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2023,
22.10

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

Natisni članek

Južna Koreja SP v rokometu za ženske 2023 slovenska ženska rokometna reprezentanca

Sreda, 6. 12. 2023, 22.10

4 mesece, 3 tedne

SP V ROKOMETU ZA ŽENSKE 2023, 8. DAN

Izvrstne Slovenke do še ene zanesljive zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30
SP v rokometu: Slovenija - Južna Koreja, slovenska ženska rokometna reprezentanca | Slovenke so glavni del prvenstva odprle z zmago nad Južno Korejo. | Foto RZS/Kolektiff Images

Slovenke so glavni del prvenstva odprle z zmago nad Južno Korejo.

Foto: RZS/Kolektiff Images

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v Trondheimu na Norveškem začela drugi del svetovnega prvenstva, ki poteka še na Danskem in Švedskem. Varovanke selektorja Dragana Adžića so z 31:27 premagale Južno Korejo. Zmagali sta tudi reprezentanci Norveške in Francije, ki zasedata prvi dve mesti v skupini II.

slovenska ženska rokometna reprezentanca
Sportal Slovenski selektor verjame v uspešno nadaljevanje zgodbe

Po začetni napetosti, ko so zapravile prve tri napade, je Slovenkam zelo hitro steklo. Prvič so za dva gola vodile po golu Alje Varagić za 4:2, potem pa so le še stopnjevale. Z nekaj obrambami je k še stabilnejši igri pomagala Maja Vojnovič, že do desete minute pa je prednost narasla na pet golov, potem ko je Tamara Mavsar dvakrat ušla tekmicam v pol nasprotni napad in obakrat zadela.

Južni Koreji ni pomagala niti minuta odmora, pa tudi ne izključitvi na slovenski strani. Korejke so se sicer nekoliko približale (7:11 in 11:14), pri tem drugem izidu v 25. minuti je svoje igralke z minuto odmora umiril tudi slovenski selektor Adžić, kar je tudi prineslo rezultat, saj so Slovenke do konca prvega polčasa spet prišle do lepe prednosti petih zadetkov.

Tamara Mavsar je dosegla devet golov. | Foto: RZS/Kolektiff Images Tamara Mavsar je dosegla devet golov. Foto: RZS/Kolektiff Images

Večji del drugega polčasa je kazalo, da bo Slovenija rutinsko pripeljala dvoboj do konca. Adžić je lahko na klopi sprva pustil tudi Ano Gros, saj so njene soigralke nadzorovale potek dvoboja in počasi višale naskok v dvomestne številke. Mavsar in Varagić sta tako do 41. minute že poskrbeli, da je bilo na semaforju +10 (26:16, 27:17).

A povsem gladko do konca le ni šlo. Sledilo je nekaj slabših minut, v katerih so Slovenke zgrešile nekaj metov in zapravile kakšen napad preveč. Korejke na drugi strani pa so začele topiti razliko, ob že prej razpoloženi Eun Hee Ryu – v prvem delu je dosegla osem golov – se je razigrala še Eunjoo Shin.

V 55. minuti je tako vodstvo znašalo le še štiri gole (28:24). A v teh prelomnih trenutkih se je z dvema obrambama izkazala Amra Pandžić, Mavsarjeva je nato dosegla svoj deveti zadetek na tekmi, pa tudi Grosova, ki jo je Adžić v odločilnih minutah spet poslal na igrišče, je bila uspešna s sedmih metrov. Nalet Koreje so Slovenke tako pravočasno ustavile (30:25), na koncu pa brez težav dvoboj dobile, končna razlika je bila +4.

Strelsko navdihnjena je bila danes tudi Nataša Ljepoja. | Foto: RZS/Kolektiff Images Strelsko navdihnjena je bila danes tudi Nataša Ljepoja. Foto: RZS/Kolektiff Images

Tamara Mavsar je bila z devetimi goli najboljša strelka slovenske reprezentance, sedem jih je dodala Alja Varagić, šest Nataša Ljepoja, pet pa kapetanka Ana Gros. Najboljša strelka na tekmi pa je bila Korejka Eun Hee Ryu z 12 goli.

"Tudi zmagi s štirimi zadetki se ne gleda v zobe"

"To je bila za nas izjemno pomembna tekma, sploh po torkovi selitvi in zgodnjem terminu tekme. Korejke na drugi strani so namreč imele na voljo dvodnevni počitek. Za nami je uspešno opravljen velik izziv. Izjemno sem hvaležen dekletom, da so prikazala takšno igro na uvodu tekme in tudi skozi obračun. V končnici se nam je sicer v igri primeril padec, a prepričan sem, da se ga že dan po tekmi ne bomo več spominjali, niti kakšnega gola, ki bi ga morali zadeti, temveč se bomo spominjali zmage in prepričljive igre," je po tekmi dejal selektor Adžić.  

"Zelo sem vesela zmage. Malo grenkega priokusa je sicer prisotnega, saj smo si vmes priigrale že res visoko prednost. A tudi zmagi s štirimi zadetki se ne gleda v zobe. Veseli me še, da smo proti netipični igri tekmic nadzorovale potek obračuna od prve do zadnje sekunde. Upam, da bo tako tudi v prihodnje," je dodala Tamara Mavsar.

"V končnici se nam je sicer v igri primeril padec, a prepričan sem, da se ga že dan po tekmi ne bomo več spominjali, niti kakšnega gola, ki bi ga morali zadeti, temveč se bomo spominjali zmage in prepričljive igre." | Foto: RZS/Kolektiff Images "V končnici se nam je sicer v igri primeril padec, a prepričan sem, da se ga že dan po tekmi ne bomo več spominjali, niti kakšnega gola, ki bi ga morali zadeti, temveč se bomo spominjali zmage in prepričljive igre." Foto: RZS/Kolektiff Images

Slovenske rokometašice so v skupini D na SP premagale Islandijo (30:24) in Angolo (30:24), v ponedeljek pa za konec prvega dela tekmovanja v Stavangerju izgubile proti Franciji (27:31).

S tem so v drugi del tekmovanja odnesle dve točki, Francija pa štiri. V skupini II se bodo po Južni Koreji pomerile še z Norveško in Avstrijo, ki sta v skupini C prav tako nastopali v Stavangerju. Norvežanke so v drugi del odnesle štiri točke, Avstrijke dve, Korejke pa so tako kot Angolke drugi del začele brez točk.

Francija je v drugi današnji tekmi skupine II z 41:27 premagala Avstrijo, Norveška pa je bila s 37:19 boljša od Angole. Francozinje in Norvežanke so zdaj pri šestih točkah, Slovenke pri štirih. 

Po dvoboju z Južno Korejo se bodo varovanke črnogorskega stratega na slovenski klopi v petek pomerile z Norvežankami (20.30), v nedeljo pa še z Avstrijkami (ob 18. uri).

V četrtfinale bosta napredovali najboljši reprezentanci skupine II, za preostale pa bo svetovnega prvenstva konec.

SP v rokometu (Ž), 8. dan:

Sreda, 6. december:

Lestvice:

Preberite še:

Švedska : Hrvaška
Sportal Švedinje boljše od Hrvatic, Danke so se znesle nad Romunkami
Ne spreglejte