Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 4. 2016,
21.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Branko Tamše slovenska rokometna reprezentanca

Nedelja, 10. 4. 2016, 21.51

6 let, 7 mesecev

Slovenci niso tarnali, raje so iskali rešitve

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Po velikem uspehu in uvrstitvi slovenske reprezentance na letošnje olimpijske igre v Riu de Janeiru smo se pogovarjali s štirimi pomembnimi osebami slovenskega rokometa. Vsi štirje so navdušeni.

Slovenska rokometna odprava se bo v domovino vrnila v ponedeljek. Letalo z dragoceno slovensko pošiljko se bo iz Köbenhavna odpravila proti Zagrebu, kjer bo pristalo ob 13.15. Vrnili se bodo vsi igralci razen nekateri legionarjev, ki so se v svoje klube vrnili neposredne iz Švedske (Marko Bezjak, Jure Dolenec, Matej Gaber, Vid Kavtičnik, Simon Razgor, Uroš Zorman in Sebastian Skube)

 

Slovenija je na kvalifikacijskem turnirju na Švedskem najprej premagala Špance s 24:21, čeprav je v drugem polčasu zaostajala že za pet golov, izgubila z domačo reprezentanco, tudi na tej tekmi je zaostajala za kar šest golov, s 23:24, kar je bil poraz, ki je pomenil, da Slovenci za uspeh potrebujejo le še zmago nad popolnim avtsajderjem Iranom.

 

To se je tudi zgodilo, Iranci so bili brez možnosti, Slovenija je zmagala s 33:17 in se tretjič po letih 2000 v Sydneyju (osmo mesto) in 2004 v Atenah (enajsto mesto) uvrstila na največje športno tekmovanje na svetu. Zanimivo, rokometna izbrana vrsta je tudi edina slovenska v ekipnih športih, ki se je prebila na poletne olimpijske igre.
 | Foto:

Robert Beguš: Uspeh je toliko večji zato, ker ...

"Vsi smo upali, da nam bo uspelo, saj je to velika stvar za slovenski rokomet, in k sreči nam je. To je sijajno," je bil v nedeljskem večeru dobro razpoložen Robert Beguš. "Toliko večji je uspeh zato, da nam je uspelo kljub temu, da smo na obeh tekmah proti favoriziranim reprezentancam visoko zaostajali, a smo se vrnili. To je zelo pomembno," pravi trener Ribnice.

 

Na zadnjem velikem tekmovanju, evropskem prvenstvu, na katerem je zdajšnji selektor Veselin Vujović debitiral na klopi reprezentance, so Slovenci razočarali. Zdaj so navdušili. Kaj se je v tako kratkem času spremenilo?

"Veliko nam je pomenilo, da se je vrnil Jure Dolenec, ki je bil odličen predvsem na prvi tekmi. Pokazalo se je tudi, da so izkušenejši igralci, kot so Uroš Zorman, Vid Kavtičnik in Gorazd Škof, še kako pomembni. V odločilnih trenutkih so potegnili slovenski voz, priključili so se tudi mlajši in prišel je uspeh. Kohezija med starejšimi in mlajšimi je prišla do izraza. Razlika je tudi v tem, da smo v primerjavi z evropskim prvenstvom dosegli veliko več zadetkov iz tranzicije. Selektor je uvidel, da brez tega ne gre, ker pač nimamo strelov od daleč. Zdaj bo treba najti nekoga, ki bo dosegal več zadetkov od daleč," je še povedal nekdanji selektor ženske izbrane vrste in Sloveniji v Riu napovedal dober rezultat.

 

"Cilji morajo biti najvišji, a ne sme biti razočaranja, če ne bodo doseženi. Med osem najboljših bi se Slovenija lahko uvrstila. Mislim, da je na olimpijskih igrah lažje doseči odmeven rezultat kot na evropskih in svetovnih prvenstvih. Tja se je težko uvrstiti, a tam je potem lažje," je še dejal za konec.

 | Foto:

Boštjan Ficko: Olimpijske igre so najlažje tekmovanje

Podobno je govoril tudi Boštjan Ficko. "Za slovenski rokomet je ta uspeh izjemnega pomena. Dokazali smo, da se lahko redno uvrščamo na olimpijske igre in tudi to, da se v slovenskem rokometu v zadnjih dveh, treh desetletjih očitno dobro dela," je povedal nekdanji reprezentant.

 

"Na Švedskem nismo veljali za favorite, a jaz sem že pred turnirjem napovedal, da imamo velike možnosti za uspeh. Mislim, da je bilo Sloveniji, ki ima nekaj težav s fiziko, lažje, saj je bilo na sporedu manj tekem kot na evropskih in svetovnih prvenstvih. Dokazali smo, da se lahko kosamo z vsemi," je še dejal.

