Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
15. 1. 2017,
17.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca

Nedelja, 15. 1. 2017, 17.04

6 let, 6 mesecev

Pred slovenskimi rokometaši je tretja tekma svetovnega prvenstva

Slovenci z ostrim ritmom in jekleno obrambo nad Makedonce

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
vid poteko islandija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Rokometna reprezentanca je v dokaj mirnem pričakovanju tekme številka tri na svetovnem prvenstvu. Srečala se bo z Makedonijo (ponedeljek, 17.45). Obe ekipi sta do zdaj zmagali na obeh tekmah. Klepetali smo z dvema pomembnima obrambnima igralcema.

Od našega poročevalca iz Metza | Foto: Tako Slovenija kot Makedonija sta do zdaj v skupini B premagali Angolo, Makedonci ob njej še Tunizijce, Slovenci pa Islandce. Za to tekmo je bil selektorjevih pohval deležen Vid Poteko, krožni napadalec, ki je ob Mateju Gabru eden temeljnih gradnikov slovenske obrambe.

"Pohvala te ne sme uspavati. Vesel sem, da sem izkoristil priložnost. Verjamem, da smo sposobni prikazati še več kot proti Islandiji. Še boljšo formo moramo pokazati že proti Makedoniji. Temelj bodo dobra obramba in hitri protinapadi. Makedonci v napadu ponavadi igrajo brez vratarja in z igralcem več v polju, zato bo potrebnega veliko dela v obrambi. Tokratnim tekmecem ne ustreza naš hiter način igre, ki jim ga moramo vsiliti. Želja, agresivnost in pomaganje v obrambi - to bo ključno," pravi pripadnik osrednjega dela slovenske obrambe, ki je ponavadi najbolj na udaru.

Tovrstni igralci opravijo veliko "nevidnega" in težje merljivega dela, ki poteka na zelo odgovornem območju. Poteko je bil - ob le osmih prejetih golih Slovenije - proti Islandiji nekakšen junak iz druge vrste. Zmagovalec te tekme si bo že zagotovil osmino finala.

Kdo in kaj je Makedonija?

Makedonce v Metzu spremlja več sto navijačev. | Foto: Reuters Makedonce v Metzu spremlja več sto navijačev. Foto: Reuters Makedonija in Slovenija sta stari znanki. Pred letom dni sta se pomerili na dveh prijateljskih tekmah in dvakrat remizirali. Na zadnjem svetovnem prvenstvu je bila v osmini finala boljša Slovenija.

Na evropskem prvenstvu leta 2012 so tekmo za peto mesto v Srbiji dobili Makedonci, to pa je tudi edina njihova zmaga na desetih medsebojnih tekmah.

Makedonski selektor je sloviti Hrvat Lino Červar. V primerjavi z zadnjim olimpijskim ciklusom v ekipi ni več Aceja Jonovskega, Borka Ristovskega, Nemanje Pribaka in Naumčeja Mojsovskega. Prva violina orkestra je Barcelonin Kiro Lazarov, ikona makedonskega rokometa. Tudi preostali člani prve sedmerice so kakovostni igralci - Filip Mirkulovski (Wetzlar, NEM), Dejan Manaskov (Vardar), Goce Georgievski (CSM Bukarešta), Stojanče Stoilov (Vardar), Filip Taleski (Rhein-Neckar Löwen) ...

Sportalov pogovor z Darkom Cingesarjem pred tekmo z Makedonijo:

Ne spreglejte