Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
21. 1. 2017,
23.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

Natisni članek

Veselin Vujović Rusija svetovno prvenstvo rokomet Vid Kavtičnik

Sobota, 21. 1. 2017, 23.30

6 let, 6 mesecev

Po tekmi osmine finala med Slovenijo in Rusijo

Slovenija v drugem polčasu strla Ruse: pozdravljen, četrtfinale #foto

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45
Slovenija Rusija SP thumb | Foto Vincent Michel/francehandball2017.com

Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

Slovenska rokometna reprezentanca se je po zmagi nad Rusijo z 32:26 zavihtela v četrtfinale svetovnega prvenstva v Franciji. Tam jo čaka zmagovalec dvoboja med Nemčijo in Katarjem.

pasica pariz | Foto: Tretji zaporedni četrtfinale svetovnega prvenstva v režiji slovenske rokometne reprezentance. Preboj tja ji je po Španiji 2013 in Katarju 2015 uspel tudi na letošnjem prvenstvu v Franciji. V osmini finala so Slovenci z 32:26 premagali Rusijo, v četrtfinalu jih verjetno čakajo Nemci.

Slovenija je ob odmoru zaostajala za dva gola. V drugem polčasu je uprizorila odlično obrambo, prisilila Ruse v devet tehničnih napak, skupaj 16, in dosegla serijo lahkih golov. Starejši in višji ruski rokometaši, pri katerih sta manjkala pomembna člena Pavel Atman in Sergej Gorbok, so se ujeli v zanko utrujenosti. Pa tudi na sojenje so imeli precej pripomb. Sodili sta prvi ženski na svetovnih prvenstvih, francoski dvojčici Bonaventura.

slovenija rusija rokometna reprezentanca | Foto: Sportida Foto: Sportida Veselin Vujović, selektor Slovenije:
"Izid prvega polčasa je posledica naše travme po tekmi s Španijo. V drugem polčasu smo povsem zagospodarili na igrišču, moji igralci so le izpolnili vse dogovore izpred tekme. Vedeli smo, da spadamo med najboljših osem reprezentanc na svetu, kar smo dokazali tudi na tem dvoboju."

Matej Gaber, krožni napadalec Slovenije:
"Proti Rusom sem bil videti kot paglavec, a najpomembneje je, da smo se pobrali po hudem porazu proti Španiji. Dokazali smo, da imamo pravi značaj in da smo prava ekipa. V prvem polčasu smo igrali v krču, v drugem pa smo se v garderobi dogovorili, da se moramo boriti in maksimalno potruditi v obrambi, vse to pa se nam je obrestovalo."

Sergej Šelmenko, desni zunanji Rusije:
"Tisti, ki se spoznajo na rokomet, so videli, da so bile v ključnih trenutkih žoge dodeljenem Slovencem. To je bilo jasno. Težko se je boriti v takšnem položaju."

Najboljši strelec tekme je bil Darko Cingesar, ki je v polno poslal vseh svojih šest strelov. Gašper Marguč je dosegel enega manj, zadel je vseh pet sedemmetrovk. Jure Dolenec in Borut Mačkovšek sta zadela po štirikrat. Matevž Skok je imel deset obramb. Pri Rusih je bil odličen Danil Šiškarev s petimi goli. Toliko jih je dosegel tudi Aleksaner Dereven, Viktor Kirejev je zbral osem obramb, večino v prvem polčasu.

Protinapadi, "zicerji" in izključitve

Matevž Skok, Gašper Marguč, Darko Cingesar, Miha Zarabec, Borut Mačkovšek, Matej Gaber in Jure Dolenec, ki ga je v obrambi menjal Vid Kavtičnik. To je bila sedmerka, ki jo je na začetku tekme na igrišče poslal slovenski selektor Veselin Vujović. Dogovor je bil, da Slovenci po prejetem golu čim prej krenejo v napad, ker nekateri Rusi ne blestijo pri vračanju v obrambo.