 

"Težko je napovedati, kaj bo Slovenija na olimpijskih igrah dosegla, a dejstvo je, da je to tekmovanje lažje kot evropska in svetovna prvenstva. Je pa dejstvo, da pomembnost iger prinaša dodaten naboj, zato lahko presenečajo tudi avtsajderji. Upam, da bo Slovenija, ko bo v takšnem položaju, to znala izkoristiti in dosegla dober rezultat. Verjamem, da bo prišla do najboljše uvrstitve na olimpijskih igrah," je napovedal nekdanji reprezentant, ki je bil s Slovenijo srebrn na evropskem prvenstvu.

 | Foto:

Branko Tamše: Marsikdo bo govoril tudi o medalji

Branko Tamše, trener rokometašev Celja, je najprej čestital vsem, ki so za tokratni dosežek najbolj zaslužni. "Iskrene čestitke vsem, od igralcev do strokovnega vodstva in predsednika rokometne zveze. To je uspeh, ki smo ga potrebovali, in vsem, ki delamo v rokometu, pomeni veliko. Tudi navijačem, zagotovo," je povedal.

 

"Fantje so bili zdaj veliko več časa skupaj, kot so bili pred evropskim prvenstvom, na katerem so imeli, tega ne smemo pozabiti, zelo zahtevno skupino, v kateri sta bila poznejša finalista tekmovanja. Zdaj smo dokazali, da lahko premagamo vsakogar, a se hkrati zavedamo, da lahko proti vsakemu izgubimo. Pokazali so zrelost. Večina teh fantov je dala skozi marsikaj, tako na reprezentančni kot klubski ravni, zdaj so pokazali, česa so zmožni in skupaj s pozitivno energijo, ki jo je prinesel selektor, uspeli," pravi izkušeni trener.

 

Tudi on poleti upa na najbolje. "Slovenci lahko presenetijo. Tako pozitivno kot tudi negativno, a sam sem, tako kot sem bil pred začetkom teh olimpijskih kvalifikacij, optimist. Upam, da bodo fantje igrali dobro. Ne smejo podleči pritisku, ki se bo ustvaril. Dejstvo je, da bodo apetiti narasli, marsikdo bo govoril tudi o medalji, a treba je iti korak za korakom. Pričakujem, da bo Slovenija izboljšala svojo najboljšo uvrstitev na olimpijskih igrah. Samo ostati mora na poti, na katero je stopila, in nadgraditi vse, kar ji je uspelo zgraditi zdaj. To pa ni malo," je sklenil.

 | Foto:

Roman Pungartnik: Novo potrdilo, da je rokomet najmočnejši slovenski kolektivni šport

Z veseljem se je povabilu na kratko analizo odzval tudi eden izmed najboljših slovenskih rokometašev vseh časov Roman Pungartnik. "Dobili smo še eno potrdilo, da je rokomet najmočnejši slovenski kolektivni šport. Slovenci so izkoristili možnosti, ki so jih imeli, in prišli do fenomenalnega rezultata," je povedal nekdanji dolgoletni reprezentant, član rodu, ki je pred 16 leti prvič nastopil na največjem športnem tekmovanju na svetu.

 

"Olimpijske igre so vrh ledene gore, smetana na torti. Bili smo tisti, ki smo orali ledino in dokazali, da se da. Bili smo del spektakla, ki je nekaj posebnega. Vemo, kaj pomenijo olimpijske igre. To je dogodek, ki pusti pečat na poti vsakega športnika. Od blizu spremljaš največji dogodek, o katerem v tistih dneh govori ves svet, živiš v olimpijski vasi in doživiš nekaj, česar običajni smrtniki nikoli ne bodo. So res izjemen dogodek," pravi človek, ki je v izbrani vrsti zbral kar 165 nastopov.

 

"Mislim, da je reprezentanca na Švedskem spremenila miselnost in bila prepričana, da lahko premaga vsakega. Slovenci tokrat niso tarnali, ampak so iskali rešitve. Selektor je fante bolje spoznal in videl, kje so težave. Navdušujoče je tudi to, da so se Slovenci vrnili dvakrat, ko so bili že v izgubljenem položaju. Dejstvo je tudi, da na kvalifikacije niso šli s preveč pompa. Delali so v miru in presenetili. To je velika razlika v primerjavi z zadnjim velikim tekmovanjem," pravi 44-letni Celjan.

 

Tudi on je pred poletjem optimist. "Prepričan sem, da lahko ta reprezentanca preseže tisti, ki sta nastopili na prvih dveh olimpijskih igrah. Zdaj bodo fantje še bolj samozavestni, saj vedo, da zmorejo. Pričakujem dober rezultat. Če bodo Slovenci igrali tako, kot so tokrat proti Švedom in Špancem, se lahko zgodi marsikaj," je povedal. 

Ne spreglejte