Vid Kavtičnik je v prvem polčasu igral le v obrambi, v drugem pa pristavil napadalni delež v pomembnih trenutkih. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Vid Kavtičnik je v prvem polčasu igral le v obrambi, v drugem pa pristavil napadalni delež v pomembnih trenutkih. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

To se ni izšlo ravno po željah. Slovenija je dobila preveč golov, Rusi, predvsem zunanji igralci, kar je bilo pričakovano, so relativno lahko streljali. Premalo je bilo malih prekrškov, prekinjanja ruskih akcij. Napad je bil sprva soliden, nato pa so začeli Slovenci junaka delati iz drugega vratarja Viktorja Kirejeva.

Fotogalerija Sportide:

Fotogalerija
1 / 62

Zrele priložnosti

Obranil jim je "zicer" – pri enem je Vid Poteko napravil prestop – in dva protinapada. Namesto da bi Slovenija še povišala vodstvo za dva gola, so Rusi sprva izenačili, nato pa sami povedli za toliko. Zaradi dveh grobih prekrškov nad Margučem in Cingesarjem so na klopi preživeli osem minut, pri Sloveniji pa je bil izključen le Gaber. Debitantski zadetek na velikih tekmovanjih je dosegel Ribničan Jan Grebenc, zadnji prišlek v reprezentanco.

Rusi v drugem polčasu niso našli poti iz mreže slovenske obrambe.  | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Rusi v drugem polčasu niso našli poti iz mreže slovenske obrambe. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

Le enajst golov v slovenski mreži v drugem polčasu

Dolenjec se ni usedel na klop niti v drugem polčasu. Odigral je še deset minut in dosegel še en gol. Nato se je v igro vrnil zelo dobri Mačkovšek. Slovenija je v 12 minutah drugega polčasa dobila le tri gole. V tem času jih je dala deset. Imela je štiri uspešne protinapade. Dva je v pomembnih trenutkih izpeljal Blaž Janc.

Dvanajst minut pred koncem se je prednost prvič povzpela na šest golov (26:20). Rusi je niso bili ne psihično ne fizično sposobni loviti. V drugem polčasu so zmogli vsega enajst golov.  Več kot osem tisoč gledalcev v dvorani Bercy, slišali so se tudi slovenski vzkliki, je pozdravilo zanesljivo zmago, ki jo je zapečatil zadetek Tilna Kodrina.

V torek boj za polfinale

Slovenci četrtfinalno tekmo igrajo v torek, prav tako v Parizu. Tekmec bo zmagovalec dvoboja med Nemčijo in Katarjem, v katerem evropski prvaki in tretjeuvrščeni iz Ria nosijo vlogo izrazitega favorita. Če bi Slovenci preskočili še naslednjo oviro, bi bili blizu boja za kolajne oziroma bi izenačili največji uspeh v zgodovini svojih evropskih prvenstev. V Španiji so se pred štirimi leti že prebili med najboljšo četverico, a nato izgubili proti Španiji in Hrvaški.

Rusija : Slovenija 26:32 (11:19)

Accorhotels Arena, gledalcev 8324, sodnici: Charlotte in Julie Bonaventura (obe Francija).

Rusija: Bogdanov, Pavlenko (2 obrambi), Kirijev (8 obramb) Kiselev, Šiškarev 5, Kovalev 1 (1), Škurinski;, Černoivanov 1, Dereven 5, Čipurin, Kalaraš 3, Šelmenko 4, Dibirov 3, Soroka, Valiulin 1, Žitnikov 3.

Slovenija: Skok (10 obramb), Lesjak; Blagotinšek 1, Henigman, Marguč 5 (5), Kavtičnik 3, Janc 3, Dolenec 4 (1), Cingesar 6, Poteko, Kodrin 1, Gaber 1, Bezjak 2, Grebenc 2, Zarabec, Mačkovšek 4.

Sedemmetrovke: Rusija 1 (1), Slovenija 6 (6).
 Izključitve: Rusija 14, Slovenija 4 minute.
Rdeči karton: Kalaraš (54.).
Ne spreglejte